Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena struja
  • 15.10.2017. 09:00

Živim biljkama proizvode električnu energiju

Biljka kroz fotosintezu proizvodi organsku tvar. Dio te materije koristi biljka za vlastiti rast, ali velik dio tvari ne može koristiti te je izlučuje u tlo putem korijena. U tlu se bakterije koje se prirodno pojavljuju raspadaju s organskim tvarima te oslobađaju elektrone u tom procesu.

Foto: plant-e.com
  • 900
  • 67
  • 0

Da ništa nije nemoguće kad se spoje veliki umovi, dokazuju Marjolein Helder i David Strik koji su 14. rujna 2009. godine osnovali nizozemsku tvrtku Plant -e koja je usmjerena na razvoj proizvoda u kojima se proizvodi električna energija sa živim biljkama, odnosno "zelena struja".

Prema njihovoj stranici Plant-e, ova vrlo inovativna metoda proizvodnje električne energije nije samo vrlo prijateljska za okoliš, nego je jedinstvena i može se široko integrirati diljem svijeta. Tvrtka je osnovana kao spin-off iz pododjela tehnologije zaštite okoliša sa Sveučilišta Wageningen, gdje David radi kao docent s ulogom veze između znanstvenih istraživanja i aktivnosti razvoja u tvrtki.

U okviru tvrtke, razvijaju proizvode u kojima se proizvodi električna energija sa živim biljkama, a svi se temelje na tehnologiji koja je razvijena na Sveučilištu Wageningen. Tehnologija omogućuje generiranje električne energije sa živim biljkama na gotovo svim mjestima gdje biljke mogu rasti i gdje je voda dostupna. Kao takva, 2007. godine je patentirana, a temelji se na prirodnim procesima zbog čega je sigurna je za biljke i okoliš.

Tehnologija sigurna za biljke i okoliš

Vjerojatno se čudite kako je to moguće pa ćemo vam ukratko objasniti. Biljka kroz fotosintezu proizvodi organsku tvar. Dio te materije koristi biljka za vlastiti rast, ali velik dio tvari ne može koristiti te je izlučuje u tlo putem korijena. U tlu se bakterije koje se prirodno pojavljuju raspadaju s organskim tvarima te oslobađaju elektrone u tom procesu. Tehnologija s kojom Plant-e radi, omogućava korištenje elektrona za električnu energiju. Istraživanja su pokazala da biljke nisu ugrožene sakupljanjem elektrona, tako da biljke mogu nastaviti rasti dok se električna energija proizvodi.

Ova nizozemska tvrtka, koja je, isto tako, dobila patente sa Sveučilišta, razvija sustav koji se može primijeniti u postojećim močvarama, poput, primjerice, cijevnog sustava koji se nalazi ispod površine zemlje u korijenu biljaka, te upravo stoga u modularnom sustavu donosi prirodu tehnologiji, a s cijevi tehnologiju prirodi.

U ovo vrijeme pokreću kampanju crowdfund za razvoj SmartCropa jer žele stvoriti inteligentan sustav senzora koji omogućuje zdravu proizvodnju usjeva s nultom količinom otpada i proizvodnjom negativne energije ugljika . Elektricitet proizveden od strane biljaka koristit će se za senzore napajanja koji omogućuju biljkama da prikazuju svoj status (tj. temperaturu tla, razinu vlage itd.).

Na kraju sveg navedenog, mi smatramo da je "zelena struja" osvježenje za okoliš o kojem svi mi ponaosob moramo voditi brigu.

Foto: plant-e.com


Tagovi

Zeleni okoliš Zelena struja Inovatori Čuvajmo koliš Fotosinteza Električna energija sa živim biljkama


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]