Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtlarstvo
  • 21.10.2018. 12:00

Što se orezuje u jesen, a što ne?

Vrtlari u jesen najviše vole škare! Kod nekih biljnih vrsta u vrtu one su neophodne u kasnu jesen, a neke baš i ne vole pretjerano "šišanje". Koje od njih treba orezivati, a koje ne?

Foto: Magdalena Nenković
  • 13.631
  • 376
  • 0

Miholjsko ljeto je u nekim vrtovima očaravajuće. Ali vrtlari, ma koliko ljepote izviralo, ne bi trebali biti sentimentalni. Rezidbe su ljekovite, da bi iduće sezone uživali u biljkama  u dvorištu. Neke vrste traže radikalno orezivanje, a neke samo djelomično. Hortenzije, na primjer, ne vole škare, jer one baš takve neorezane, štite same sebe od mrazeva. Neke vrste traže i dodatnu zaštitu kako bi lakše podnijele velike snjegove.

Penjačice poput bršljana, troprsne i petoprsne divlje lozice, puzajuće hortenzije, najčešći su ukrasi zidova ili ograda u dvorištima. Neke od ovih vrsta su najljepše u jesen kada im se boja lišća mijenja, pa iz zelene prelaze u vatreno crvene i bakrene. Uživajte u koloritu dok god možete, ali kada lišće opadne, morate uzeti škare u ruke. Kada opadnu listovi i ostanu gole grane, koje težinom odvajaju biljku od podloge, treba ih kratiti.

Također, sve što prelazi preko zidova i ograda treba skratiti. Povijuše poput orlovih noktiju, plave kiše ili visterije traže dva orezivanja godišnje -  jedno ljetno i jedno zimsko. Za zimsko je idealno vrijeme baš sada, krajem listopada kada listovi budu opali.

Rezidba u fazi mirovanja, osim zimzelenog drveća

Listopadno ukrasno drveće orezuje se u fazi mirovanja pred kraj jeseni ili zimi. Ovo drveće jedino ne treba orezivati na kraju zime ili u rano proljeće, jer tada stabla prilikom rezanja "plaču". Ali, javori, breze, divlji orasi, kesteni, trešnje ispuštaju sokove, odnosno "plaču" čak i kada se orezuju na kraju perioda mirovanja. Njih treba orezivati od sredine do kraja ljeta.

Zimzeleno ukrasno drveće ne traži posebno orezivanje, osim što pred kraj ljeta treba ukloniti odumrle ili bolesne grane. Ako to niste već učiniti možete iskoristiti i Miholjsko ljeto za uklanjanje.

Za rezidbu živih ograda najbolja je faza mirovanja. Dakle, u jesen, i za to je najbolji listopad dok još nisu počeli mrazevi. Ovo pravilo pogotovo važi za listopadne žive ograde. Višegodišnje, ostarjele žive ograde, a naročito one koje imaju "rupe", vape za radikalnom rezidbom. Tako ćete je pomladiti za sljedeću sezonu. Sijeku se drvenasti dijelovi, sve do najdebljeg debla, na visinu oko pola metra. Radikalna rezidba je najbolja pred zimu, ali temperatura ne smije biti niža od minus pet stupnjeva.

Živa ograda
Radikalna rezidba živih ograda najbolja je pred zimu

Šimšir orezujte po oblačnom danu, tujama nije potreban najlon

Tuje prosto mame vrtlare da je sjeckaju, a ona je zahvalna za orezivanje. Smaragd tuja je prva na listi, jer od nje možete praviti oblike kakve god želite. Za orezivanje su najpogodinije vrlo oštre škare ili trimer kojim orezujete živu ogradu, a vrijeme orezivanja ovisi od toga što želite s tujama. Ako orezujete zelenu masu do 20 centimetara, možete u bilo koje doba godine. Želite li ili je potrebno da je radikalno režete, onda to učinite u rano proljeće ili upravo sada - u jesen.

I još jedna preventivna mjera za tuje pred zimu. Vežite je u snop običnim konopom, kako je snijeg ne bi polomio. Nikako ne treba tuje uvijati u najlonske vreće ili prozirne folije. Ugušit će se.

Šimšir se orezuje nekoliko puta godišnje. Idealno vrijeme je travanj-svibanj, kada počne vegetacija. Ova biljka dobro podnosi orezivanje, ali nemojte pretjerivati. Orezivanje je dozvoljeno i u jesen, ali morate biti oprezni i da za to izaberite pogodan dan. Šimšir ne voli previše sunca kada ga orezujete, pa je za ovaj posao idealan oblačan dan.

Magnoliju nemojte, ruže samo malo, a hortenzije nipošto

Magnolija se ne smije orezivati u jesen ili u zimu. Njihovo vrijeme za orezivanje je odmah nakon prvog cvjetanja u proljeće. Važno je pravilo da nikada ne treba uklanjati više od jedne trećine mase, jer je to veliki stres za biljku. Najbolje je redovno i postepeno uklanjanje izdanaka tijekom nekoliko godina. Ovo pravilo ne važi ako primijetite oštećene, bolesne i suhe grane. One se režu u bilo koje doba godine.

Jesenska rezidba ruža obavlja se u studenom. Ovom rezidbom se samo djelomično uklanjaju grane. Potrebno je odrezati velike, povijene ili oštećene grane, kako ih snijeg ne bi polomio. Kod ruža u jesen se orezuje šest do sedam pupova i to se radi iz predostrožnosti. Ako smrznu, stradat će samo okca na vrhu. Orezivanje novoposađene ruže radi se u proljeće.

Hortenzije ne treba orezivati u jesen. One dobro podnose zimu, a svojom zelenom masom se same štite, jer lišćem pokrivaju unutrašnjost grma. Neorezane grane se tijekom jeseni skupe i vežu, i ovako pripremljen grm spreman je za zimu i niske temperature.


Tagovi

Rezidba Vrt Magnolija Puzavice Živa ograda Jesenska rezidba Hortenzije Smaragdna tuja Orlovi nokti Visterija


Autorica

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#rokali smo od jutra do sutra (neki 😎) 🤟🏼.

Tnx @agroklub 🌱 na povjerenju! #donagodinu 😸