Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pelud i med
  • 20.01.2018. 18:00

100 g cvjetne peludi kao 500 g telećeg mesa ili 7 jaja

Prema tvrdnji dr. Stangaciua, cvjetna pelud ne sadrži samo mnoge neophodne vitamine i elemente u tragovima, već i sve najvažnije aminokiseline, te je najvažniji biljni izvor bjelančevina.

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 1.053
  • 84
  • 0

Stručnjak dr. Stefan Stangaciu savjetuje da se cvjetna pelud umiješa u med i ostavi 14 dana da sazri, jer se tek tada razbijaju vanjske, izuzetno čvrste opne peludnih sjemenki, piše bh pčelar.

Prema tvrdnji dr. Stangaciua, pelud ne sadrži samo mnoge neophodne vitamine i elemente u tragovima, već i sve najvažnije aminokiseline te je najvažniji biljni izvor bjelančevina. Zbog toga je pelud idealna za sve one koji ne koriste mesne proizvode u prehrani.

Tako, 100 g peludi po sadržaju proteina odgovara količini od 500 g telećeg mesa ili sedam jaja. Od posebnog značaja je upotreba svježeg ili svježe zamrzne peludi, jer za razliku od sušene peludi sadrži puno enzima, tako da naš organizam, prilikom probavljanja, ne mora da trošiti vlastite. Također, važno pravilno koristi pelud, jer se u protivnom ne mogu iskoristiti važni sastojci.

Ostaviti pelud da sazrije u medu

Savjetuje da se pelud umiješa u med i ostavi 14 dana da sazrije, jer se tek tada razbijaju vanjske, vrlo čvrste opne peludnih sjemenki. One su toliko jake da su u stanju stoljećima sačuvati sjeme peludi. Pomoću slične mješavine može se pomoći najvećem broju osoba koje pate od alergije na pelud i alergijskog rinitisa te bi ovakav med s peludi trebale uzimati u zimskim mjesecima.

Preporučuje se da se 600 g meda, najbolje bagremovog, eventualno livadskog, pomiješa sa 300-400 g svježe peludi. Nakon 14 dana ta se mješavina treba konzumirati 15 minuta prije svakog obroka, jednu do dvije kavene žličice.

Oprez pri konzumaciji

Dnevne količine peludi ne bi trebale prijeći 30 g. U početku, dok se probavni trakt ne navikne na pelud, trebalo bi ju uzimati nakon obroka. Kasnije se uzima između, a zatim prije obroka.

Dr. Stangaciu ne preporučuje pelud dijabetičarima, jer podiže razinu šećera u krvi, a osobama sa pojačanim izlučivanjem želudačne kiseline preporučuje se oprez.

Foto: Pixabay/congerdesign


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.