Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj nevena
  • 30.12.2018. 18:00

Neven zahtijeva dobro pripremljeno zemljište i čuva osmijeh na licu

Suncoliki cvijet izuzetno antimikrobnog, antigljivičnog i antiupalnog djelovanja, dobar je antiseptik. Čuva osmijeh na licu i vraća optimizam - neven.

Foto: Pixabay / Jade87
  • 1.671
  • 163
  • 1

Suncolikog cvijeta, neven je jedna od najljekovitih biljaka, koja je redovan sastojak velikog broja kozmetičkih preparata, čajeva i masti, a koristi se i u fitoterapiji. Zbog prisustva velikog broja aktivnih tvari kao što su: flavonoidi, karotonoidi, 0,02% etarskog ulja, triterpenskih alhohola, tanina i gorkih tvari, neven ima antimikrobno, antigljivično i antiupalno dejstvo, dobar je antiseptik. Koristi se za liječenje želudačnih i crijevnih oboljenja, za liječenje kožnih bolesti i oštećenja kože, jer potiče regeneraciju i stvaranje novih stanica, pospješuje cirkulaciju i tonus kože.

Neven traži dobro pripremljeno zemljište

Neven se često sreće u vrtovima za individualnu upotrebu, ali rijetko na većim površinama za komercijalnu proizvodnju. Prije dvije godine, na nagovor svojih bližnjih, parcelu koju nije dao u zakup, Srećko Petrović iz Dobrače, u susjednoj Srbiji, odlučio je poorati i posijati neven.

"Parcelu sam poorao u jesen. Trebalo je parcelu dobro usitniti, da zemljište bude kao pepeo. Nije bilo lako, ali uspio sam. Idući problem koji sam imao je kako neven posijati, jer je bilo kasno za pripremu sadnica i toplih gredica, a to je zahtijevalo više radne snage i povećalo bi troškove", počinje svoju priču Srećko.

Brzo niče i raste

Sjeme nevena je srpastog oblika, dužine od 0,5 do 2 cm i zadržava klijavost pet do šest godina. Približna masa 1.000 semenki je od pet do 10 grama. Obično se ručno sije u ožujku u gredice s po dva do tri reda. Nakon sjetve, u povoljnim agroekološkim uvjetima niče za pet do šest dana, a prvi cvjetovi se pojavljuju već za 40 dana.

"Neven sam posijao u redove s razmakom od 50 cm. Razmak u redu bio je 35 cm. Sjetvu sam vršio sijačicom za pšenicu na kojoj su otvori bili prepravljeni da mi ne bi ispadala veća količina sjemena nego što je bilo potrebno. Kada je neven imao tri do četiri lista, izvršeno je prašenje. Nisam imao problem s bolestima, ali u jednom trenutku pojavile su se gusjenice.  Sve sam istretirao čajem od koprive, prije cvjetanja i više nisam imao problema. Primjetio sam da gdje god da je u blizini nevena bila divlja menta, nije se pojavila gusjenica", navodi Petrović.

Berba se obavlja škaricama

Kada je neven počeo cvjetati, berba je vršena ručno, odsijecanjem cvijeta škaricama. Srećko je obično organizirao da se cvijet bere od podneva, do četiri sata. Prvo su probali brati neven rukom, bez škarica, ali već poslije trećeg četvrtog cvijeta, prsti su bili ljepljivi od etaričnih ulja, što je otežavalo berbu.

"Ubran cvijet nevena je pažljivo slagan u plitke drvene gajbice i odnošen na sušenje. Neven sam sušio na plitkim ogradama u hladovini, uz povremeno miješanje. Sušenje cvijeta je trajalo pet do sedam dana. Osušeni cvijet sam pakirao u papirnate vrećice. Cvijet, bilo u svježem ili suhum stanju sam prodavao ovdje u okruženju, za spravljanje raznih melema i čajeva. Berba je vršena od lipnja do rujna i imao sam oko 200 kg svježeg cvijeta i oko 150 kg suhog cvijeta s 0,60 ha. Primijetio sam da čisto narančasti cvetovi imaju bolju prođu na tržištu. Kada je završena berba, po parceli sam razbacao NPK 8:12:24 i vjerujte mi, i ove godine neven je bio na parceli. Počeo je nicati negdje sredinom travnja, poslije ožujskog snijega", dodaje ovaj vrijedni domaćin.

Čuva osmijeh na licu i optimizam

Za uzgoj nevena najveći troškovi su u radnoj snazi, koja je neophodna za berbu i ti troškovi su oko 50% od ukupnih troškova, ali uzgojem nevena ne samo da se rekreira na čistom i svježem zraku, onaj tko ga uzgaja, proizvodi i ljekovitu biljku koja mnogima može pomoći.

"Sada imam svoje sjeme za sjetvu, sljedeće ili neke naredne godine. Ja sam umirovljenik, ali neven mi nije dozvolio da se ulijenjim. Sačuvao mi je osmijeh na licu i optimizam", završava Srećko Petrović.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Sinonim: Žutelj, zimorod, ognjac | Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica te kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Tagovi

Neven Srećko Petrović Dobrača Seme nevena Berba nevena Lekovitost nevena


Autorica

Violeta Petrović Luković

Više [+]

Magistrica biotehničkih znanosti i savjetodavka u poljoprivredi za sektore voćarstva, vinogradarstva i stočarstva. Posljednje četiri godine bavi se i pisanjem.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li u kojem bh. kraju su od "sirotinjskog jela" napravili gastronomski specijalitet? Nazivaju ga i Bogom danim za koze. Odakle god došli možete jesti "U matere". Uskoro reportaža #12bisera 🥬🥗🤗