Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 21.04.2022. 18:00

EU će ograničiti pesticid sulfoxaflor na zatvoren prostor?

Sulfoxaflor je odobren u EU 2015., a stvoren je kao alternativa kontroverznoj klasi pesticida poznatih kao neonikotinoidi zbog problema s uništavanjem pčela

Foto: Depositphoto/SV_Production
  • 1.140
  • 60
  • 0

Zbog djelovanja na pčele Europska komisija odlučila je ograničiti pesticid Sulfoxaflor na upotrebu samo u zatvorenom prostoru, ali taj potez nije dobro prošao u SAD-u, navodi Euractiv.

Sulfoxaflor je odobren u EU 2015. godine, proizveo ga je agrokemijski gigant Corteva. Stvoren je kao alternativa kontroverznoj klasi pesticida poznatih kao neonikotinoidi zbog problema s uništavanjem pčela.

Do ograničenja je došlo nakon što je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) otkrila da se informacije o utjecaju na ove kukce smatraju nedovoljnim da bi njihov opstanak bio siguran.

Ugroženi bumbari i solitarne pčele

Europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides rekla je da je zaštita oprašivača od štetnih pesticida od najveće važnosti za budućnost planeta i djece. Navela je da će štetni kemijski pesticidi ili biti zabranjeni ili će njihova upotreba biti ograničena.

"Znanstveni zaključci EFSA-e pokazuju da upotreba sulfoksaflora na otvorenom može biti štetna za bumbare i solitarne pčele. Sada se moraju poduzeti mjere kako bi se njegova upotreba ograničila samo na zatvorene prostore", rekla je Kyriakides.

Nedovoljno je informacija o utjecaju sulfoxaflora (Foto: Depositphoto/TesAnka)

Na potezu je izvršna vlast EU

SAD su poslale žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), koja je dužna odobriti ograničenje, tvrdeći da zbog njegove široke upotrebe u SAD-u neće moći izvoziti robu za koju se koristi.

Službenik Europske komisije je rekao da prijedlog ne mijenja maksimalne razine ostataka (MRL), a to je najviša razina rezidua pesticida koji se zakonski tolerira u ili na hrani ili pak hrani za životinje kada se oni pravilno koriste, a koji su trenutno primjenjivi. 

Prijedlog predviđa mogućnost da zemlje članice daju tzv. grace periode za stavljanje na tržište i korištenje postojećih zaliha sredstava za zaštitu bilja koja sadrže sulfoksaflor za vanjsku upotrebu nakon izmjene ovlaštenja. Nakon njihova isteka, razmatrat će se revizija postojećih MRL.

Isto se očekuje i za flupyradifuron?

Pesticide Action Network Europe (PAN Europe), koja je snažno lobirala protiv njenog prvobitnog odobrenja, je pozdravila najavu ograničenja.

"Još 2015. godine bilo je jasno da ova tvar predstavlja ogroman rizik za oprašivače u EU", rekao je Martin Dermine, službenik za politiku zaštite okoliša i zdravlja u PAN Europe. On se nada da će odluka biti presedan za još jedan pesticid u istoj kategoriji, flupyradifuron, za koji je EFSA već upozorila da bi mogao biti štetan za divlje pčele. Dermine je pozdravio odluku da se krene dalje sa zabranom upotrebe na otvorenom, rekavši da to daje signal industriji pesticida da prestanu s proizvodnjom i prodajom onih koji su toksični za pčele u EU.

Proizvođači pak ističu da su ispunili sve uvjete koji su pred njih bili postavljeni kada je u pitanju proizvodnja sredstva za zaštitu bilja i utjecaj na oprašivače. Naveli su da ova odluka sugerira da i proizvodi koji ispunjavaju zahtjeve zakonodavstva EU podliježu otkazivanju iz sumnjivih političkih razloga.


Tagovi

Pesticid Sulfoxaflor Pčele Zaštita pčela Flupyradifuron Neonikotinoidi EFSA


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stočarstvo u Hrvata