Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 15.09.2015. 17:35

Tisuću kilograma meda od kadulje i drače!

Na 15-ak kilometara od mora, u kaštelanskom zaleđu nalazi se Labin Dalmatinski. U njemu smo posjetili željezničkog djelatnika i pasioniranog pčelara, gospodina Antu Pericu koji već 20-ak godina uzgaja pčele i proizvodi ekološki zdrav med.

Foto: depositphotos.com, schlag
  • 3.029
  • 200
  • 0

Okrenuta tradicionalnoj proizvodnji, Dalmatinska zagora je pravo izvorište zdrave hrane. Od vinograda do maslinika i povrća, sve se uzgaja prirodnim stajskim gnojivom, a u zaštiti biljaka herbicidi se i ne koriste. Jedino se u vinogradima prema starom tradicionalnom običaju koristi modra galica i sumpor. Sve ostalo raste prirodno i zdravo.

Jedina novina je da se, ovisno od mogućnostima, polja navodnjavaju, bilo tekućom vodom ili izgradnjom čatrnja. Kako se nasadi ne truju, Zagora je i prava oaza za ispašu pčela. Bilje mediteranskog podneblja, kadulja, drača, poljsko cvijeće i drugo ljekovito bilje, prava je sirovina od koje radišne pčelice proizvode zdrav i veoma ljekovit med.

Tisuću kilograma meda godišnje

Na 15-ak kilometara od mora, u kaštelanskom zaleđu nalazi se Labin Dalmatinski. U njemu smo posjetili željezničkog djelatnika i pasioniranog pčelara, gospodina Antu Pericu, zvanog Mile koji već dvadesetak godina uzgaja pčele i proizvodi ekološki zdrav med od bilja mediteranskog podneblja.

Trenutno ima 60 pčelinjih zajednica i planira povećati pčelinjak, a u proizvodnju je uključio mlađeg sina Boška. Godišnje Ante proizvede oko 1.000 kg meda kadulje, drače, poljskog cvijeća i drugog mediteranskog bilja. Svu količinu bez problema proda starim kupcima koji jedva čekaju da se med pojavi. Ante strogo voditi računa da pčelinje zajednice vodi na ispašu daleko od bilo kakvih zagađivača.

Preskupa registracija vozila za prijevoz pčela

No i to stvara određene probleme, jer je preskupa registracija vozila za prijevoz pčela. Iako se vozilo koristi svega dva puta godišnje, oko 15. svibnja kada se pčele vode na ispašu i početkom listopada kada ih treba vratiti kući, registracija se mora platiti za cijelu godinu, što je prevelik financijski izdatak. Ako pak plati drugome da ih preveze, onda to dođe još i skuplje.

On smatra da bi bilo dobro da se i pčelarima omogući kupovina plavog dizela, što bi bar malo ublažilo troškove. Poticajna sredstva su smiješno mala i bolje bi bilo kada bi vlada omogućila nabavku po manjim cijenama, žuti šećer za prehranu pčelinjih zajednica tijekom zime, nego ovakva poticajna sredstva.

Vinogradar, pčelar i maslinar

Problema ima napretek, ali Ante ne odustaje. Pored pčela on je i maslinar, ima oko 150 stabala maslina i veoma lijep i velik vinograd. No kada bi bilo pitanje čega se odreći, svega bi prije nego pčela. Bez njih jednostavno ne može. Veliku pomoć pruža mu supruga Ivanica koja se veoma dobro razumije u pčelarstvo. Pa i troje unučadi mu pomažu, svatko na svoj način. Bez ikakvog straha trčkaraju između košnica i ne boje se pčela. Do sada se nitko nije požalio na kvalitetu, ali ne bi bilo loše u vitrini držati kakvo dobro odličje za kvalitetu meda i potvrdu svog truda.

Foto: depositphotos.com, schlag


Povezana biljna vrsta

Muškatna kadulja

Muškatna kadulja

Sinonim: Skrletna žalfija, muškatnica, ivanje cvijeće | Engleski naziv: Clary sage, clary-wort | Latinski naziv: Salvia sclarea L.

Muškatna kadulja koristi se za destilaciju eteričnog ulja iz njezinog cvijeta koji je ugodna karakteristična mirisa te služi za upotrebu u kozmetičkoj industriji i industriji... Više [+]

Tagovi

Dalmatinska zagora Pčelinje zajednice Med kadulje Modra galica Sumpor Navodnjavanje Ante Perica Drača Ispaša pčela Stajsko gnojivo Registracija vozila Plavi dizel Maslinar Registracija vozila Eko proizvodnja Muškatna kadulja


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.