Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj čuvarkuće
  • 24.09.2017. 16:30

Olgine "bejbi čuvalice" zaštita su od mnogih bolesti

Uvijek živuće čuvarkuće 60-godišnja Olga Horvat uzgaja više od jednog desetljeća jer je, tvrdi ona, debeli mesnati listovi puni vode štite od mnogih bolesti.

Foto: Roberta Kljenak
  • 4.401
  • 348
  • 0

Uvijek živuće čuvarkuće 60-godišnja Olga Horvat uzgaja više od jednog desetljeća jer je, tvrdi ona, debeli mesnati listovi puni vode štite od mnogih bolesti.

"S obzirom na to da od ova od davnine poznata biljka sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijev malati, mravlju i jabučnu kiselinu, čitavo desetljeće obogaćujem svoje zdravlje sokom, tinkturama i čajevima od čuvarkuće, što mi znakovito pomaže, a poglavito kod antiupalnih svojstava.

Govorimo li o preventivnoj i učestaloj konzumaciji soka, tada je bitno napomenuti da osim što smiruje živce, pomaže i protiv crijevnih parazita, upale zuba, uha i grla. Uzmemo li u obzir čaj, isti se pokazao izvrsnim u borbi protiv mekane stolice, a napravila sam ga tako da sam skuhala svježu čuvarkuću, tekućinu procijedila i istu pila svakih sat vremena", objašnjava Olga koja čuvarkuće koje su dobile ime zbog uvjerenja naroda da čuvaju od požara, bolesti, vještica i ostalih ružnih pojava, s uspjehom uzgaja na otvorenom prostoru oko kuće kako bi im osigurala dovoljno sunčeve svjetlosti.

Razmnožila nekoliko stotina čuvarkuća

Gornji sloj zemlje, pri tome, pospe kamenčićima i pijeskom kako bi ih zaštitila od vlage na koju ne reagiraju dobro zbog debelih, mesnatih listova u kojima čuvaju vodu zbog čega im zalijevanje tijekom normalnih vremenskih uvjeta zadaje nepotrebni teret.

"Tijekom deset godina, od kako se bavim uzgojem čuvarkuća, razmnožila sam ih nekoliko stotina zahvaljujući odvajanju manjih rozeta koje su već imale svoje korijenje. Prilikom svakog presađivanja, pazila sam na listove unatoč njihovoj sposobnosti regeneracije, dok sam na površinski sloj zemlje dodavala kamenčiće i pijesak. Povremeno ih prihranjujem kompostom, zbog čega se, vjerojatno, masovno i šire. Tijekom jedne vegetacijske godine svaka biljka grana se na još četiri manje, što mi je osobito drago vidjeti, pa ih od milja zovem "bejbi čuvalice", priča.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Čuvarkuća Uzgoj čuvarkuće Prihrana čuvarkuće Razmnožavanje čuvarkuće Liječenje čuvakućom Ljekovita svojstva čuvarkuće


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo