Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Formiranje pčelinjaka
  • 31.05.2022. 16:30

Pčelarstvo za početnike - što vam treba i kada početi formirati svoj pčelinjak?

Je li jedna košnica dovoljna za početak? Teško. Najteže je ući u svijet pčelarstva s premalim brojem, gotovo jednako teško kao kad ulazite s prevelikim brojem.

Foto: Antun Karlović
  • 18.178
  • 733
  • 0

Mnogi se pitaju kad je idealno vrijeme za početak bavljenja pčelarstvom. Početak je i samo razmišljanje želite li se ili ne upuštati u avanturu uzgoja pčela. To možete iz svoje fotelje u bilo koje doba godine, tijekom jeseni, zime, proljeća ili ljeta. No proljeće je razdoblje kad možete napraviti svoje prve korake kojima stupate u direktni kontakt s ovim vrijednim stvorenjima. 

Ne zaboravite da čak i kad imate svu potrebnu opremu pri ruci, postoje i mnogi drugi čimbenici koje treba uzeti u obzir prije nego što krenete u svijet pčelarstva. Ne možete puniti svoju prvu košnicu u bilo koje doba godine pa kasnije očekivati da će preživjeti. Upoznajte se s bolestima ovih kukaca. 

Razmišljajte kao pčela, one su sve prilagodile vremenskim uvjetima ovisno o dobu godine.

Pčelinjak formirajte ako želite već na jesen, no bez pčela

Samo formiranje pčelinjaka ovisi o vama samima. Imate li vremena i uvjete za smještaj pčela možete početi bilo kada, recimo već na jesen. Stvaranje uvjeta podrazumijeva pripremu terena na koji ćete u proljeće smjestiti svoje prve košnice. Dobro je posavjetovati se s pčelarima u susjedstvu, na internetu i pročitati nekoliko članaka o toj tematici. Sve uzmite s rezervom i prilagodite sebi samima pa tako i napisano u ovom članku. Zašto? Pa u slučaju grešaka u pčelarstvu odgovorni ste samo vi kao pčelar i morat ćete ih ispravljati sami sa ili bez savjeta sa strane.

Kada započnete s pčelarstvom, uobičajeno je pitanje: "S koliko košnica trebam početi?"

Trebate naravno u svojim razmišljanjima znati kad odabirete buduću lokaciju da na pčele izravno utječe njihova okolina, stoga se samo njihovo ponašanje i vaš početni uspjeh uvelike razlikuju u različitim mikroklimatskim uvjetima. Tu misao imajte na umu i kad razmišljate o tome s koliko bi košnica danas sutra mogli pčelariti ovisno o vašim sposobnostima i raspoloživom vremenu koje ćete moći odvojiti. Ne zaboravite da su pčele žive životinje i smjestite li ih u svoje košnice njihov opstanak uvelike ovisi o vama samima i vašim vještinama.

Je li jedna košnica dovoljna za početak? Teško. Najteže je ući u svijet pčelarstva s premalim brojem košnica, gotovo jednako teško kao kad ulazite sa prevelikim brojem.

Ne pretjerujte s količinom zajednica nemate li puno prakse u radu s njima

Prosječni hobist uvijek bi trebao početi s 2 ili više, recimo pet. Zašto ne s jednom? S dvije košnice već možete međusobno uspoređivati stanje. Ako se u obje pčele ponašaju na isti način, to je najčešće normalno. Imate li samo jednu zajednicu s čime ćete ju uspoređivati? Vrijeme provedeno u osnovama održavanja kod jedne do pet ne razlikuje se puno. 

Osnovne potrebne stavke 

Evo neke opreme koja će vam trebati za pokretanje svog pčelinjaka bez obzira na broj košnica. 

  • Kolonija pčela, koja uključuje radilice, maticu sa ili bez trutova
  • Kompleti košnica u koje ćete smjestiti svoje pčele
  • Zaštitna odjeća (pčelinje odijelo ili bar pčelarska jakna) - jer pametan pčelar zna čemu to služi
  • Dimilica
  • Pčelarski nož
  • Pčelarske rukavice
  • Stalak za vaše košnice ili kontenjer ovisno o tipu košnice

Kako nabaviti nove zajednice?

  • Kupnja pčela na okviru - pčele radilice sa maticom s okvirima koji uključuju i saće sa leglom ali i medom
  • Kupnja paketnog roja - cca dva, tri kilograma pčela sa maticom
  • Poklonom prve kolonije pčela pčelara u vašoj blizini
  • Hvatanjem odbjeglog roja nepoznata vlasnika
  • Pronalaskom nekoga tko prodaje pčele u lokalnim oglasima

Kod nabave razmišljajte o svojim mogućnostima i ne pretjerujte s količinom zajednica nemate li puno prakse u radu s njima. 

Što još morate znati, a da nije napisano? Mnogi će vam trgovci željeti prodati i više od potrebnog u startu. Ne dajte se zbuniti, pčele ne trebaju grijanje, ne treba im ni klima uređaj već vaše znanje o njihovu uzgoju.

U pravilu se kupuju tek na proljeće nakon izimljavanja kad košnica počinje bujati mladim pčelama. Svaki će vam pčelar imati jedinstveno mišljenje o pčelarstvu i vrsti košnice. Nju bi trebali  odabrati u koracima formiranja uvjeta svog budućeg pčelinjaka. Jednom kad krenete teško ćete promjeniti vrstu košnice, a iako su sve više manje slične rad se može razlikovati. Uostalom, slično ne znači isto zar ne?

Pčele vrlo rijetko umiru od hladnoće

Jedna od većih zabluda u ovom sektoru je stvaranje neprirodnih uvjeta, pa ima pčelara koji ne samo da utopljavaju svoje košnice već ih i griju "inovacijama" koje svakako spadaju u apsurdnije gledamo li svijet pčela očima tih istih kukaca. Osnovna zadaća u samom početku bavljenja njima je da u vrlo rijetkim slučajevima umiru od hladnoće. One naime imaju razvijen sustav klupčanja u "kuglu" koji im omogućava prezimljavanje i u najekstremnijim hladnoćama. No treba znati da ni taj - takav sustav nije bez mana pa su u klupku koje tvore dolaskom hladnijih dana vrlo osjetljive na uznemiravanja izazvana vibracijama i trešnjom.

Lipanj u pčelinjaku znači mjesec vrcanja, formiranja umjetnih rojeva i rojenja

Počinju ga formirati padom temperature ispod 12-13° C kad ne hiberniraju, već se aktivno kreću, jedu i obavljaju dužnosti unutar košnice. U samom središtu klupka nalazi se u početku mala količina legla i matica okružena pčelama. Sve to radilice održavaju osiguravajući potrebnu temperaturu mišićima krila. Postoji nekoliko načina reguliranja temperature i protoka zraka u cijelom klupku tijekom zime ovisno o vanjskoj temperaturi.

Samo klupko nije uvijek ujednačene gustoće i ovisi o vanjskoj temperaturi. Najudaljeniji slojevi sadrže najčvršći dio dok se pčele što se više približavamo centralnom dijelu klupka mogu slobodno kretati i obavljati redovite poslove uzgoja legla i brinuti za maticu i njene potrebe. Iako uzgoj legla može biti ravan nuli početkom zime, kako se duljina dana krajem zime povećava, tako se povećava i količina.

U pravilu se pčele kupuju tek na proljeće nakon izimljavanja

Kada nema legla, temperatura klupka održava se na nešto manjoj temperaturi otprilike 29 °C, no samom pojavom legla treba ga održati toplijim na stalnoj temperaturi od oko 34 ° C. Klimatskim promjenama mijenja se i sama pojava pa se tako u toplijim zimama leglo u većoj ili manjoj mjeri zadržava od jeseni kad počinje uzimljavanje, sve do proljeća kad počinje nova sezona medenja.

Toplije zime imaju i prednosti i mane

Topli dani tijekom zimskih mjeseci naravno imaju svoje prednosti. Nekoliko toplih dana tijekom zime omogućit će vašim pčelama da obavljaju pročisne letove, što je dugoročno dobro za njihovo zdravstveno stanje.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Formiranje pčelinjaka Početnici Nabava pčela Košnice


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]