Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 13.01.2016. 11:30

Kako su stvarani najjači brandovi mehanizacije

Ovo je mala priča o povijesti europske proizvodnje poljoprivredne mehanizacije. O tome kako su tvornice i brandovi stvarani, kako su razvijani i zašto i danas rade uz suradnju cijelih obitelji. Obitelji stvaraju i čuvaju stvoreno.

  • 1.020
  • 128
  • 0

Tradicionalne vrijednosti, posebice obiteljske jako su ukorijenjene u industriji Europe, ali i općenito u životu pa tako svakako i u gospodarstvu. Nekada je tako bilo i u Hrvatskoj, ali u socijalizmu su prekinuti razvoji, a i nastanak nekih novih tvrtki. Danas se kod nas razvijaju neke tvrtke za koje se nadamo da će i one biti prave tradicijske nakon određenog broja godina.

U sektoru proizvodnje poljoprivredne mehanizacije u posljednje vrijeme nailazimo na brojna spajanja, ulazak u tvrtke, međunarodne korporacije i slično. No, veliki je broj tvrtki koje se odupiru i dalje su poznati brandovi i u rukama obitelji koje su i stvorile taj obiteljski biznis. Posjetili smo posljednjih godina mnoge, i u Njemačkoj, Danskoj i Švedskoj je najviše tih koji su se oduprijeli mogućim preuzimanjima i prodajama, no i u Italiji nailazimo na mnoge firme koje ljubomorno čuvaju sinovi i kćeri u svojim portfeljima. Amazzone, Fliegl, Vaderstad, HeVa, Mazzotti, ma/ag neki su od takvih.

Švedski čelik i čelična disciplina

Hladna Švedska u proljeće ima posebnu čar. Nije još krenula vegetacija, bistro je nebo, sunčano, ali i hladno. Stižemo u kamenolom da bi pogledali Vaderstad strojeve u pokusu. Djevojka za traktorom cijelo radno vrijeme radi i obavlja testiranje stroja za pripremu tla. U razgovoru s njom saznajemo da je kćerka jednog vlasnika.

Europske vrijednosti svakako su vezane uz obitelj!

Väderstad datira još iz ranih 60-ih kada su Rune Stark i SIW Stark počeli sa stvaranjem tanjurača za vlastitu farmu. Počelo je u maloj radionici uz imanje veličine 30 hektara. Selo Herrgården u blizini Väderstada. Mlada obitelj imala je četvero djece koja su kasnije uključena u posao. Tada su to bili još strojevi kombinirani od drveta i čelika. Danas sva djeca rade u vodstvu firme i kreiranju budućnost, a krenula je i unučad u pogone na prave poslove.

U Danskoj nam se jako svidjela priča na koju smo naišli u tvornici ratarskih priključaka. Danska HE-VA svjetski je poznata u proizvodnji valjaka, a odlični su i u stvaranju drugih strojeva kao što su gruberi, tanjurače, sijačice i slično. U tvornici nas dočekuju supružnici Christiansen. Topli napitak, smiješak, čokoladice, papuče na nogama u uredima kažu da doprinose ugođaju topline u radu. Elly i Villy Christiansen pokrenuli su proizvodnju na farmi u blizini Bjergby Nykøbing Mors.

Odličan odnos s radnicima

Zet i kćer osnivača ma/ag

Kao što su oboje rođeni i odrasli na zemlji, nikada nije bilo sumnje da će ih posao voditi u pravcu proizvodnje poljoprivrednih strojeva. Iz razgovora s Villiyem pamtim zanimljivu priču. Vozio je švedske aute. No, odnedavno vozi Mercedes. Objasnio je da prije to nije mogao. Ne da nije imao novce. Već nije stvorio uvjete u tvornici i standard svojim radnicima da bi mogao dolaziti na posau u tako skupom autu. Ove godine u Hannoveru ugostio nas je sin, a vidljivo je da su svi članovi obitelji bili angažirani na tom poslu gdje se valjalo pokazati.

Od 2002. godine tvrtka se širi i još jača proizvodnju. Dio proizvodnje je i na novoj lokaciji u Ordingu na otoku Mors gdje se i širi na sadašnjih 145 zaposlenika. No, od 2002.godine Heine K. Christiansen, koji je bio i naš domaćin i u Hannoveru, ali i u Danskoj, imenovan je tehničkim direktorom i suvlasnikom HE-VA. Što mi se posebno usjeklo u pamćenje? Odnos s radnicima je odličan. Prolazeći kroz pogon staje kod svakog stroja. Gotovo da pretjera pričajući o stroju, o proizvodu, zašto mu je trebao taj stroj. Pa dođe radnik i onda njih dvojica pričaju o obiteljima, o načinu rada, o mogućnostima da još bolje naprave. Onda počnu pričati o sportu. Jedan izuzetan dirljiv susret sa svakim radnikom, strojem i proizvodom. Uvjeti rada su fantastični, prostori za odmor, za prehranu. Sve je na vrhunskom nivou.

Mama, tata, kćer, zet i obitelj ispred svega

Otići ćemo do talijanskog ma/ag, tvrtke koja je i proizvodnjom, ali i inovacijama u poljoprivredi prisutna u samom vrhu već 25 godina u Casalbuttanou. Kako izgleda to kada ih posjetite na štandu. Posjetili smo ih i prošle godine na sajmu u Bologni, a i ove na Agritechnici.

Faresin senior

Dočeka vas sa smiješkom kćerka utemeljitelja koja je i direktorica tvrtke. Tu je u blizini i njezin suprug. Oko strojeva nailazimo u poslu i druge članove obitelji. No, tu je i Angelo Ruggeri, tata.

I osnivač ma/ag. Direktorica vas vuče da jedete, djeda, glavni boss nudi da vam pomogne pronaći smještaj. Zet je stalno prisutan i voljan s vama pričati o svakom šarafu. Najpoznatiji su po sijačicama za kukuruz i druge širokoredne kulture, potom za žitarice. No, u Italiji odlično prodaju i ostale strojeve za pripremu tla.

Obitelj je posao probila i u inozemstvo tako da su danas prisutni i u Hrvatskoj, ali i mnogo više u zemljama kao što su Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Španjolska, ali i u Maroku, Rumunjskoj, Mađarskoj.

Familija Dreer stvorila i preživjela sve ratove zajedno

Njemački grad Osnabrucke na sjeveru Njemačke. Uz njega u jednom malom mjestu su kuće obitelji Dreyer. No, one su odmah uz tvornicu. I nema dana ako je gazda u kući da ne dođe u menzu ujutro na doručak s radnicima. U tom mjestu oni su i vatrogasci, i nogometni klub i na pomoći crkvi, školi. Jednostavno od 1883. godine kada su krenuli s proizvodnjom, u tom mjestu je tvornica, i obitelj Dreyer.

Nabrojati što sve proizvode, što su sve do sada radili jednostavno nije moguće. I jako velika tradicija. Obitelj je ostala uz tvrtku. Osim poljoprivredne mehanizacije, tu je i građevinska i komunalna. Gotovo nevjerojatno da je toliko godina u vlasništvu jedne familije koju je još prije 132 godine osnovao Heinrich Dreyer. Još 1894. napravili su prvi plug, a 1904 prvi kultivator "Siegfried", dok su 1910. imali legendarni "Federkraft" za razvrstavanje krumpira. No, Amazone je preživjela i drugi svjetski rat. Umro je osnivač Heinrich pred sam rat, a drugi vlasnik, Erich Dreyer poginuo je u ruskom bombardiranju 1945. Idu dalje i imamo 1949. prvu sijačicu. Nastavaljaju djeca Heinz i Klaus i nezadrživo napreduju. Danas su tu Christian i Heinz koji još posljednjih 30 godina jačaju tvrtku, a prije 10 godina pridružuje se u upravljanju i dr.sc. Justus Dreyer.

Najstariji Kristiansen, osnivač HeVa u pogonu

Senior šarafa zajedno s radnicima

Prvi posjet tvornici, onoj staroj zapamtio sam po zanimljivom detalju. Stajali smo u dvorištu tvornice, kad u blizini nas stane luksuzan automobil i iz njega izađe jedan stariji radnik u masnom radničkom odijelu. Bilo je čudno što takav čovjek radi u takvom autu. Izašao je s nekim alatom i otišao u pogon. I čovjek koji nam je bio vodič pozdravio ga je i rekao mu da se vidimo. Dođe kod nas i kaže - to je senior. Kako misliš senior? Upitam ga. Pa on je gazda, to je tata.

I tu je recept uspjeha. I glavni gazda, otac obitelji još uvijek i radi u pogonu kakav je Fliegl. S nama na ručak išao je jedan sin, a kćer nas dočekala u prodajnom centru. I iznad prodajnog centra kuća. Velika je. Tamo žive kažu. I dok smo gledali u kuću obitelji Fliegl, koja je nekoliko kilometara dalje od tvornice, pored nas prođe kamion i trubne. I u njemu opet stari Fliegl. Josef Fliegl Senior, Inače nositelj nekoliko stotina patenata i izumitelj globalno uspješnog Fliegla.

I dalje radi zajedno sa svojom djecom, Angelikom koja vodi Fliegl Agro-Centar, Martinom koji je angažiran u tehničkom smislu i proizvodnji te svakako u inovacijama i razvoju, zatim, Johannom čiji je posao tvornica u Španjolskoj, te Josefom juniorom čiji je posao strategija i tržište. Bili smo na otvaranju novog pogona Fliegl Muehldorf kojeg je posjetilo preko 1.000 trgovaca i novinara iz 23 zemlje. Inače, neka bude jasno, Fliegl je najveći poljoprivredni proizvođač prikolica u svijetu, a koji je prvi svoj proizvod predstavio kao Fliegl Maschinenbau GmbH, 1976. Ggodine.

Sin vlasnika HeVa pokazuje dostignuća tvrtke

U ranim 1990.-im Fliegl se širi u Thüringen i Mađarsku. Prije dva mjeseca u Hannoveru prisustvovali smo i njihovoj press konferenciji. Osim oca svi su bili prisutni. Jedni su dočekivali novinare i dijelili materijale, jedan sin je davao izjavu za TV, drugi je vodio press konferenciju, a Angelika je također govorila na pressici, ali i brinula o svima koji su na grandioznom štandu imali svoje zadatke.

Pogon uz kuću i s kućom

U Italiji sam upoznao i obitelj Mazzotti. Njihov posao koji je također pokrenuo otac je proizvodnja samohodnih prskalica. U Raveni smo posjetili njihov pogon. Smješten je na 100 hektara površine uz obiteljsku kuću u kojoj otac i danas živi i svakodnevno dolazi u tvornicu. Sin, Carlo Mazzotti danas vodi tvornicu iz kojih izlaze poznate samohodne prskalice tipa MAF, IBIS, All crop i slične.

Na sajmu u Bologni smo bili na štandu Faresina. Pričali s tehnolozima, direktorom za Italiju pa direktorom izvoza, dok smo primjećivali da je u blizini i jedan stariji čovjek. Onda je i on prišao i sasvim normalno ležerno ponašanje njihova inžinjera. I onda nas je upoznao. To je Sante Faresin, čovjek koji je ovoga giganta u proizvodnji teleskopskiih utovarivača i miks prikolica osnovao 1973. godine.

U Hannoveru smo se družili i s Aimo Korte, vlasnikom finske tvornice Murska specijalizirane za proizvodnju strojeva za peletiranje, drobljenje zrna žitarica i slično. I njegov posao polako hvataju djeca.


Fotoprilog


Tagovi

Mazzotti Vaderstad Heva Ma/ag Amazone Švedska Danska Italija Njemačka Fliegl


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]