Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 18.09.2013. 09:30

Važno da postoji sokolarski ispit

Što se nama uopće događa otkad smo u Europskoj uniji - nitko ne zna. Nitko ništa ne govori.

  • 954
  • 134
  • 0

Gore je. Ali bar nije jako gore. Ali ono što nam je najteže je zaustavljanje investicija u poljoprivredi. Čekali smo famozni IPARD proljetos, pa cijelo ljeto, a čekamo i sada. Ukratko nema ni eura, ni eurocenta a ni kune iz te naše Europske unije. Naša Vlada se bavi Lex Perkovićem, štrajka seljaka više nema, a nema ništa ni za proizvodnju hrane. Koliko tek treba vrata otvoriti, papira ispisati, pa taksi platiti, a onda uvijek i neki biljeg kupiti da bi samo počeli pisati program. A onda i kada nađete nekoga filozofa koji će vam to sve napisati i složiti - morate čekati. I to bude doista čekanje koje traje uvijek jako dugo.

I zamislite da za jedan program koji ste predali proljetos, iskeširate 10-tak tisuća kuna, a oni veći i eura i onda se netko s vama doslovce zafrkava. I žalosno je reći, uzalud sada plaču. IPARD neće biti do iduće godine. Ništa u ovoj. Ni lipice ni centa. Još proljetos je to bio predpristupni fond. Kako ga sad nazvati kada smo pristupili Europskoj uniji - ne znamo. Ali nema ga, a vaši novci samo lepršaju, negdje daleko. A Vlada se bavi time kako će bogatom Indonezijcu osigurati aerodrom kojim će uvoziti azijsku hranu u Hrvatsku i Europu.

Nasred oranica kod Osijeka je aerodrom kojim će europski poljoprivredni proizvodi odletjeti u svijet, a i s cijele planete dolaziti i palmino ulje, ali i mnogo toga drugoga. Bez tih sredstava nema ništa od naše proizvodnje hrane. Bude po koja isplata za stare programe i one mjere 101. Pa tako je nedavno Korisniku Dalmaconsult d.o.o. iz Omiša za ulaganje u podizanje nasada višnje maraske isplaćeno 634.363,71 kn, dok je korisniku Obrt Minas-Zrno 1 iz Ludbrega isplaćeno 398.207,51 kn za projekt izgradnje objekta za skladištenje voća i ulaganje u specijaliziranu opremu za berbu, sortiranje i pakiranje voća. Obrt je investirao u kombajn za berbu lješnjaka te skladište za lješnjake u kojem se nalazi linija za čišćenje lješnjaka, sušara i pakirnica.

Imali uopće ikakve naznake da netko nešto i o nečemu razmišlja u Ministarstvu poljoprivrede, i što dalje. Što se nama uopće sada događa od kada smo u Europskoj uniji, nitko ne zna. Nitko ništa ne govori. Vesna Gantner je pobjegla iz Zagreba natrag u Osijek. I nikome ništa. Što je ona sve rekla. Koji su razlozi? Optužila je cijelo Ministarstvo i nitko da objasni što je ona to govorila. Barem da se Jakovina i ekipa pokušaju obraniti. No, ništa. Šute. Valjda idu po onome da vrijeme liječi sve. No zato smo mi tu da se prisjetimo da je Gantner optužila za nerad neko i nekoga, a ti za nerad primaju plaću koju osiguramo mi svi zajedno.

A koliko se što događa u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici dovoljan je pogled na Internet stranicu Ministarstva. Jako važni događaji. Idemo redom. Povlači se med tvrtke Medo-flor, pa da tvrtke koje se bave prometom zaštitnih sredstava moraju biti upisane u neki registar. Tamo je i na glavnoj stranici još uvijek najava da Jakovina otvara bjelovarski sajam koji je završio prije dva tjedna. I onda najvažnija vijest o hrvatskoj poljoprivredi. A to je informacija o sokolarskom ispitu. Baš šteta što na toj naslovnici nema i informacija o cijeni kave sa šlagom u bifeu Ministarstva.


Tagovi

Valtra PMT IPARD Fond Vesna Gantner Dominković Dalmaconsult d.o.o. Obrt Minas-Zrno 1


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo