Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zbog čega je bitna jesenska organska gnojidba vinograda?

Berba grožđa je u punom zamahu, ovisno o mikrolokaciji, klimi, sorti i željama vinara. Prvo je došlo na red grožđe od kojeg se proizvodi pjenušac (s višom ukupnom kiselošću i manjim sadržajem šećera), a zatim bijela pa crna grožđa različitih sorti (ovisno o količini šećera kojeg sadrže).

Poznati vinogradar Ivan Enjingi koristi Plantella Organik kako bi dao najbolje, najzdravije i ekološki svojim vinogradima. Video možete pogledati u prilogu OVDJE.

Ni najbolji vinar ne može napraviti vrhunsko vino ako mu vinogradar ne omogući kvalitetnu sirovinu - grožđe. Kako bi grožđe bilo vrhunsko na vrijeme treba brinuti o svim agrotehničkim mjerama (rezidba, zaštita bilja, prihrana...). O zaštiti biljaka postoje razni kalendari zaštite kojih se treba pridržavati. Ishrana bilja je puno kompleksnija tema i o njoj nikad ne znamo dovoljno. Zbog toga smo za vinogradare osmislili edukaciju direktno u vinogradu.

Plantellina edukacija u vinogradu

Plantellini stručnjaci organiziraju edukaciju direktno u vinogradu jer tako se najbolje može razmijeniti i nadopuniti znanje vinogradarima. Edukacija obuhvaća analizu trenutne kondicije trsa, detaljne informacije o najboljem vremenu primjene Plantella organskih gnojiva i koji je njihov konačan učinak. Za aplikaciju organskih gnojiva ne postoji jedinstven plan već treba uzeti u obzir starost trsa, sortu, opterećenje prinosom, kvalitetu zemlje i sadržaj humusa u njoj, mikrolokaciju i reljef....

Zašto organska gnojidba u jesen?

U jesen je tlo iscrpljeno zbog zbog prinosa koje nam je dalo. Iscrpljeno tlo treba na vrijeme oporaviti i osigurati korijenu tijekom zime dobre uvjete za ishranu kako bi u novoj vegetaciji loza krenula zdravo i na vrijeme.

Prema vremenu primjene gnojiva razlikujemo:

  • osnovnu gnojidbu - koju obavljamo u jesen u kombinaciji s obradom vinograda
  • dopunsku gnojidbu ili prihranu - koju obavljamo u proljeće i tijekom vegetacije

Korijen tijekom zime ne miruje već raste, uzima hranjiva iz tla i stvaraju se zalihe i u korijenu i u starim nadzemnim dijelovima trsa, a u proljeće kada krene vegetacija ta se rezervna hranjiva, prikupljena u razdoblju od jeseni do proljeća, troše za rast i razvoj zelenih mladica i formiranje rodnih pupova na mladici. 

Rezultati istraživanja pokazuju, da jesenska gnojidba Plantella Organikom doprinosi boljim rezultatima u sljedećoj sezoni. Prvenstveno zbog toga što se Plantella Organik tijekom zime pod utjecajem nižih temperatura i vlage polako mehanički razgrađuje te tako postaje pristupačniji za mikroorganizme i za korijene vinove loze. Također samim time rasporedba Organika u tlu je puno bolja. Rezultati pokusa su pokazali, da se je povećao postotak organske tvari u tlima, gdje je bio primijenjen Plantella Organik i to odmah već na početku vegetacije. Sljedeće sezone potreba za gnojidbom s dušikom je bila manja, jer je vinova loza crpila dušik koji je u Plantella Organiku u organskom obliku.

Preporuke za upotrebu organskog gnojiva Plantella Organik

Gnojivo se koristi za redovnu početnu gnojidbu i pripremu tla te za dohranjivanje. Preporučljivo je gnojiti vinograde i voćnjake propisanim dozama u jesen kada su biljke iscrpljene i treba ih ojačati i spremiti za novu vegetacijsku godinu. Organskim gnojivom može se gnojiti tijekom čitave vegetacijske sezone od veljače do studenog. U obliku je mikropeleta koje se lako primjenjuju po površini. Preporučuje se apliciranje peleta u zemlju, jer tada gnojivo odmah počne djelovati, brže stiže do područja korijena i smanjuju se gubici hranjivih tvari.

Brojne su prednosti korištenja organskog gnojiva Plantella Organik

Gnojidba vinograda Plantella Organikom obavlja se svake godine zbog postepenog usvajanja hranjiva, koje gnojivo sadrži, tijekom jedne godine. Količinu organskog gnojiva prilagođavamo prinosu i opterećenju trsa, te općem stanju vinove loze. Cilj organskog gnojenja je visoka kvaliteta i konstantna rodnost vinove loze te manje zagađenje tla i podzemnih voda. Rezultat svega ovoga je da biljke učinkovitije primaju hranjiva, što znači manju upotrebu mineralnih gnojiva, bolji rast biljaka, manje ispiranje mineralnih hranjiva u podzemne vode i manje zagađenje. 

Za vinogradare koji žele za svoje vinograde posebnu njegu

Specijalizirano 100% organsko gnojivo Plantella organik za vinograde sadrži sva hranjiva potrebna vinovoj lozi, Fe –željezo (koje smanjuje pojavu kloroze), ali i posebno dodana kamena brašna zeolit i bentonit koja (zbog sadržanih silikata) učvršćuju biljno tkivo i jačaju otpornost biljaka.

Besplatni stručni savjeti za vrt:  092 194 1694 i 01 621 3966 ili na Plantella.hr

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnik Plantella, Unichem Agro

foto: Unichem Agro/Lucija Bencarić