Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji otrov
  • 27.02.2021. 13:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Daruvar

Pčelinji otrov s OPG-a Tvrtka Matijevića tražen i na drugim kontinentima

Na ideju o proizvodnji pčelinjeg otrova došao je, kaže, nakon što su ga žestoko izbole dok je pomagao prijatelju pčelaru.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 4.125
  • 554
  • 0

Magistar agronomije, 29-ogodišnji Tvrtko Matijević, mladi je poduzetnik koji se, kombinirajući prastara i stručna suvremena znanja, bavi - pčelinjim otrovom.

Prije desetak godina ovaj je Zagrepčanin pokrenuo pčelarstvo I vlastiti OPG na roditeljskom imanju pokraj Daruvara. U cijelu priču, kaže, umiješao se "slučaj". Nakon što su ga žestoko izbole pčele dok je pomagao prijatelju pčelaru, odlučio se za proizvodnju pčelinjeg otrova, sve traženijeg u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Za skupljanje tog, kako kaže, dragocjenog lijeka služi se specijalnim kupolama, koje su njegova inovacija. 

Specijalne kupole sam izradio 

"Naši su kupci farmaceutske i kozmetičke kompanije i fizičke osobe iz zemlje i inozemstva, a cijene se kreću oko 20.000 eura za kilogram pčelinjeg otrova", otkriva Tvrtko dodajući da ovom tehnologijom vade na 10 košnica 3-4 grama za 25 minuta, a u sezoni od 15. travnja do 15. rujna svakih četiri, pet dana, dok, navodi, Amerikanci i Kinezi vade za 45 minuta 'samo' 1 gram na 10 košnica. 

"Kupole su moja inovacija nakon godine i šest mjeseci istraživanja i jedino ih mi u svijetu koristimo, a cilj im je zadržavanje feromona i privlačenje pčela na svjetlo", pojašnjava. 

Pčelinji otrov odnosno apitoksin, poznati je narodni lijek još od starih civilizacije. Poznavali su ga stari Egipćani, Grci, Latini. O ljekovitosti te čudesne izlučevine mladih pčela pisali su Hipokrat, Plinije, Galen i mnogi drugi.

Svoju ljekovitost duguje sadržanom proteinu melitinu koji, sanirajući upalna stanja organizma, pomaže kod mnogih bolesti. Naime, podaci govore da povećava mikrocirkulaciju krvi čak 200 puta. Hvale ga mnogi oboljeli od skleroze multipleks, karcinoma, i mnogih drugih bolesti i tegoba.

Pčelinji otrov (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Donedavno se liječenje pčelinjim otrovom vršilo isključivo na najprirodniji način - ubodima pčela. Iz razumljivih razloga, s ciljem izbjegavanja boli od uboda, danas se stručnjaci poput Tvrtka trude doskočiti tom problemu izradom ljekovitih masti.

Uzgajaju i prerađuju i aroniju

Mladi poduzetnik već je niz godina uspješan u poslu, osvaja Hrvatsku i inozemstvo, a proizvodi s njegovog OPG-a putuju u Francusku, Švedsku, Njemačku, Bugarsku, Rumunjsku, a i na druge kontinente - u Australiju, Ameriku.

"Bavimo se i uzgojem aronije te izradom soka, džema, čaja i meda od tog voća, a od pčelinjih proizvoda imamo med, matičnu mlječ, propolis, pelud... Proizvodimo čak i poklon-pakete za tvrtke", otkriva mladi vlasnik OPG-a. 


Tagovi

Tvrtko Matijević Pčelinji otvor Uzgoj pčela Kupole


Autorica

Jasna Habjanec

Više [+]

Diplomirana etnologinja i romanistkinja. Sudjelovala na etnološkim istraživanjima transhumantnog stočarstva na Velebitu i Žumberku. Najveći dio radnog vijeka zaposlena kao prevoditeljica engleskog, francuskog i njemačkog jezika.