Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni oprašivači
  • 19.11.2015. 10:30

Bez pčela nema opstanka poljoprivrede

Pčele su gotovo nezamjenjivi oprašivači u prirodi. No sve veća upotreba insekticida smanjuje njihov broj. Stoga se neka pravila ne smiju ignorirati.

  • 411
  • 101
  • 0

Oprašivanje pomoću medonosnih i solitarnih pčela, bumbara i drugih životinja važna je agrotehnička mjera u povećanju poljoprivredne proizvodnje. No, istovremeno, primjena pesticida, prvenstveno insekticida u zaštiti bilja, uvelike smanjuje broj prirodnih oprašivača. Povećanjem površina pod monokulturama smanjuju se, pak i staništa oprašivača, ali nestaju i površine na kojima nalaze hranu.

Pčele su najvrijedniji i najkvalitetniji oprašivači

Medonosne pčele su glavni, marljivi, pouzdani i najjeftiniji oprašivači. Posebno je važno da prezimljuju u velikim zajednicama. U proljeće, kad je brojnost drugih insekata oprašivača još relativno malobrojna, pčelinja zajednica može s velikim brojem jedinki sakupljati nektar i pelud, a time obaviti kvalitetno oprašivanje. Da bi napunila medni mjehur nektarom, pčela mora posjetiti između 80 i 150 cvjetova, a tokom dana, u prosječno 12 letova, opraši oko 1.000 cvjetova.

Pčelari moraju na vrijeme znati gdje će koristiti sistemični insekticid

"Poljoprivredni proizvođači i agronomi obavještavaju pčelare o točnim lokacijama i površinama zasijanih kultura, kako bi doveli pčele. Stoga treba biti oprezan kod primjene pesticida. Posebno su za pčele opasni sistemični insekticidi te sjeme poljoprivrednih kultura tretirano aktivnim tvarima iz skupine neonikotinoida. Stoga je i zabranjena primjena sredstava za zaštitu bilja za vrijeme aktivnosti pčela, ako je kultura na kojoj se sredstvo primjenjuje u cvatnji kao i u vrijeme cvatnje korova koji se nalazi u tim kulturama, pa ga prije tretiranja poljoprivredne kulture, korov mora pokositi", ističe Srećko Kostelić.

Poseban oprez kod preparata koji na etiketi imaju oznaku Spe8

Na etiketama sredstava za zaštitu bilja, koje su opasne za pčele, nalazi se specijalna oznaka Spe8. Oznaka ukazuje da je potrebno poduzeti mjere za smanjenje rizika, kako bi se zaštitile pčele i drugi kukci oprašivači. Zbog zaštite pčela, korisnik sredstava za zaštitu bilja mora najmanje 48 sati prije tretiranja sredstvom opasnim za pčele obavijestiti najbližu udrugu pčelara.

U RH pčele skupljaju med s 250 različitih biljnih vrsta

"Zahvaljujući klimatskim raznolikostima, Hrvatska ima veliki potencijal za proizvodnju specifičnih sorti meda. Smatra se da u našoj zemlji ima između 200 i 250 biljnih vrsta s kojih pčele skupljaju nektar, ali i pelud i propolis, koji su također važni za normalno funkcioniranje pčelinjih zajednica. U povoljnim godinama, pčele skupljaju i značajne količine medljike i to u sastojinama crnogoričnih vrsta drveća, poput jele i smreke te onih bjelogoričnih kao što su hrast, javor, lipa i bukva", kaže Kostelić.

Osim autohtonih, u našoj prirodi postoje i neke strane biljne vrste, kao što su amofra i zlatnica, koje su po količinama izlučenog nektara također vrlo važne za pčele.


Tagovi

Pčele Bumbari Agrotehnička mjera Insekticidi Zaštita bilja Oprašivači Medonosne pčele Nektar Pelud Neonikotinoidi Srećko Kostelić Oznaka Spe8 Udruga pčelara Klimatske raznolikosti Medljika Crnogorično drveće Bjelogorično drveće Jela Smre


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]