Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medni doručak
  • 27.09.2021. 14:00
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Medni doručak: Mališani se sladili, a pčelari tužili na lošu sezonu

U sklopu tradicionalne manifestacije 22. Poljoprivredno-poduzetničke ideje, na glavnom novogradiškom trgu održana je i promocija domaćeg meda.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 1.095
  • 62
  • 0

Baš su fine i slatke ove palačinke s medom, teta ja bih još jednu, rekao je veseli dječačić, polaznik dječjeg vrtića na mednom doručku koji je organiziran na glavnom novogradiškom trgu u sklopu tradicionalne manifestacije 22. Poljoprivredno-poduzetničke ideje.

Doručak su organizirali Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski pčelarski savez, a u akciju popularizacije meda i pčelarstva uključile su se i Pčelarska udruga "Nektar", Nova Gradiška i Udruga pčelara "Zrinski" iz Slavonskog Broda.  

Osim što su kušali pravi domaći med i Dukatovo mlijeko, mališani predškolskog uzrasta saznali su nešto više o pčelama, tim vrijednim kukcima koji uz med u svojim košnicama prave i druge vrijedne hranjive i ljekovite proizvode, čuli su da one oprašuju cvjetove mnogih biljaka u prirodi, da bi bez njih mnoge biljke teško opstale.

Promocija meda s hrvatskih pčelinjaka

Uz kušanje slatkih proizvoda, edukaciju i druženje, sigurno su poželjeli da se i kod kuće, u obiteljskom doručku, slade medom koji i nije lako proizvesti, osobito posljednjih nekoliko godina, o čemu su nam govorili pčelari koji su se malo podružili sa mališanima.   

Cilj organiziranja ovakvih doručaka diljem Hrvatske je promocija domaće proizvodnje meda sa hrvatskih pčelinjaka punjen u nacionalne staklenke i označene znakom Ministarstva poljoprivrede "Med hrvatskih pčelinjaka" koji govori o podrijetlu i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na pčelinjacima u našoj zemlji. Korisnici znaka su hrvatski pčelari koji su upisani u Evidenciju pčelara i u upisnik poljoprivrednih gospodarstava koja se vodi u Hrvatskom pčelarskom savezu i Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu. Kvaliteta meda koji nosi navedeni znak kontrolira se u laboratoriju HAPIH-a, kaže Mijo Kurić, predsjednik Pčelarske udruge "Nektar". 

Nacionalna staklenka jamči kvalitetu meda

U toj udruzi pakiranje u nacionalne staklenke još nije jače zaživjelo. Vinko Mlađen jedan je od malobrojnih pčelara novogradiškog područja koji ih koristi za pakiranje svoga meda.

"Prodaja u tim bocama jamči kvalitetu, ali naši ljudi nisu još toliko osvješteni da bi tražili baš u takvoj staklenki. Većini je bitno da kupuju pravi domaći med, a upravo ova nacionalna staklenka jamči da je to hrvatski proizvod", kaže Vinko dodajući da je ova godina za pčelare bila jako loša.

Ivan Šimić, tajnik Udruga pčelara "Zrinski" ističe da su razni sajmovi i slične manifestacije na kojima se organizira i medni doručak za najmlađe dobra prilika za predstavljanje meda i educiranje potrošača o tom izuzetno hranjivom i ljekovitom proizvodu pčela.

Cilj takvog doručka je popularizacija korištenja meda u ljudskoj prehrani. Poznato je da je njegova potrošnja u Hrvatskoj mala, manje od dva kilograma po stanovniku godišnje, dok se u drugim europskim zemljma ta namirnica koristi daleko više.

Osim toga, važno je da djeci od malih nogu, ali i odraslim posjetiteljima, skrećemo pozornost na potrebu čuvanja pćela u prirodi.

Za većinu pčelara sezona katastrofalna

I tajnik Šimić potvrđuje da je ova godina za većinu pčelara Brodsko-posavske županije bila doslovno - katastrofalna!

"Izgubili smo glavnu proljetnu pašu, niske temperature izmrzule su bagrem još u fazi pupa, uništena nam je glavna proljetna pčelinja paša i paša na nekim voćarskim kulturama, tako da smo umjesto vrcanja meda, morali pčele prihranjivati", kaže. 

Kada je riječ o drugim problemima, u mnogim dijelovima županije poljoprivrednici koriste intenzivno razne pesticide. Na ratarskim površinama, u voćnjacima, i vinogradima raspršuju se tone i tone kemije i pčele teško to mogu izdržati. "U našoj udruzi stalno govorimo da treba uspostaviti što bolju suradnju pčelara sa ratarima i voćarima. Moramo više surađivati, moramo se svi više educirati i jedni druge više razumjeti, jer prekomjerna pa i nekontrolirana uporaba takvih kemijskih sredstava šteti pčelama, negativno utječe na eko-sustav i biološku raznolikost", kaže Ivan Šimić.

Posavske pčelare na kraju sezone ugodno iznenadila medljika

Neke pčelare ove županije ipak je neočekivano iznenadio kraj pčelarske sezone. Kada je nedavno išao liječiti pčele i pripremati ih za uzimljavanje Marko Stanić, pčelar iz Nove Gradiške iznenadio se punim okvirima meda u nekim košnicama. Kaže, šuma je zamedila i omogućila neplanirano vrcanje. To nam je potvrdio i Mijo Kurić koji ima pčelinjak u posavskom selu Pivarama okruženo stoljetnim hrastovim šumama.

Da, šuma je zamedila. "Ne događa se to često, pa smo vrcali medljiku, med od medne rose sa lišća šumskog drveća karakterističan po tomu što ima puno minerala, za razliku od cvjetnih medova", pojasnio je. Riječ je o kvalitetnom gustom medu tamnije boje koji se preporučuje slabokrvnim osobama, zadovoljan je Kurić što je njemu i drugim pčelarima novogradiške i novljanske Posavine medljika ipak donekle popravila ovogodišnju pčelarsku sezonu.


Fotoprilog


Tagovi

Medni doručak Manifestacija Potrošnja meda Pčelari


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]