Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tamaris
  • 25.04.2017. 09:00

Tamaris - medonosna i ljekovita biljka

Zbog ljepote cvjetova uzgaja se kao ukrasna biljka.

Foto: Danijela Plavšić
  • 27.469
  • 569
  • 0

Tamaris je ukrasna biljka, grm meni posebno draga ne samo zbog svoje ljepote već što je krasio i krasi veći dio jednog, malog, kraljevskog, a slučajno mog rodnog grada, Jajca. Cijela obala od oko 100 m u centru grada bila je ružičasta od boje ove ukrasne biljke. Bio je to fantastičan prizor baš u ovo vrijeme kad je ova biljka u vrhuncu cvatnje. Mami pogled, otima uzdah, naprosto ne možete, a da joj se ne divite.

Tamaris lat. Tamarix je rod bjelogoričnog stabla iz porodice metlika (Tamaricaceae ). Rod sadrži oko 50 listopadnih i zimzelenih vrsta, a potiče s Bliskog istoka i Afrike. Od 50 kod nas su najzastupljenije sljedeće vrste tamarisa: Tamarix gallica, Tamarix africana, Tamarix tetranda, Tamarix pentranda , Tamarix dalmatica.

Zbog ljepote svojih cvjetova uzgaja se kao ukrasna biljka. Grm tamarisa može desegnuti visinu od 1 do 18 m ovisno o vrsti kojoj pripada. Lišće je zelene boje od 1 do 2 mm debljine. Za vrijeme zime otpada, a u proljeće cvjeta u raznim nijansama roze boje, može biti i bijele, zbog čega se u mnogim vrtovima uzgaja kao ukrasna biljka. Cvat (grupa cvjetova) je groz. Najčešće cvjeta od travnja do lipnja. Korijen može biti izrazito dubok te na taj način ima sposobnost dobro vezati zemlju, pa ga je korisno saditi u erozivnim područjima. Razmnožava se sjemenom, reznicama i položenicama.

Vole slana zemljišta

Odgovara im zemljište bogato soli, tako da je dosta zastupljena ukrasna biljka u primorju. Dobro podnose i jače udare vjetra. Neke se vrste mogu uzgajati i kao bonsai. Medonosna je biljka te je pčele rado posjećuju sakupljajući polen, ali važno je spomenuti da med nije baš najbolje kvalitete. Na engleskom jeziku spominje se kao salt cedar (slani cedar). Od grana tamarisa nekad su se pravile metle, a od stabla ukrasni drveni predmeti.

Tamaris ima i ljekovita svojstva (želučani problemi, hemoroidi, antimikrobno, pomaže jetri, te upali zubnog mesa, kod manjih rana i reumatizma), koriste se djelovi biljke ili njihovi ekstrakti, međutim može izazvati i alergije te je treba koristiti sa oprezom. Dalmatinski tamaris ili dalmatinska metlika je endemična biljka.

Foto: Danijela Plavšić


Tagovi

Tamaris Ukrasno bilje


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]