Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori 2015
  • 24.10.2015. 15:50

HSS: Nacionalne potpore i poticaj nasljeđivanju!

Uključivanje jedinica lokalne samouprave u sustav odlučivanja o zemljištu i ključna uloga županija u jačanju proizvodnje i prerade, izmjene pravilnika i Programa ruralnog razvoja i širenje potpora na druge mlade poljoprivrednike, samo su neke od mjera koje je HSS predložio za promjenu smjera agrarne politike. Predlažu i nacionalne mjere potpore za mlade te potpore pri nasljeđivanju zemljišta i okrupnjavanju.

  • 606
  • 92
  • 0

Hrvatska seljačka stranka, HSS, iz Domoljubne koalicije predstavila je svoju strategoju razvoja poljoprivrede kao odgovor na 11 pitanja o budućnosti proizvodnje hrane u RH Hrvatske poljoprivredne komore, HPK i informacijskog sustava Agroklub.

Uključivanje jedinica lokalne samouprave u sustav odlučivanja o zemljištu i ključna uloga županija u jačanju proizvodnje i prerade, izmjene pravilnika i Programa ruralnog razvoja i širenje potpora na druge mlade poljoprivrednike, samo su neke od mjera koje je HSS predložio za promjenu smjera agrarne politike. Predlažu i nacionalne mjere potpore za mlade te potpore pri nasljeđivanju zemljišta i okrupnjavanju.

Nisu za porez na neobrađeno zemljište

1. Koje mjere mislite poduzeti kako bi stavili u funkciju državno neobrađeno zemljište, privatno (usitnjeno) poljoprivredno zemljište te zemljište koje nije na adekvatan način stavljeno u funkciju? Kako gledate na pitanje uvođenja poreza na neobrađeno zemljište?

HSS već 4 godine upozorava da je pristup rješavanju ovih pitanja potpuno pogrešan. Pokušaj centraliziranja sustava upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem za mandata ove Vlade, pri Agenciji za poljoprivredno zemljište, pokazao je svu neopravdanost i neučinkovitost takvog sustava te ćemo stoga novim Zakonom jedinice lokalne samouprave ponovo uključiti u sustav odlučivanja o državnom poljoprivrednom zemljištu.

Nismo za porez na neobrađeno zemljište. Uvođenjem takvog poreza ne bi se riješilo temeljno pitanje - kako pokrenuti proizvodnju hrane na trenutačno neaktivnim hektarima.

Izmjene Programa ruralnog razvoja

2. Kako ćete poboljšati trženje primarnih poljoprivrednih proizvoda, što uključuje regulaciju cijena, burze, otkupne stanice, označavanje proizvoda, sajmove, registraciju trgovaca, povećanje kapaciteta skladištenja, hladnjača i sustava za navodnjavanje? Što ćete vi učiniti da potaknete lokalnu distribuciju poljoprivrednih proizvoda?

U rješavanju većine ovih pitanja na raspolaganju nam stoje značajna sredstva kroz mjere iz Programa ruralnog razvoja, a limitirajući čimbenik realizacije ovih sredstava leži ili u slaboj potpori institucija poljoprivrednim proizvođačima, ili u slabo napisanim pravilnicima koji su do sada pisani u interesu određenih interesnih skupina ili određenih pojedinaca. HSS će prekinuti tu praksu, a izmjenama Programa ruralnog razvoja i pravilnika koji ga prate omogućit će pristup sredstvima značajno većem broju poljoprivrednih proizvođača.

Jačanje konkurentnosti obiteljske poljoprivrede

3. Kojim konkretnim mjerama mislite potaknuti i regulirati preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda na poljoprivrednim gospodarstvima?

Program ruralnog razvoja osigurao je sredstva kojima se potiče segment prerade i uspostave novih prerađivačkih kapaciteta. Nažalost, prvi natječaji koje je provela sadašnja garnitura u Ministarstvu poljoprivrede, pokazali su da im nije prioritet razvoj OPG-a. HSS to neće dopuštati, izmjenama Pravilnika koji prate Program ruralnog razvoja ostvarit ćemo temeljno načelo ovog Programa - jačanje konkurentnosti obiteljske poljoprivrede i razvoj ruralnog prostora kao mjesta prihvatljivog za život svim dobnim skupinama.

HSS je prvi predložio smanjenje PDV-a

4. Uvozni proizvodi često su nelojalna konkurencija istim, ali kvalitetniji domaćim. Koje poteze porezne politike planirate provesti s ciljem povećanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda i proizvođača?

HSS je prvi u javnosti, još prije 3 godine, izašao s prijedlogom snižavanja PDV na hranu s 25 na 10% kada smo organizirali i potpisivanje peticije za podršku ovoj mjeri. Iz Vlade su nam tada odgovorili kako je to politikanstvo, a danas ti isti ljudi kao svoj program nude smanjenje PDV-a na dio namirnica, dok je HSS nudio još prije tri godine smanjenje PDV-a na svu hranu.

Nacionalne mjere potpore za mlade

5. Kako planirate zadržati mlade u ruralnim područjima kroz sustave potpora i prostorne planove?

Cijeli je poljoprivredni sektor prilika za nova zapošljavanja, a u tom kontekstu treba sagledati i mogućnosti za mlade poljoprivrednike. Treba povećati sredstva koje stoje na raspolaganju iz europskog fonda za ruralni razvoj, a namijenjena su mladim poljoprivrednicima koji su najviše prije 18 mjeseci preuzeli gospodarstvo. HSS će se fokusirati i na nacionalnu mjeru potpore, na koju imamo pravo, onima koji su sada isključeni iz Programa ruralnog razvoja, dakle poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, ali koji su se već prije opredijelili za bavljenje poljoprivredom. Svim mladim poljoprivrednicima treba osigurati lakši pristup kreditnim sredstvima.

Ključna uloga županija u jačanju proizvodnje

6. Mali proizvođači samostalno ne mogu opstati na današnjem tržištu, ali se nužno udruživanje trenutno ne događa. Kako ćete potaknuti udruživanje poljoprivrednih proizvođača?

HSS drži da je stvaranje proizvođačkih organizacija dobar put i način jačanja pozicije malih poljoprivrednih proizvođača na tržištu, pri čemu ubuduće vidimo značajniju ulogu županija. Ističemo primjer Zagrebačke županije, gdje HSS predstavlja većinu u vođenju Županije, i gdje je Županija zajedno s prvom priznatom proizvođačkom organizacijom za voće i povrće odigrala ključnu ulogu u stvaranju Distributivnog centra voća i povrća, čime je na prostoru Županije riješen jedan od glavnih problema s kojima se susreću voćari i povrćari - skladištenje i plasman njihovih proizvoda.

Partnerski odnosi s HPK

7. Zastupanje interesa proizvođača pretpostavka je njihovog kvalitetnog statusa pri donošenju odluka kod zakonodavca. Kako vidite ulogu Hrvatske poljoprivredne komore i što ćete poduzeti po pitanju njezinog statusa u odnosu na ostale komore? Zašto poljoprivredni proizvođač nema u tom smislu status jednak obrtniku ili trgovačkom društvu?

Ministarstvo poljoprivrede mora ponovo širom otvoriti svoja vrata poljoprivrednim proizvođačima i institucijama koje ih predstavljaju, pri čemu Hrvatska poljoprivredna komora sigurno igra vodeću ulogu. Ministarstvo poljoprivrede će s HPK razvijati partnerski odnos, a ne odnos suparništva. Ministar poljoprivrede ne smije biti neprijatelj seljaka i poljoprivrednih proizvođača! Ministar poljoprivrede mora biti glas hrvatskog seljaka u Vladi RH!

Principi moderne poljoprivrede počivaju na modernim institucijama

8. Suradnja znanstvene zajednice sa poljoprivredom nije na visokom nivou. Kojim mjerama mislite motivirati strane na suradnju?

HSS drži da ova suradnja nema alternativu u budućem razvoju hrvatske poljoprivrede. Uz osiguravanje sredstva za istraživanja, HSS drži da iznimnu važnost predstavlja određivanje dugoročnih ciljeva po pojednim poljoprivrednim sektorima, uvažavajući sve regionalne različitosti. Ispunjavanje tih ciljeva treba predstavljati zajednički izazov, kako resoru poljoprivrede tako i znanstvenim i stručnim institucijama.

9. U transferu znanja važnu ulogu imaju savjetodavci. Kako vidite ulogu Poljoprivredne savjetodavne službe i kako ćete realizirati njihovo financiranje u perspektivi odnosno smanjiti udio financiranja iz državnog proračuna?

Temeljno pitanje kojim se HSS bavi - ne kako unaprijediti rad jedne institucije ili kako riješiti njezino financiranje, već kako sve institucije koje djeluju u okrilju Ministarstva poljoprivrede učiniti modernim, funkcionalnim i učinkovitim javnim servisom koji poljoprivrednim proizvođačima može dati brzu, kvalitetnu i stručnu uslugu.

Potpore pri nasljeđivanju i okrupnjavanju zemljišta

10. Mislite li dodatno regulirati nasljeđivanje poljoprivrednog zemljišta ili farme?

Prosječna površina poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj je 5,6 ha te je jasno da postoji snažna potreba okrupnjavanja posjeda. U tom smislu potrebno je donijeti i određena zakonska rješenja o nasljeđivanju poljoprivrednog zemljišta koje mora biti popraćeno adekvatnim potporama i kreditnim linijama kako bi se mogli obeštetiti oni nasljednici koji neće sudjelovati u poljoprivrednoj proizvodnji.

11. Za provođenje politika potrebni su ljudi. Smatrate li da raspolažete sa dovoljnim i kvalitetnim kadrom za vođenje resora poljoprivrede i koga smatrate poželjnim kandidatom za ministra poljoprivrede u narednom razdoblju?

U ovom trenutku HSS se ne bavi kadrovskim križaljkama, iako želimo naglasiti da u HSS-u djeluje niz stručnjaka iz svih segmenata poljoprivredne proizvodnje koji će u svakom trenutku moći odgovoriti svim izazovima koje sa sobom nosi i izvršna vlast i koji će predstavljati iznimno ozbiljan, stručan i odgovoran tim u Ministarstvu poljoprivrede. Rezultati parlamentarnih izbora koji su pred nama, pri čemu značajnu ulogu igra i davanje preferencijalnih glasova HSS-ovim kandidatima na listama, bit će od presudne važnosti u kojoj mjeri ćemo biti u mogućnosti provesti naš Program za poljoprivredu i selo i u njemu planiranu poljoprivrednu politiku. Preferencijalni glas za HSS-ove kandidate na listama je glas za Hrvatsku neovisnu o uvozu hrane!


Tagovi

HSS Izbori 2015 Porez na zemljište JLS Program ruralnog razvoja Potpore nasljeđivanju HPK Agroklub 11 pitanja Domoljubna koalicija Konkurentnost OPG Primarna prerada Zapošljavanje Naionalne mjere potpore Jačanje proizvodnje Partnerski odno


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline! Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz z... Više [+]