Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vedran Marunica
  • 05.07.2016. 13:30

Od elektrotehničara do pčelara

Zaljubljenik u prirodu i pčele Vedran Marunica iz Hrvaca kod Sinja, vlasnik i nositelj istoimenog OPG-a, se od elektrotehničara preko stolara, vinuo do uglednog pčelara te proizvođača vrhunskog meda od kadulje, bagrema, vriska, drače.

Foto: Nedjeljko Musulin
  • 1.821
  • 152
  • 0

Vedran Marunica iz Hrvaca, vlasnik i nositelj istoimenog OPG-a, poznati je dalmatinski pčelar s 90 LR košnica, čija majka ima još 40 pčelinjih zajednica registriranih na svoje ime. Iako se tom poljoprivrednom djelatnošću počeo baviti iz hobija, Vedran je u relativno kratkom razdoblju prerastao u profesionalnog pčelara, koji u sastavu svog OPG-a proizvodi iznimno kvalitetan med od kadulje, bagrema, vriska, drače, i cvjetni med prepoznatljiv i na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima.

Tako je Marunica na VI. Međunarodnom pčelarskom sajmu "Dalmatina 2015" za med od bagrema dobio Zlatnu plaketu odnosno Diplomu zlatnog obilježja, što je dodatna potvrda njegova proizvoda.

Zaljubljenik u prirodu i pčele

Profesionalni pčelar Vedran Marunica izrađuje i vlastite košnice

Taj zaljubljenik u prirodu i pčele, koji se od elektrotehničara preko stolara vinuo do pčelara, poznat je i u proizvodnji propolisa, matične mliječi i peludi odnosno cvjetnog praha, voska. Potrošači kažu kako se kvaliteta Maruničina meda te inih pčelinjih proizvoda krije u činjenici što nastaju u iznimno čistom ruralnom prostoru Hrvatske poput pčelinjaka na području Dalmacije i Like, koji su izvan dosega industrije. Riječ je o prirodi s bogatstvom, raznovrsnošću i očuvanošću samoniklih i autohtonih vrsta bilja koje daje medu prepoznatljiv okus, boju, miris. Inače, Marunica je hrvatski branitelj sa završenom Pčelarskom školom te je član Udruge pčelara "Vrdovo" iz Općine Hrvace i član Hrvatskog pčelarskog saveza.

Nedavno smo ga zatekli u kućnom dvorištu kada se spremao za radove u pčelinjaku osvrćući se i na poslove oko košnica tijekom ovogodišnjih zimskih i proljetnih mjeseci te najavljujući svoje obveze i ljeti. Pokazao nam je i specijalno vozilo za prijevoz košnica s pčelama, stroj za obradu drva, alate za proizvodnju drvenih okvira, podnica, krovova i tek djelić košnica, hranilica, saća na zategnutim žicama..., što ih je sam napravio u svojoj radionici. Tu su i naljepnice za staklenke koje sam puni medom, dok su mu košnice na ispašama u prirodi.

Neka se mladi bave pčelarstvom bez obzira na loše sezone koliko će izvrcati meda, te koliko će ih pčela ugristi. Mene gotovo svaki dan ubode najmanje desetak pčela što mi čak i godi.

"Počeo sam pčelariti prije nepunih 11 godina samo dok sam bio zaposlen u nekim splitskim tvrtkama, a sada imam 90 pčelinjih zajednica i još 40 koje se vode na mojoj majci. U međuvremenu sam napredovao unatoč krizi, ali zahvaljujući ljubavi prema pčelama i ulaganju u proizvodnju meda. Tako sam u pčelarstvo uložio svu svoju imovinu, ali ne bih mogao točno izračunati koliki je to ukupni novčani iznos. Ne bih mogao izračunati ni ogroman trud koji ulažem oko pčela, posebice u proizvodnju matične mliječi. Jer, sve što ostvarim u prethodnoj godini, gotovo do kune uložim u repromaterijal, uglavnom u nabavu nekih pomagala. Pčelinji vosak više ne kupujem, nego ga sam proizvodim. Pčelarstvo je moje profesionalno zanimanje kamo me je odvela ljubav prema pčelama - od elektrotehničara preko stolara, te se više ničim ne bavim", izjavio je za Agroklub Vedran Marunica.

Izbjegao varoozu dobrom preventivom

Osvrće se i na posljedice od varooze u pčelinjim zajednicama tijekom minule jeseni i zime, ali i na mogućnost preventive i liječenja pčela, dakako i korištenje lijekova kakvi se gdjegdje i nisu pokazali uspješnima. Kaže kako je svoje pčele dobro sačuvao od te bolesti zahvaljujući preventivi i pravovremenu liječenju. Ujedno ističe i štete pčelara u dalmatinskom zaobalju prouzročene travanjskim mrazom ove godine.

Med u staklenkama čeka kupce

"Kako je lanjske godine podbacila paša vriska, pčelari su na vrijeme trebali početi s liječenjem svojih pčelinjih zajednica. Tko je to stručno napravio, pčele su uspješno prezimile, a pčelari na ovom području, pa i šire, nisu imali puno štete. Moj je OPG izgubio samo 4 pčelinje zajednice od varooze početkom rujna 2015. kada je spomenuta bolest bila u punom zamahu. Do sada sam uspio sačuvati gotovo sve svoje pčelinje zajednice. Tome je pridonio baš lijek na prirodnoj osnovi protiv bolesti pčela od varooze, pokazavši se odličnim, koji sam kupio na tržištu izvan Hrvatske", veli Marunica, vlasnik i voditelj OPG 'Vedran Marunica'

Ističe kako je lanjske sezone izvrcao zadovoljavajuće količine kvalitetna meda te proizveo i željene količine inih pčelinjih proizvoda, no koliko će ove godine ukupno proizvesti meda ne može točno reći. Naglašava kako je svime zadovoljan, čak i prodajnom cijenom dodajući da se med od primorske kadulje iz okolice Trogira, Makarske, najviše traži.

"Prodajna cijena meda od kadulje je 80, a ostalih medova je 60 k/kg na kućnom pragu. Lanjska sezona je općenito bila odlična količinom i kvalitetom proizvoda. Plasman mog meda nije upitan, jer imam stalne potrošače odnosno kupce. Njegovu proizvodnju nastojim povećati svake godine barem za 20 posto jer to diktira i njegova potražnja na tržištu. Pokazao se jako kvalitetnom, zdravom i korisnom namirnicom. Svaku vrstu meda sam vrcao zasebno, a moj OPG ima certifikat za proizvodnju, plasiranje i prodaju meda od kadulje", ističe pčelar Marunica.

Napominje kako tradicija za njegovo pčelarenje nije bila presudna da bi se opredijelio za taj posao. Tvrdi da se time u njegovoj obitelji nitko nije bavio, a uvjerava nas kako razlogom nije bila ni zarada, nego isključivo ljubav prema pčelama.

"Kod mene je jedino ljubav prevladala da se bavim uzgojem pčela i proizvodnjom meda. Prvi sam u našoj obitelji koji se bavi tim zahtjevnim poslom. Dok sam radio u 'Montmontaži' u Splitu, imao sam samo 10-ak košnica, a kad sam u toj tvrtki ostao bez posla, dobivši otkaz ne svojom krivicom, svoju ušteđevinu sam uložio u pčele. Tako sam prvu košnicu kupio u svojoj 34. godini života. U međuvremenu sam se prekvalificirao za stolara i radio u jednoj firmi, a kada sam i tamo ostao bez posla, završio sam Školu za pčelare. Posvetio sam se pčelama, registrirao svoj OPG i postao njegov nositelj. Nisam pogriješio. Drago mi je što su kupci odnosno potrošači, kao i ocjenjivački sudovi na natjecanjima, prepoznali visoku kvalitetu mojih medova koji su do sada dobili nekoliko priznanja, kao i Zlatnu plaketu za med od bagrema", naglašava Vedran Marunica.

Seljenje košnica iz Dalmacije u Liku

Spreman za seljenje košnica

On zacijelo uživa u svim poslovima oko pčela i proizvodnje meda dakako i pčelinjih proizvoda. No, mladi ljudi se sve više okreću pčelarstvu, poljoprivrednoj kategoriji, koje je stagniralo i uslijed opožarenih predjela diljem dalmatinskog zaobalja, priobalja i otoka te opustošenih paša u mnogim predjelima s kaduljom i izdašnim ljekovitim biljem.

"Neka se mladi bave pčelarstvom bez obzira na loše sezone koliko će izvrcati meda, te koliko će ih pčela ubosti. Mene gotovo svaki dan ubode najmanje 10-ak pčela što mi čak i godi. Lijepo, korisno i zabavno je biti pčelar, makar i nije tako lako pčelariti i zbog premještanja košnica. A ja svoje košnice svake godine selim iz Hrvaca u Trogir u pašu kadulje, zatim u okolicu Knina na pašu bagrema, drače, zatim na područje Like gdje pčele ostanu do početka paše vriska. Polovicom kolovoza pčelinje zajednice ponovno vraćam na predjele planina Dinare i Kamešnice, posebice na područje Vrdova", zaključuje Vedran Marunica.

Foto: Nedjeljko Musulin


Fotoprilog


Tagovi

OPG Vedran Marunica Med

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]