Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četvrtkom u sridu
  • 16.12.2021. 12:00

Kako steći znamku kojom ćemo povećati poljodjelske prihode?

Znamka, to je marka ili brand na tuđinski. Ali što se pod tim podrazumijeva?

Foto: Maja Celing-Celić
  • 1.582
  • 13
  • 0

Hrvatskom poljodjelskom proizvodu sljedivost i označavanje je uvjet sigurne prodaje. Poljodjelac mora poznavati tržnu marku ili znamku proizvoda.  

Želja mi je nešto više napisati o potrebi, važnosti i načinu stjecanja znamke poljodjelskih proizvoda. Znamka je znak koji utjelovljuje očekivanja potrošača od proizvoda kojeg troši i kojeg je naumio kupiti.

Znamka, to je marka ili brand na tuđinski. Ali što se pod tim podrazumijeva?

Upravo to, da ne smijemo razočarati potrošača u njihovom razumijevanju proizvoda i osjećaju vrijednosti, odnosno korisnosti proizvoda preko cijene koju plati potrošač. Proizvod sa znamkom mora imati svoj put, odnosno sljedivost od proizvodnje do potrošnje. Propisane postupke u proizvodnji, razvrstane kakvoće i asortimane, prepoznatljivo pakiranje, znak i ime.

Kakvoća je središte zanimanja potrošača za znamku poljodjelskog proizvoda. Temelji se na kultivaru odnosno sorti ili pasmini, načinu držanja ili uzgoja, odnosno proizvodnim postupcima. Kakvoća je sadržana u osjećaju potrošača, u okusima i mirisima, odnosno poimanju vrijednosti kakvoće proizvoda. Ocjene o kakvoći proizvoda često se razlikuju između mišljenja stručnjaka i prosudbe potrošača. Najbolje je, kada se prosudbe stručnjaka i kupaca odnosno potrošača o kakvoći podudaraju. 

Primjerice, mast i slador su vrlo kakvonosni dio proizvoda za potrošače zbog okusnih značajki, ali to se kosi s prosudbom liječnika jer višak masti i sladora u prehrani je uzročnik mnogih bolesti.  Zato se više traži posni sir ili janje od Pramenke, premda ona za razliku od Sardinijske ovce ili domaće Cigaje daje upola manje mesa i triput manje mlijeka, ali potrošači izabiru Pramenkine proizvode.

Više se traži teleći odrezak od Buše ili Simentalca, nego li od Charolaisa ili Hereforda, od domaće Šare koze nego li od bijele. Perad je traženija iz otvorenog uzgoja, nego li iz preradarnika, divlja riba u odnosu na uzgojenu.

Stvar je u boljoj prilagođenosti domaćih pasmina na teže uvjete hranidbe i više kretanja u uzgoju na otvorenom. Traži se pšenica Dura zbog više bjelančevina. Domaće voće i povrće zbog više suhe tvari, vitamina, minerala i antioksidansa.

To vrijedi i za ribu iz hrvatskog Jadrana koja prolazi veći put za hranom, nego li ona iz talijanskog dijela Jadrana, koja još ima i višak organskih tvari i otrova zbog pesticida koji se talože iz široke lagune rijeke Pad. 

Takvi naši okolišni proizvodi imaju pravo na zaštitu zemljopisnog podrijetla, odnosno odabir znamke. Načini i kakvoća ishrane kulturnog bilja i hranidbe domaćih životinja jako utječe na vrijednost proizvoda. Vrijednost je u rukama proizvođača. Znamka sve to bilježi i pred potrošače izlazi čistih računa koji ih prihvaća ili odbija. Ako je potrošač prihvati, znamka u rukama proizvođača postaje zakon koji se ne smije prekršiti. 

Svi u lancu sljedivosti proizvoda moraju biti "pravi"

Takve označene vrijedne posebne proizvode sa znamkom potrošači će nagraditi većom cijenom proizvoda.

Kako to prepoznati? Potrošači to prepoznaju, prije svega kušajući proizvode, primjerice meso i ribu i saznavajući važna svojstva proizvoda kao sočnost, svježinu, aromatičnost, posebne okuse. Po načinu uzgoja domaćih životinja više se traži otvoreni uzgoj, gdje su životinje veći dio godine u kretanju na otvorenom. Svi u tom lancu sljedivosti proizvoda moraju biti "pravi". Proizvođač, upravitelj zadruge ako je nosač tržne znamke, mesar, ribar, naš ugostitelj.

Potrošač će se svojim osjetilima i dobrom uslugom, čistoćom okruženja uvjeriti da se radi o pravom proizvodu. Sljedivost proizvoda, obavijest o podneblju, području i načinu uzgoja pasmine životinja ili sorte bilja od koje se dobije namirnica, potrošača će uvjeriti da je dobio željeni proizvod.

Tek tada će znamka postati žuđeni proizvod i dobiti potvrdu svoje prave tržne vrijednosti.


Tagovi

Znamka Brand Kvaliteta proizvoda Domaći proizvod


Autor

prof.dr.sc. Ante Kolega

Više [+]

Do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je niz uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor i koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda. Dobitnik je priznanja "Stanko Ožanić“ za životni doprinos unapređenju vinarstva i član je Akademije poljoprivrednih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić