Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumom i drumom
  • 22.03.2014. 10:10

Harmonijski rast uroda i produktivnosti

Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama, upitajte svog liječnika ili ljekarnika, posebno ako ste ovaj tekst shvatili ozbiljno.

Foto: depositphotos.com
  • 384
  • 80
  • 0

Vrhunska britanska agencija za glazbenu poljoprivredu (BMAC - British music agronomy center) je u suradnji sa hrvatskom udrugom "Zadovoljni seljak" iz Donjih Veselkovaca provela opsežno istraživanje o povećanju uroda te produktivnosti kod životinja. U ovom projektu koji je trajao šest dana, sudjelovalo je više od četiri znanstvenika koji su se već ranije dokazali svojim radom, ali i nekoliko volontera koji su danima razvlačili kablove i brinuli se za vrhunsku kvalitetu zvuka.

Ono što svakako treba naglasiti da je cijelo istraživanje provedeno na obradivim površinama raznih veličina, a rezultati su bili vrlo sličnih varijabli. Nezavisni glazbeni pokret poljoprivrednika Hrvatske (NGPPH) dostavio nam je kratak sažetak u kojima navodno ističu samo najvažnije činjenice u pet kategorija.

Zvuk tradicije na hrvatskom selu poboljšava produktivnost

Pčelarstvo. Ove prekrasne i vrijedne zujalice jednostavno obožavaju zvuk hrvatskih tradicijskih instrumenata. Uz pomoć tihe svirke slavonske samice, veselo obavljaju svoj posao i donose više onog što skupe na cvijetovima. Kada im se ponudi istarski mih ili lička dangubica onda same prave med, vosak i propolis te ih sortiraju u ponuđeno pakiranje za daljnju prodaju. Neslužbeno se saznaje da pod utjecajem dipli iz Dalmatinske zagore znatno manje spavaju, što dovodi do izrazito povećane produktivnosti.

Ratarstvo. Kulture poput kukuruza ili žita podložne su utjecaju drvenih puhačkih instrumenata velikog orkestra. Lagani tonovi, primjerice flaute, oboe ili klarineta, dati će dovoljno poticaja za brži i bolji rast bez navodnjavanja u sušnim periodima. Razočaravajući su rezultati kod soje i ječma jer ne vole nikakvu vrstu glazbe, no bez obzira na botaničke, biološke i ekološke karakteristike navedenih kultura, mješavina dueta fagota uz pratnju klavira je pogodovalo razvoju lista i smanjenju nametnika.

Stočarstvo. Ova grana poljoprivrede može odahnuti jer bez obzira na to bavili se govedarstvom, svinjogojstvom, peradarstvom, ovčarstvom ili kozarstvom, sve skupine vole zvuke slavonske tamburice. Životinje su negativno reagirale na tužne pjesme pa se one ne preporučuju, a izrazito je važna visoka glasnoća prilikom puštanja glazbe. Neslužbeni izvori govore kako su kokoši na jednoj farmi radi tamburaša nesle i od dva do tri jaja dnevno.

Ribarstvo. Bez obzira love li se ove divne morske nemani iz mora, rijeka, jezera ili ribnjaka, svima je zajedničko da sporije plivaju uz prizvuke udaraljki. Testirane su najviše na cimbalo i ksilofon, no ukoliko ih duže vrijeme tretiramo sa trianglom, dokazano je da imaju puno veće Omega-3 masne kiseline. Kod morske ribe preporuča se i upotreba timpana u kombinaciji višeglasnog domaćeg klapskog pjevanja, posebice glazbenika Splitsko-dalmatinske županije.

Voćarstvo. Kako je bilo i očekivano bez obzira na klimu, tlo ili položaj, ova kultura najbolje reagira na gudačke instrumente. Mješavina lakih nota violine i viole, riješava vas gnojenja i obrezivanja voćki, dok vam s druge strane violončelo štedi novac koji ulažete u potrebne pesticide za zaštitu voćke. Ako tijekom rasta koristite mješavinu poznatih klasičara Haydn - Mozart - Beethoven, vrlo lako je za pretpostaviti da će kompletan urod biti vrlo visoke klase i pri tome štedite vrijeme na razvrstavanje i klasifikaciju. Instrumenti poput kontrabasa nisu preporučljivi radi uznemirujućih dubokih tonova.

Treba napomenuti da su sve kategorije puno bolje reagirale na izvedbu uživo nego prilikom izvođenja studijskih materijala. Struka ne savjetuje miješanje kategorija instrumenata među kulturama kako ne bi došlo do antiharmonijskog nesklada jer napominju da je to vrlo opasno. Kako prenosi NGPPH, gotovo najvažnija stvar je da bez obzira koliko imali talenta ili afiniteta za pjevanjem ili sviranjem, nikako ne pokušavajte to sami nego prepustite posao profesionalcima. Nakon velikog interesa, voditelj istraživanja Gnojko Trzalica koji je samo kratko izjavio da nisu u stanju dati nikakvo jamstvo za navedene činjenice, nego je sve što radite isključivo vlastita odgovornost.

Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika, posebno ako ste ovaj tekst shvatili ozbiljno.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Prinos Produktivnost Glazba Slavonska tamburica Med Vosak Propolis Diple Udaraljke Ribarstvo Stočarstvo Gudački instrument Violončelo Navodnjavanje Tradicija


Autor

Krunoslav Štiks

Više [+]

Kruno je ljubitelj nota iz Osijeka i broji 36 godina. Pisao i piše za razne portale, knjige i časopise. Čvrsto se drži one stare mudrosti: "Nije sretan onaj tko puno ima, sretan je onaj koji malo treba".