Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lavander
  • 29.10.2021. 15:00
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja

Lavandi dali dodanu vrijednost, s OPG-a Štefice Čorić dolaze brojni vrijedni proizvodi

Ona je mirisna, ukrasna i nadasve ljekovita biljka o kojoj puno znamo, ali još više tek trebamo saznati. Na OPG-u Lavander iz Petrinje kreirali su originalne kozmetičke i aromaterapijske proizvode na bazi lavande.

Foto: Vesna Mijat
  • 2.095
  • 58
  • 2

Još prije 2.500 godina ljudi su znali za ljekovita svojstva lavande. Stari Egipćani koristili su je u procesu mumifikacije. Grci su prepoznali njeno ljekovito djelovanje i koristili su je za glavobolju i olakšavanje probave. U vrijeme starih Rimljana za 0,45 kg lavandinih cvjetova trebalo je platiti 100 denari što je bilo isto kao mjesečna plaća poljoprivrednog radnika. U 16. stoljeću za vrijeme crne kuge korištena je za odbijanje bolesti i za neutralizaciju mirisa leševa na ulicama.

Najčešće uzgajana vrsta je prava lavanda Lavandula angustifolia (sinonimi: L .vera i L. officinalis), a u rodu je poznato je 47 vrsta. Razvijeno je preko 400 sorti i hibrida. Iako se lavanda najčešće upotrebljava kao umirujuće relaksirajuće sredstvo njeno djelovanje ovisi o pojedinoj vrsti istog roda pa tako L. angustifolia služi kao sedativ, relaksant i sredstvo za snižavanje krvnog tlaka, a vrsta L. latifolia djeluje kao stimulans i sredstvo za iskašljavanje. I treća vrsta L. stoechas iz istog roda se može upotrebljavati za medicinsku svrhu.

Osim različitih vrsta istog roda, uzgajaju se i hibridi kao Lavandula × intermedia (sinonim L. hybrida). On se može pronaći i u prirodi. Prvi put je uočen i opisan 1828. godine (Tucker 2014.). Današnja Lavandula × intermedia u uzgoju naziva lavandin. To je križanac među dvjema vrstama roda Lavandula (L. angustifolia i  L. latifolia) i daje nekoliko puta više eteričnog ulja. Nažalost, na tržištu često dolazi do nesporazuma jer se i ovaj hibrid prodaje pod imenom lavanda.

OPG Lavander iz Petrinje

Vrijednost ove bilje prepoznali su na OPG Lavander čine Štefica Ćorić i suprug joj Nikola. Krenuli su u proizvodnju lavandinog cvijeta 2004. godine na nagovor sina.

"Sin je tijekom školovanja sastavio esej o samoodrživom gospodarstvu za proizvodnju lavande i profesor mu je rekao da će morati sam pokazati kako se to radi. I tako smo krenuli“, opisuje Posadili su 13.000 grmova i krenulo im je odlično. "Sin je za jednu ljetnu noć znao zaraditi i do 1.000 eura“, kaže. No, nakon dvije godine počinju problemi. Neki veći kupci ostaju im dužni i dugove nisu uspjeli naplatiti, a gljivično oboljenje istovremeno napada veći dio grmova. Sin je odlučio otići u Kanadu. Štefica i Nikola od tada su smanjili proizvodnju koju sada drže na 2.500 grmova i rade koliko mogu.

Kreativna vlasnica OPG-a, Štefica Čorić

Veći dio posla čini im proizvodnja šivanih proizvoda punjenih sušenim lavandinim cvijetom. Radi se ručno, a i susjedi pripomognu kod šivanja za veću narudžbu: suveniri, aromaterapijski jastučići, jastučići za oči, jastučići za novčanik i luksuzne mirisne vrećice za ormare, privjesci za ključeve punjeni lavandom, te jutene vrećice s raznim mirisnim biljem. Od sušenih cvjetova u prodaji je i čaj od lavande. Za one koji se vole njegovati lavandom proizvode eterično ulje, masažno ulje, pomade i meleme od lavande s dodatkom drugog bilja, sol za kupanje, i dr. Popularna je lavandina cvjetna vodica i osvježivač zraka u spreju LavadAir. Izbor proizvoda je velik i Štefica je uložila veliki trud u razvoj ovih proizvoda.

Maštoviti sastojci, imena još zanimljivija 

Njezin suprug i sin su završili svojevremeno tečaj za sapunarstvo, a evo, ona je zapravo ta koja radi sapune. Otkupili su recepture i danas proizvode čak 16 mirisnih sapuna. Oni na bazi kozjeg mlijeka prilagođeni su nježnoj dječjoj koži, drugi za kontrolu sebuma su namijenjeni mladima, a postoje i oni lovački za neutralizaciju muškog mirisa. Sapuni kojima je dodana lavanda ili ružmarin smiruju, a oni s komadićima kave i čokolade ili limuna i anisa podižu energiju. Sastojci su maštoviti, a imena su još zanimljivija: Bakin sapun, Maharadža, Regent, Faraon, Anastazija i drugi. Svatko će naći nešto za sebe.

Uložili su u dizajn i oblikovanje proizvoda, imaju svoju Internet stranicu, reklamiraju se preko Facebooka, prodaju i preko Amazona. Imaju zemlje i mehanizaciju za puno veću proizvodnju, ali sami teško mogu povećati proizvodnju. 

"I potres nas je malo zdrmao, a još uvijek trese. Povijest nam je lijepa, ali budućnost nam je neizvjesna", kažu. 

Slično kao i ružmarin, lavandu je moguće koristiti u kulinarstvu za pripravu različitih marinada. Upotrebljava se cvjetni pup, ali i listovi. Obogaćuje jela svojim mirisom i bojom, ali se mora upotrebljavati u umjerenim količinama da ne preuzme kompletnu aromu. Ako se pretjera s dodatkom lavande, konzument može dobiti dojam da je pojeo parfem ili sapun. Ocat s lavandom, sladoled s lavandom, kruh s dodatkom lavande, salate, džem od breskve i lavande, marinirana svinjska rebarca, lavandin med s dodatkom njenih cvjetova, šećer prožet lavandom, ideje su nebrojene.

Brojni proizvodi vrijedne obitelji 

Na OPG-u Lavander proizvode Lavandeto kolačiće, a recept su podijelili na svojim Internet stranicama. Jela s dodatkom lavande definitivno će privući pažnju potrošača, a dobit će i na luksuznosti i originalnosti. Lavanda za kuhanje mora biti kultivar vrste L. angustifolia jer lavandin odaje smolasti i gorki okus (L. x. intermedia) 


Trebala bi rasti u svakom vrtu

Postoje istraživanja koja potvrđuju aromaterapijski učinak udahnutih lavandinih para na smanjenje anksioznosti bolničkih pacijenata. Eterično ulje lavande sastojak je mnogih kozmetičkih preparata danas na tržištu. Koristi se za olakšavanje bolova u mišićima, za bolji san i otpuštanje stresa. U aromaterapiji koristi se za faringitis, astmu, a znanstveno su dokazana njena antiupalna i antiedematozna svojstva. U većim količinama i za osjetljive ljude može djelovati nadražujuće. Dobra je u odbijanju moljaca, komaraca, miševa i drugih štetnika.

Biljka je ovo skromnih zahtjeva, dugo cvate dekorirajući svako dvorište i širi prepoznatljivi miris privlačeći različite kukce. Može se koristiti kao sastojak kulinarskih delicija, medonosna je biljka, a najpoznatija je njena uloga u smirivanju i opuštanju. Ova je biljka toliko popularna da je ponekad uzimamo zdravo za gotovo, no ne bi trebalo biti tako. Trebala bi rasti u svakom vrtu.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Štefica Ćorić OPG Lavander Petrinja Lavanda Lavandula angustifolia Lavandin Lavandeto Kuhanje s lavandom Sapuni


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.