Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Katini lavandini
  • 03.07.2017. 12:00

U prirodi potražila rješenja za alergije i osip

OPG Katini Lavandini je registriran prije dvije godine i ima oko 4.000 kvadrata. Nositeljica je Katarina Johum, medicinska sestra, koja se prirodnom kozmetikom bavi iz ljubavi te joj je to dodatan izvor prihoda.

  • 3.830
  • 510
  • 0

OPG Katini Lavandini je registriran prije dvije godine i ima oko 4.000 kvadrata. Nositeljica je Katarina Johum, suprug joj pomaže u svemu, a djeca uskaču po potrebi. Po struci je medicinska sestra, a prirodnom kozmetikom se bavi iz ljubavi te joj je to dodatan izvor prihoda.

Na proizvodnju prirodne kozmetike ju je potaknula prijateljica, iako je još kao mala, kako kaže, "uvijek petljala s nekim travama". Kako je i sama imala često alergije i osip, odlučila je u prirodi potražiti rješenje.

"Baziramo se na proizvodnju ljekovitih krema i masti a suprug vodi brigu o nasadu, pljevljenju i okopavanju. Nalazimo se u prijelaznom razdoblju ekološke proizvodnje i radimo na tome da dobijemo ekološki certifikat", opisuje Katarina.

Uzgajaju sve ljekovito bilje

Rade sve bez pesticida i sve je na čisto ekološkoj bazi. Biljke se nalaze vani na njivi, a uzgajaju sve ljekovito bilje: lavandu, gavez, stolisnik, majčinu dušicu, kantarion, matičnjak, kadulju, ružmarin i ostalo.

"Presadnice nabavljamo isključivo od ekoloških proizvođača. Nabava bilja je automatski skuplja, jer sve mora biti ekološki tretirano i jako malo je proizvođača ekološkog bilja u Hrvatskoj, tako da je samim time poskupljen proces nabave sadnog materijala", dodaje.

Imaju i registriranu dopunsku djelatnost na OPG-u i tu se ubrajaju proizvodi koji nastaju preradom od pčelinjeg voska, eteričnih ulja i kozmetike. Prerađuju razne masti i meleme, kreme, šampone i sapun. U ponudi imaju eterična ulja, tinkture, macerate te kreme za lice, pilinge i maske.

Proces nastanka sapuna

"Sapun se mora raditi na određenoj temperaturi od 30 stupnjeva da bi se mogla spojiti voda i ulje i da se sapun ne bi raspao. Da bi ušao u tu proizvodnju moraš znati osnove kako nešto napraviti. Moraš proći edukaciju. Sapun nastaje na način da se u posudama miješa natrijeva lužina, voda i ulje. Taj postupak je dosta opasan ako se ne zna što se radi, jer se možeš opeći i moraju se imati zaštitne naočale i maska za usta, jer natrijeva lužina isparava. Sastojci moraju biti pomiješani u adekvatnim omjerima i mora se stručno rukovati. Sapuni se moraju sušiti na zraku bar šest tjedana, a osobno sapune radim u manjim serijama da ih svaki puta imam svježe", objašnjava.

Nastanak masti, eteričnih ulja i hidrolata

Neke biljke macerira, a neke ne. Maceracija je proces kada biljka mora odležati određen period, a to je 45 dana da bi biljka postupno popuštala svoju ljekovitost.

"Kada biljku potapamo u masti moramo paziti je li biljka svježa, jer ako je biljka puna vode dolazi do kvarenja, te je masti najbolje raditi sa suhom herbom iako može biti i svježe bilje. Eterična ulja nastaju parnom destilacijom u kotlu, a hidrolati su nusproizvod. Za proizvodnju krema imam posebnu prostoriju i bitno je da se zadovolji higijenski minimum te da prostorija bude čista i u pločicama", zaključuje Katarina.


Tagovi

Ljekovito Bilje Ekološki Bilje


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs