Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest cvjećarima
  • 22.07.2015. 15:00
  • Splitsko-dalmatinska

Zaštita ukrasnih šimšira od moljaca

Obavijest Savjetodavne službe za uzgajivače ukrasnog grmlja.

  • 684
  • 29
  • 0

Prvi pronalasci šimširovog moljca u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zabilježeni su tijekom travnja ove godine na području Kaštela, dok ovih dana bilježimo njihovu prisutnost i na širem splitskom području. Radi se o štetama koje čine gusjenice druge, ljetne, generacije, a koje mogu biti jako izražene u vremenskim uvjetima vrućih ljeta, kao što je ovo. Šimširov moljac je vrlo štetna i invazivna vrsta, pa se smatra ozbiljnom prijetnjom, posebno u starim povijesnim vrtovima, grobljima, parkovima ali i na privatnim okućnicama.

Napad se može prepoznati po golobrstu odnosno gubitku lišća, te zaprecima sa svilenkastim nitima na vrhovima izboja, u kojima se mogu naći odrasle gusjenice. Mlade gusjenice se zadržavaju u unutrašnjosti gustih šimšira, a kada dođu do vanjskih dijelova biljke te postanu vidljive, štete su, nažalost, već velike i za suzbijanje je prekasno. Radi lakšeg prepoznavanja, recimo da su mlade gusjenice zeleno-žute boje s crnom glavom, dok odrasle postaju zelene te imaju karakteristične debele, crne i tanke bijele pruge po sebi, sa crnim točkama na leđnoj strani. Narastu do 4 cm, vrlo su proždrljive, a kukulje su skrivene u kokonu, sačinjenom od svilenih niti i grančica šimšira.

Ekološki najprihvatljiviji način suzbijanja je mehaničko uklanjanje zapredaka u kojima, gusjenice prezime odnosno njihovo odrezivanje i spaljivanje, kako bi se spriječio razvoj leptira u proljeće. Na mjestima gdje je moguće, preporuča se sakupljanje gusjenica te uništavanje zapredaka, kao i pranje grmova visokotlačnim peračima npr. minivašima.

Kemijske mjere preporučujemo obaviti na osnovu pravovremenog utvrđivanja početne zaraze, pregledom unutrašnjih dijelova biljke te uočavanjem prisutnosti gusjenica. Najprihvatljivije su djelatne tvari koje su manje štetne za pčele, primjerice tiakloprid (Calypso SC 480) + alfacipermetrin (Fastac10 EC, Direct 10 EC) ili deltametrin (Decis 2,5 EC). Učinkovitost je najbolja kad se suzbijaju mlađi stadiji gusjenica i u tom slučaju preporučujemo korištenje biotehničkih insekticida na osnovi metoksifenzoida (Runner SC).

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na ovoj web adresi.

Akcija sakupljanja ambalažnog otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji održat će se 23.rujna 2015. u Sinju, a detalje o potrebnoj dokumentaciji možete pročitati ovdje.

mr.sc.Ivana Župić
ivana.zupic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Šimširov moljac Splitsko-dalmatinska županija Kaštele Gusjenice Invazivna vrsta Gubitak lišća Kokon Kukolje Uklanjanje zapredaka Pranje grmova Tiakloprid Alfacipermetrin Deltametrin Biotehnički insekti


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]