Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Travnjak
  • 29.03.2011.

Travnjak u proljeće

Proljetni radovi na Vašim travnjacima

  • 30.775
  • 1.320
  • 0

Početkom proljeća mnogi travnjaci ne izgledaju baš najljepše. Naime, zelena boja ustupila je mjesto sivoj, a na samom travnjaku vidljivi su učinci zime. Veliki broj tzv. «ćelavih mjesta» i ostaci različitog drveća lišća česta su slika na većini travnjaka početkom proljeća.

Svi mi volimo vidjeti pravi zeleni travnjak jer to u nama stvara ugodan osjećaj, odnosno, daje nam određenu dozu smirenosti i zadovoljstva. Međutim, jeste li se ikada zapitali koliko je potrebno truda i zalaganja da bi dobili “savršeni” travnati pokrivač. Dakle, dolaskom toplijih dana slijedi generalno čišćenje travnjaka od nakupina otpalog lišća, polomljenih grančica s okolnih drveća kao i ostalih nečistoća koje nošene vjetrom završe na našim zelenim površinama. Ali, to je tek prvi korak jer slijedi prva proljetna prihrana te kosidba travnjaka koja će našem travnjaku vratiti njegov pravi sjaj.

Prihranjivanje i kosidba travnjaka

Prvo, proljetno, prihranjivanje obavlja se početkom proljeća, primjenom namjenskih gnojiva za travnjake. Gnojiti treba više puta od konca ožujka do srpnja i u tu svrhu je najbolje koristiti specijalna gnojiva za travnjake koje možete nabaviti u svim bolje opskrbljenim poljoprivrednim ljekarnama ili agrocentrima.

Jedno takvo gnojivo je Flortis Gnojivo za travnjake. Navedeno gnojivo u svom sastavu, osim osnovnih elemenata, ima i mikroelemente nužne za pravilan razvitak trava. Osim toga, danas na tržištu možete pronaći i ŽELJEZNI SULFAT namijenjen za otklanjanje kloroze na travnjacima.

Kloroza ili žućenje

Kloroza ili žućenje trave nastaje kao posljedica nedostatka željeza i potpuno se može ukloniti jedino dodatkom ovog elementa u vidu sulfata čime trava dobiva prirodno “modru” boju. Preporuča se primjena ovog proizvoda u dva navrata s razmakom od 15 dana. Prvu kosidbu trebamo obaviti na visinu od 6-7 cm s tim da pokošenu travu odstranimo s travnjaka jer u protivnom može doći do nastanka tzv. ćelavih mjesta. U pravilu, tijekom proljeća trava se kosi dva puta tjedno s tim da je nužno izbjegavati prenisku kosidbu koja bitnije umanjuje korijenovu i lisnatu masu trava. Međutim, treba znati i kositi jer se kosilica ne smije pomicati naprijed-natrag već se gura u smjeru kosidbe. Svaka sljedeća kosidba mora biti pod pravim kutem prema prethodnoj.

A što s korovima u travnjaku?

Često se dešava da vjetar nanese sjeme neke druge biljke koja remeti jedinstvo i finoću travnatog tepiha. Razumljivo da takve biljke treba odmah uništiti. Na manjim površinama je to lako, jer postoje posebne alatke za čupanje korova (Gardena odstranjivači korova), mada u tu svrhu može poslužiti i običan kuhinjski nož. Međutim, ukoliko se korov jako raširio unutar travnjaka tada smo primorani primjeniti herbicide za uništavanje širokolisnih korova, koji ne štete travama tankih vlati. Za ovu prigodu mogu se koristiti herbicidi koji se inače rabe za uništavanje širokolisnih korova u strnim žitima. Ali, oprez! Prije njihove primjene svakako se posavjetujte sa stručnim licima iz ove oblasti. Danas na tržištu možete pronaći i namjenske herbicide za otklanjanje korova u zelenim površinama (sportski i golf tereni, parkovi i sl.). Pakiranja su prilagođena manjim površinama i djelotvornost im je provjerena, zbog čega im treba dati prednost u korištenju.

Dosijavanje travnjaka

Ljubitelji travnjaka su često u zabludi jer misle da je jednokratno razbacivanje sjemena trave dostatno za stvaranje engleskog travnjaka. Ali, zbog naše relativno “surove” klime dio sjemena ne uspije normalno napredovati uslijed čega se javljaju prazna mjesta ili mjesta bez trava. Ta tzv. ćelava mjesta se moraju dosijavati i to tako što po njima razbacamo odgovarajuću količinu sjemena koje zasipamo tresetom za travu u sloju od 0,5-1 cm i redovito zalijevamo.

Srećom, danas imamo i namjenske travne smjese za dosijavanje (ROKO) čije je sjeme obloženo zemljom i hranjivom. Na taj način sjeme sto posto niče i zahvaljujući dostupnom hranjivu brzo raste i popunjava prazna mjesta. Na taj način za kratko vrijeme dobit ćemo travnjak kakav smo oduvijek i željeli.

Autor: Mladen Karačić, dipl. ing.

Izvor časopis: Green Garden


Tagovi

Hortikultura Travnjak Zaštita bilja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovogodišnju je vincešku u vinariji Belje obilježio prvi snijeg. Okupljeno je mnoštvo na obroncima Banovog brda zadnji radni dan tjedna, uoči svetkovine Sv. Vinka, kušalo mladu graševinu i merlot, a novi predsjednik uprave najveće domaće vin... Više [+]