Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Thymus serpyllum
  • 08.01.2023. 13:30

Priprema zemljišta, razmnožavanje i njega majčine dušice

Za uspješan uzgoj zahtijeva srednje laka, plodna zemljišta s dovoljno vlage.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 1.901
  • 112
  • 0

Majčina dušica (Thymus serpyllum) je višegodišnja ljekovito-aromatična biljka koja za svoje uspijevanje traži puno svjetlosti i topline. U fazi mirovanja podnosi niske temperature, ne odgovaraju joj teška i vlažna zemljišta kao i pjeskovita, laka i hladna, navodi stručnjakinja za ratarstvo Milanka Miladinović. 

Za uspješan uzgoj zahtijeva srednje laka, plodna zemljišta s dovoljno vlage. Da bi se ostvario dobar prinos i zadovoljavajuća krupnoća cvati, potrebno je primijeniti i navodnjavanje. Majčina dušica se obično uspješno uzgaja četiri do šest godina na istoj parceli. Dobri predusjevi za nju su gnojene okopavine i jednogodišnje mahunarke i ona se može vraćati na isto mjesto nakon četiri godine.

Razmnožavanje

Ovo ljekovito bilje razmnožava se na sljedeće načine:

  • direktnom sjetvom;
  • proizvodnjom presadnica
  • i dijeljenjem busena.

Proizvodnja iz presadnica (foto: Wikimedia commons/Don McCulley)

Direktna sjetva se obavlja u jesen ili u proljeće, širokoredno na 30-40 cm međuredno i osam do 10 cm u redu. Dubina sjetve je jedan do dva centimetra. Nakon nicanja, usjev se prorjeđuje na potreban sklop.

Uzgoj iz presadnica: sjetva se obavlja u tople gredice sredinom veljače i njeguje do kraja ljeta. U jesen se rasađuje na stalno mjesto. Presađivanje se može obaviti i u proljeće, ali je bolji prijem sadnica u jesen, ističe Miladinović. Dioba busena se obavlja u vrijeme mirovanja (kasna jesen ili rano proljeće), tako što se dijele busenovi i rasađuju.

Gnojidba i berba

Obrada zemljišta za sjetvu/sadnju se obavlja na oko 30 cm dubine. Gnojidba se obavlja pred duboku obradu. Količina NPK gnojiva bi trebalo iznositi: 40-60 kg/ha N, 50-70 kg/ha P2O5 i 60-80 kg/ha K2O. Nakon košnje se vrši prihranjivanje i navodnjavanje kako bi se biljke bolje regenerirale. Zaštita od biljnih bolesti se obavlja samo kod većeg napada bolesti i štetnika.

Što se tiče berbe, beru se samo razvijene cvati od lipnja, zatim se suše na 35-40 stupnjeva u sušarama ili prirodnim putem. Za tri tjedna počinje novo cvjetanje i berba se nastavlja do prvih mrazeva. Eterično ulje se dobiva iz svježe biljke i to 10-15 kg/ha ulja, navodi stručnjakinja.

Podsjetimo, majčina dušica je vrlo dobra za probavu, a pomaže i u razgradnji masne hrane. Idealna je za pripremu juha, variva i marinada. Može se dodavati juhama, sosovima i filovima. Dobro se slaže s mesom peradi, školjkama i jelima od divljači


Tagovi

Majčina dušica Uzgoj Razmnožavanje Priprema zemljišta


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...