Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Miroslav Antolčić
  • 07.11.2019. 16:30
  • Zagrebačka, Kuče, Velika Gorica

Danas je poznati uzgajivač selekcioniranih matica, a počeo je s 10 košnica dede Slaveka

Ljubav prema pčelarstvu Miroslav Antolčić, ponosni vlasnik znaka Med hrvatskih pčelinjaka, razvio je još kao dječak trčkarajući oko djedovih košnica. Danas ima gotovo 400 zajednica, brojna priznanja, otvorio je api kućicu...

Foto: arhiva OPG Antolčić
  • 2.293
  • 409
  • 0

"Sve je počelo davne 1935. godine kada se naš pradjed Franjo Čunčić počeo baviti proizvodnjom meda za vlastite potrebe. Njegov sin Slavko, od milja naš deda Slavek, preuzima i proširuje proizvodnju te 1985. godine prvi put seli pčele radi dobivanja sortnog meda“, počinje priču nositelj OPG-a Miroslav Antolčić iz Velike Gorice.

Rad s pčelama nastavljaju kći Marica sa suprugom Stjepanom Antolčić koji svoje znanje prenose na sina Miroslava, a on sa suprugom Ines nastavlja obiteljsku tradiciju. Ljubav prema pčelarstvu Miroslav je razvio još kao dječak trčkarajući oko košnica koje je deda Slavek pregledavao. "Prvih 10 košnica dobio sam od djeda još u srednjoškolskim danima i već tada sam imao cilj profesionalno se baviti pčelarstvom. Za vrijeme studija upoznao sam suprugu Ines na koju sam također uspio prenijeti svoju ljubav prema pčelama“, kaže.

Danas pčelare sa gotovo 400 pčelinjih zajednica

Nakon završetka studija, oboje počinju raditi u struci, Miroslav se kao dipl. ing. elektrotehnike zapošljava kao nastavnik u Srednjoj strukovnoj školi gdje radi i danas, a Ines kao dipl. ing. grafičke tehnologije u jednoj renomiranoj grafičkoj tvrtci gdje nakon osam godina rada odlučuje napustiti posao u struci i u potpunosti se posvećuje pčelarstvu. "Danas pčelarimo sa blizu 400 zajednica, pčelarimo sa AŽ i LR tipovima košnica“, kažu. Osim Miroslava i Ines i uz pomoć roditelja Marice i Stjepana u gospodarstvu je stalno zaposlena još jedna osoba.

Ljubav prema pčelama u obitelji traje 85 godina, na Miroslava su je prenijeli roditelji Marica i Stjepan 

Veći dio pčelinjih društva namijenjen je proizvodnji meda, a ostatak proizvodnji ostalih pčelinjih proizvoda: propolisa, meda u saću, peluda, perge, matične mliječi, pčelinjeg voska i uzgoju selekcioniranih matica. Proizvode sedam vrsta medova: bagrem, cvjetni, kesten, livadu, metvicu, amorfu i medljikovac. "Od kraja 2018. godine nositelji smo i znaka Med hrvatskih pčelinjaka. Za svaki od njih tijekom godine selimo pčele na medonosna područja. Tako bagrem potječe iz šuma u okolici Vrbovca, za dobivanje kestenovog meda pčele sakupljaju nektar u kestenovim šumama nedaleko Petrinje, livade Lonjskog polja zaslužne su na metvičin i amorfin med, dok je medljikovac, livadni i cvjetni med porijeklom sa šuma livada diljem Turopolja“, navode.

Ponosni vlasnici niza zlatnih diploma

Posebno mjesto zauzima linija proizvoda koji su na bazi meda, tj. med sa dodacima: med sa čokoladom, medni namaz s lješnjacima, med sa cimetom i narančinom korom, med s narančom, med s limunom, med sa orasima i orašastim plodovima i ledeni med (mješavina meda, čokolade i limuna).

"Svake godine sudjelujemo na Županijskom i Državnom ocjenjivanju meda u Osijeku gdje postižemo jako dobre rezultate. Tako smo ponosni vlasnici niza zlatnih diploma, a tri puta smo osvojili i šampionsko mjesto; 2008. godine za med od metvice te 2011. i  2014. godine za med od kestena. Sve svoje proizvode prodajemo isključivo na kućnom pragu, u sklopu obiteljske kuće imamo prostor koji je preuređen u dućan, na sajmovima te preko web trgovine“, doznajemo od Ines i Miroslava.

Osim što konstantno ulažu u edukaciju posjećujući razna pčelarska predavanja i stručne sajmove, Miroslav je kao registrirani uzgajivač selekcioniranih matica održao niz predavanja raznim pčelarskim udrugama na temu proizvodnje matične mliječi i uzgoja matica. "Posebno smo ponosni što su ove godine naš glavni  pčelinjak u selu Kuče u kojem se odvija glavnina proizvodnje matica i matične mliječi posjetile četiri pčelarske udruge, imali smo dva organizirana posjeta studenata (Veterinarski  i Agronomski  fakultet Sveučilišta u Zagrebu, op.a.) te su nas posjetili polaznici tečaja Apiterapije u sklopu terenske nastave.

Prva api inhalacijska kućica na području Zagrebačke županije

Ove godine smo također na pčelinjaku u selu Kuče u funkciju stavili api inhalacijsku kućicu za inhalacije zrakom iz košnice. Sadrži četiri profesionalna api inhalatora ugrađena u AŽ košnice“, ističe Miroslav. Api inhalacija je inhalacija zrakom iz košnice koji je obogaćen mikro česticama pčelinjih proizvoda - meda, propolisa, fermentirane peludi, matične mliječi, pčelinjeg otrova i pčelinjeg voska. U Republici Hrvatskoj trenutno postoji svega nekoliko api inhalacijskih kućica, a na području Zagrebačke županija ovo je prva.

Ponosni su nositelji znaka Med hrvatskih pčelinjaka 

"Važno je napomenuti da med, pelud, propolis, pčelinji vosak i matičnu mliječ, koje prodajemo, proizvodimo sami na našim pčelinjacima čime garantiramo za kvalitetu svih proizvoda. Postoji mogućnost da neke proizvode tijekom godine prodamo i nemamo ih neko vrijeme. Međutim, najvažnija nam je kvaliteta, a ne količina. Glavna misao vodilja u našem obiteljskom pčelarstvu je načelo izvrsnosti, navode vrijedni Antolčići.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Miroslav Antolčić Med Propolis Matice Med hrvatskih pčelinjaka


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]