Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

U uzgoju presadnica nužno je ojačati korijen - kako?

Uzgoj presadnica je jedna od prvih aktivnosti nakon zimskog mirovanja u povrtnjaku. Upravo njihova ekološka proizvodnja je prvi korak u povrtlarskoj sezoni na OPG-u Šipek iz Cestice u Varaždinskoj županiji.

Ova se obitelj na površini od 4,77 hektara oranica i 2.000 m2 plastenika bavi proizvodnjom: jagoda, trešanja, jabuka, šparoga, rajčica, krastavaca, paprika, poriluka, kelja, graha, kupusa, cvjetače, brokule, salata, špinata, matovilca, mladog luka, češnjaka, blitve, rotkvica i mahuna.

Također, tijekom cijele godine proizvode i bučino ulje, a s poljoprivredom su se počeli baviti još 2003. godine. Od 2017. počeli su s ekološkim uzgojem, a dugi niz godina koriste sredstva za jačanje korijena koja nabavljaju od tvrtke Andermatt Bioinput i za koje imaju riječi hvale.

Ojačajte korijen mikoriznim pripravcima

U proizvodnji presadnica nužno je ojačati biljku, pogotovo njezin korijen jer je od vitalne važnosti za rast i razvoj biljčica. "Tek kada biljka smogne dovoljno snage za apsorpciju hranjiva kroz korijen ona je sposobna za presad u proizvodne površine, bilo na otvoreno ili u zaštićene prostore", pojasnili su nam iz te tvrtke.

Tretiranjem korijena presadnica, kažu, potičemo razvoj korijena kroz sustav mikoriza. Riječ je o simbiontskoj vezi gljive i biljke, kod koje se micelij gljive povezuje s korijenovim sustavom biljke.

"Gljiva u toj simbiozi znatno povećava apsorpcijski sustav biljke pomažući joj u opskrbi vodom i mineralnim tvarima (ponajviše fosfatima i nitratima), povezuje više biljnih organizama omogućujući prijenos hranjivih tvari među njima te štiti korijenov sustav od patogenih gljiva i mikroorganizama, kao i od štetnih kemijskih utjecaja u tlu (teških metala, otrovnih tvari, povećane kiselosti)", ističu iz te tvrtke.

S druge strane, biljka opskrbljuje gljivu ugljikohidratima koje je sama proizvela. Od sedam poznatih tipova mikorize, kažu, najznačajnija je ektomikoriza. Kod nje hife micelija obavijaju korjenove završetke ne ulazeći u unutrašnjost biljnih stanica. Također, važna je i vezikularno-arbuskularna mikoriza kod koje hife prodiru u biljne stanice tvoreći razgranate i vrećaste strukture.

Naime, mikoriza ima golemo značenje za život na kopnu jer gotovo 90 posto biljnih vrsta živi u njoj, a veliki broj gljiva i biljnih vrsta ne može živjeti bez svojih mikoriznih partnera. Za zdravlje i stabilnost šuma u umjerenim i hladnim područjima posebno je značajna ektomikoriza između drveća i mnogih vrsta gljiva, primjerice iz rodova vrganja, krasnica, koprenki, tartufa.

Koje preparate koristiti?

U ponudi Andermatt Bioinputa imaju nekoliko proizvoda koji su namjenjeni stvaranju ove benefitne kohabitacije.

Proizvod Antym Simplex koji je dozvoljen i u Demeter proizvodnji. "On je specifične namjene i inokulacija je mikoriznih gljiva", dodaju iz ove tvrtke. Vrsta je organskog komposta, a on je jednostavan biljni nekompostirani.

Sadržaj mikorize (Glomus spp.) je 30 posto, rizosfernih bakterija (Baccilus subtilis, B. licheniformis, B. amilolyquefaciens, B. megaterium, B. pumillus, B. simplex) 1x108 cfu/ml, a Trichoderme 1x10 cfu/ml.

Drugi proizvod, T-Gro sadrži spore soja Trichoderma asperellum kd. "To je soj koji se prenosi iz tla i odabran je kroz opsežna istraživanja", ističu iz Andrematt Bioinput-a.  Naime, spore Trichoderme klijaju u tlu i naseljavaju se u zoni korijena biljke.

Kako pojašnjavaju, ovaj preparat poboljšava mobilizaciju hranjivih tvari i otpornosti biljaka na stres uzrokovan suboptimalnim uvjetima kao što su poplave, suša ili drugi.

Potiče biljku na razvoj većeg, zdravijeg i učinkovitijeg korijenovog sustava te se može primijeniti na većini usjeva. "Dobri rezultati postignuti su na raznim usjevima, uključujući krumpir, povrće, rasadničke kulture, pašnjake, voće, drveće i travnjake. Način primjene je fleksibilan i ovisi o vrsti usjeva", zaključili su.  

Za sve informacije o pravilnog gnojidbi te za preporuke ovisno o kulturi i području primjene kontaktirajte nas na +385 91 602 4930, +385 91 731 0708 ili bioinput@andermatt.hr.

foto: Andermatt Bioinput/Martina Pavlović