Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Livak
  • 24.07.2017. 13:30

Sve potrebno za zdravlje nalazi se u prirodi

Na OPG-u Livak u Kutjevu, u punom cvatu može se vidjeti ivanjsko cvijeće, gospina trava, dupčac ili podubica, stolisnik i brojne druge vrste. Svaka je nadohvat ruke i primjenjiva u domaćinstvu.

  • 2.454
  • 439
  • 0

Šetnjom livadama ili šumama, često nailazimo na samoniklo ljekovito bilje. Ono se koristi od početka razvoja čovječanstva. Prije procvata farmaceutske industrije bilo je gotovo jedini način otklanjanja zdravstvenih tegoba.

Na OPG-u Livak u Kutjevu, u punom cvatu može se vidjeti ivanjsko cvijeće, gospina trava, dupčac ili podubica, stolisnik i brojne druge vrste. Svaka je nadohvat ruke i primjenjiva u domaćinstvu.

Majčina dušica jak je antiseptik

"Stolisnik poput mente i kamilice ima umirujuća svojstva i dobar je kod iskašljavanja. Dobar je i kod prerade masti, krema ili macerata kod ozljeda ili povreda. Ima slična svojstva kao i gospina trava", rekao je nositelj OPG-a Predrag Livak.

Majčinoj dušici do punog cvata treba još nekoliko dana. Ona je poput bijelog gloga, jak antiseptik za unutrašnje dišne i urogenitalne organe te za pravilan rad štitnjače.Trenutačno na imanju raste u većim količinama ivanjsko cvijeće, biljke visine od 60 do 150 centimetara. Najproširenije je po suhim staništima i livadama, a ubire se gornji dio biljke u cvatu.

"U punom je cvatu, izrazite žute boje, iako imamo i bijelo ivanjsko cvijeće. Dosta je blagotvorno kod bolesti želuca, bubrega. Dobro je za imunitet kod prehlada i kod upala grla. Bijeli sljez je također blagotvorna biljka, ali najpoznatija je protiv kašlja", pojašnjava Livak.

Većinu ljekovitog bilja najbolje je brati po sunčanom vremenu i to samo gornju trećinu biljke, kako bi ostala zdrava te poslužila još dugo vremena.

Samoniklo bilje otpornije na sušu i hladnoću

"To je dobro kod biljaka kao što su gospina trava i stolisnik jer nakon branja za dva do tri tjedna kreću novi izbojci. Biljke se odlažu u papirnate vrećice koje se spremaju u taman i suh prostor i tamo se drže od osam do deset dana", priča naš sugovornik.

Samonikle biljke bez ikakve pomoći moraju prebroditi sušu i hladnoću. To je njihova prednost u odnosu na kultivirano voće ili povrće. One su vitalnije i zdravije, stoga se gotovo od svih ljekovitih biljaka, nakon pravilnog sušenja mogu pripremati čajevi.

U Slavoniji ima oko dvije tisuće biljnih vrsta, a u Hrvatskoj preko pet tisuća, no opreza nikad dovoljno stoga se prethodno upoznajte s prirodom. Preporuka je da se samoniklo bilje ne bere uz prometnice i oranice prskane zaštitnim sredstvima.


Tagovi

OPG Livak Samoniklo bilje Ljekovito bilje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]