• Pčele
  • 21.02.2017. 18:00

Kanada se bori za zabranu imidakloprida

Pčele se suočavaju s velikom krizom koja prijeti i prehrambenom lancu. Sada Kanada razmatra zabranu upotrebe imidakloprida koji je među najčešće korištenim insekticidima u poljoprivredi.

  • 2.561
  • 414
  • 0

Imidakloprid je kemikalija koja se koristi za zaštitu velike većine svjetskog voća i povrća, a prijeti populaciji pčela i drugih oprašivača, prenosi avaaz.org.

Kanada je otvorila i javno savjetovanje s namjerom zabrane njegove upotrebe. Kemijska industrija lobira protiv ovog prijedloga jer bi mogla izgubiti milijarde dolara.

Otvorena je tako i peticija koja podupire ovaj prijedlog.

Za spas pčela

Samo pčele oprašuju tri četvrtine svjetskih usjeva. Stručnjaci potvrđuju da je imidakloprid povezan s kolapsom kolonija i izumiranjem insekata diljem svijeta, što prijeti sustavu proizvodnje hrane.

Europa je već zaustavila upotrebu ovog insekticida, a sljedeća na redu je Kanada. "Ako uspijemo zatvoriti ovo tržište, to bi moglo izazvati domino efekt i potaknuti druge zemlje da učine isto. Javno savjetovanje u Kanadi moglo bi biti odlučujuće za sudbinu ovog insekticida. Ako prevagnemo, to bib ila pobjeda za pčele diljem svijeta. Potpišite peticiju i pomozite spasiti pčele", govore organizatori peticije.


Tagovi

Imidakloprid Pčele


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SLAVONCI ZAUSTAVILI BURU - Kad je počela vraćati dicu iz petog u prvi razred i lomiti stoljetnu divlju krušku babe Boje stigli su naši Slavonci i zaustavili orkanske udare. Bez problema, jer pogledajte Rukija, mog kolegu po peru i čelnike O... Više [+]