Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apiterapija
  • 02.03.2022. 16:30

Nuditi apiinhalaciju ne znači samo prodati zrak iz košnice

Proizvodnja meda više ne jamči financijsku održivost pčelarenja. Oni koji žele opstati moraju pokrivati više uslužno-proizvodnih djelatnosti da bi neutralizirali negativan učinak klimatskih promjena. Jedna od mogućnosti je pokretanje usluge apiterapije.

Foto: Depositphotos/bezikus
  • 2.349
  • 151
  • 0

U Hrvatskoj trenutno djeluje oko 20 pčelarskih gospodarstava koja nude usluge apiinhalacije. Apiinhalacija i apiterapija općenito, jedan je od načina na koji pčelari mogu stvarati prihod koji nije ovisan o klimatskim promjenama u mjeri u kojoj samostalna proizvodnja meda jest.

Liječnici je priznaju kao komplementarnu metodu ublažavanja mnogih dišnih tegoba kao što su astma, bronhitis, plućna fibroza, peludna groznica, rinitis i dr. Smatra se da udisanje zraka direktno iz košnica može ojačati imunitet čovjeka. Dodatno, usluge apiinhalacije obogaćuju turističku ponudu određenog kraja, a pogotovo su značajne za razvoj kontinentalnog turizma.

Ipak, ona ne znači samo ponudu klijentu da sjedne i udiše zrak iz obližnjih košnica. Pčelar treba znati kada i kako nuditi apiinhalaciju, a da dodatno ne pogorša zdravlje klijenta. Udisanje zraka iz košnica koje su tretirane lijekovima može biti jako štetno za klijenta. U vrijeme intenzivne cvatnje bršljana, nestručnim postupcima inhalacije može se potaknuti krvarenje u plućima. Ponekad su oni koji dolaze prvi put na apiinhalaciju, preosjetljivi na tvari koje udišu. Zbog svih ovih razloga, jako je važno informirati se i educirati za pružanje usluga apiinhalacije.

Apis Jo, Apidora, Vukovar 91

Hrvatsko apiterapijsko društvo upravo je provelo treću razinu Tečaja praktične apiterapije koji se sastojao od trodnevne terenske edukacije tijekom koje su sudionici posjetili nekoliko uspješnih apiterapijskih priča, odslušali predavanje, umrežili se i razmijenili iskustva.

"Osmišljen je tako da se druže i dijele iskustva pčelari iz svih dijelova Hrvatske", otkriva dr.sc. Gordana Hegić, predsjednica HAD-a napominjući da je tečaju pristupilo 15-ak polaznika iz Vrgorca, Istre, Ivanića, Ogulina, Varaždina i Ličko-senjske županije. 

Hrvatsko apiterapijsko društvo provelo je trodnevne terenske edukacije (Foto: HAD)

Već tradicionalno, polaznici su posjetili obrt "Apis Jo“ u Novskoj u sklopu kojeg je mlada vlasnica Josipa Kujundžić u periodu od samo 3 godine podigla svoju uslužnu djelatnost na zavidnu razinu. Nudi usluge apiinhalacije, medicinskih masaža, te po novome i usluge slane sobe. Ima jako dobru suradnju s liječnicima i oni već uvelike apiinhalaciju preporučuju svojim pacijentima. Dolaze joj klijenti sa sve šireg područja, ne samo bolesne osobe već i zdravi koji se žele opustiti i regenerirati u duševnom i fizičkom smislu. Uz potporu grada, razvojne agencije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ovaj poslovni projekt prerasta u posebitost i zdravstveno-turističku lokaciju po kojoj Novska postaje poznata.

U Našicama, edukacija je nastavljena na obrtu "Apidora" vlasnice Anite Dragić. Prema riječima dr.sc. Hegić, Apidora je jedinstveni primjer urbanog pčelarstva. "U gradskom naselju, u blizini vrtića i škole, ovaj obrt uspio je ponuditi apiinhalacijske usluge, te umrežiti čitav niz malih lokalnih proizvođača", otkriva navodeći da su dočekani uz prvi hrvatski whiskey, našičko pivo, našičko vino i ponudu kozmetičkih preparata na bazi pčelinjih proizvoda.

"Ovo je projekt koji definitivno treba podržati, pogotovo kao primjer samozapošljavanja žena ili mladih osoba“, naglasila je. 

Obrt "Apidora“ registriran je za apiterapiju i apiinhalaciju, a tri proizvoda Anite Dragić nose zlatni žig Hrvatskog apiterapijskog društva.

Posjetili su i pčelarsku udrugu Vukovar 91. Predsjednik Ivan Dumendžić s udrugom je pokrenuo projekt opskrbe lokalne škole i vrtića medom. Postavljene su tegle s pumpicama i cilj projekta je omogućiti svoj djeci onoliko meda koliko god ga mogu pojesti. Dodatno, Udruga je predstavila rasklopne štandove za pčelinje proizvode kao vlastiti inovativni proizvod.

"Takvim primjerom bi se mogla voditi većina pčelarskih udruga u Hrvatskoj. Udruge bi trebale biti proaktivnije i pisati različite projekte da svojoj djeci osiguraju med svaki dan“, rekla je predsjednica HAD-a. 

Medovina i mobilna apiterapijska komora

Zanimljiv posjet bio je i zadruzi "Vrhunsko vukovarsko" koja objedinjuje razne male proizvođače i omogućuje im plasman proizvoda kroz dvije trgovine, u Vukovaru i Dubrovniku. "Primijetili smo da se lokalni ljudi više žele odmaknuti od rata, nastaviti živjeti i proizvoditi. Na svu sreću, imaju dobru podršku od lokalne zajednice i županije“, kaže Gordana Hegić.

Kao poučna destinacija ove radionice pokazalo se i vinkovačko gospodarstvo OPG Ferbežar Goran na kojem mlada braća proizvode voćne medovine i utiru svoj jedinstveni put. Nude dvije vrste medovine iznimnog okusa, onu klasičnu i onu s bobičastim voćem i vanilijom. Iako pokretanje proizvodnje nije bilo jednostavno sada šire svoje tržište na ekskluzivne restorane. Planiraju plasirati nove okuse i raditi na popularizaciji ovog zaboravljenog pića.

Sudionici su po povratku posjetili i OPG Jakopinec kraj Zagreba i razgledali njihovu mobilnu apiterapijsku komoru. "Cilj ovako posložene terenske edukacije je bio raditi na sebi i na cjeloživotnom učenju, na podizanju proizvodnog asortimana i svega onog zbog čega netko može postati uspješan poduzetnik", jasna je čelnica Društva.

Kalendar novih radionica za tekuću godinu već je uobličen, a  učenje putem razmjene praktičnih iskustava, zaključila je, je najisplativije ulaganje u vlastiti posao.


Tagovi

OPG Jakopinec OPG Ferbežar Goran Apis Jo Apidora Anita Dragić Josipa Kujundžić Ivan Dumendžić Vukovar 91 Karanac Gordana Hegić Hrvatsko apiterapijsko društvo Apiterapija Apiinhalacija Košnice


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.