Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farmaceutski usjevi
  • 29.09.2014. 08:45

Kužnjak - halucinacija ili dekoracija?

Iako cvijet kužnjaka ponekad ima privlačan miris, njegovi listovi zaudaraju, a cijela je biljka ekstremno otrovna. Hrvatski naziv kužnjak, a i imena na drugim jezicima; pakleno zvono, vražja truba, vražji korov te vražja trava ili pak zombi krastavac odaju nam mračnu stranu ove prekrasne cvjetnice.

  • 23.345
  • 650
  • 0

Kužnjak (Datura stramonium L.) je jednogodišnja biljka (u toplijim predjelima može biti dvogodišnja) vretenastog korijena s uspravnom razgranatom stabljikom. Može narasti do metar visine. Veliki nasuprotni listovi duboko nazubljenog ruba sjede na kratkim peteljkama. Peteročlani cvjetovi rastu pojedinačno iz cjevaste čaške. Vjenčić od pet sraslih latica je bijele ili ljubičaste boje. Biljka cvate kroz cijelo ljeto, a samooplodni cvjetovi ostaju otvoreni i po noći. Oprašuju ih leteći kukci, noćni leptiri i sovice.

Pčela posjećuje cvijet D. innoxia Mill.

Plodovi prepuni crnih sjemenki su jajoliki i bodljikavi. Ovaj tobolac doslovno eksplodira kada sjemenke sazru. Lako se razmnožava sjemenom. Čitava biljka neugodno zaudara. Raste po neobrađenim zemljištima, gradilištima, zapuštenim sunčanim površinama te kao korov uz ratarske kulture. Datura stramonium L. raste na svim toplim i tropskim regijama širom svijeta, u pustinjama i sušnim područjima, pa čak i u tropskim šumama te u planinama. Ja sam je pronalazila na gradilištima usred Zagreba (Trešnjevka, Malešnica, Špansko, Gajnice).

Srodne vrste u RH

Od srodnih vrsta na koje možemo naići u Hrvatskoj, spomenuti ćemo vrstu kužnjaka (Datura innoxia Mill. = Datura meteloides DC.) koja se ubrzano širi po središnjoj Dalmaciji, a koji se razlikuje od D. stramonium L. jer mu listovi nisu duboko nazubljeni, jer ima sedam do 10 sekundarnih vena na obje strane srednjeg rebra na listu koje se spajaju, te je ponekad i višegodišnja biljka (Srima, Šibenik, Primošten, Tribunj).

Plod i cvijet kužnjaka, Datura stramonium L

ovog rujna u Zagrebu

Također, po dvorištima u Dalmaciji sade se i vrste srodnice kužnjaka, ukrasni rod Brugmansia koji je donedavno bio ubrajan u rod Datura (negdje ga još nazivaju datura-stablo). Brugmansia raste kao malo stablo na odrvenjeloj stabljici, s ogromnim mirisnim visećim cvjetovima.

Brugmansia može narasti i do osam metara visine. Inicijalno je Carl Linne Dature i Brugmansie grupirao zajedno, a tek 1973. godine suvremena znanost jasno razdvaja ova dva zasebna roda. Fitofarmakološki - sve ove vrste odgovaraju spomenutom kužnjaku jer sadrže iste alkaloide samo u malko drugačijim omjerima.

Zahvaljujući etnografima, danas znamo o enormnoj važnosti vrsta roda Datura u mitologiji američkih Indijanaca. Pripadnici naroda Chumash Daturu (D. metel) su smatrali svetom biljkom. Napitak spravljen od Dature se davao mladićima u ritualu slavljenja ulaska u pubertet, a da bi kontaktirali svojeg duha pomagača te doživjeli pogled u budućnost. Jer prema legendi, svijet je na početku nastanjivao Prvi narod, natprirodna bića koja su se smatrala plemenskim precima. Nakon velike poplave uništen je svijet Prvog naroda i preci su se transformirali u ptice, životinje i biljke današnjice. Među Prvim narodom poznata je bila stara baka Momoy koja je imala dar vidovitosti. Ona je s pojavom poplave pretvorena u biljku Dature. Prema mitu, stara Momoy pere ruke u vodi, a to je tekućina koju sljedbenici piju.

Postoji veliki broj vrsta i varijeteta

ukrasnih brugmansia, npr. Brugmansia aurea

Kako razlikovati Daturu od Brugmansie?

Dature su bile od davnina poznate u Europi, ali Brugmansie su se na Starom svijetu pojavile tek nakon otkrića Amerike. Što ih razlikuje? Stabljika Datura je zelenkasta (ponekad crvenkasta) i ne naraste viša od 1,5 m, dok je stabljika Brugmansia drvenasta i može narasti do osam metara. Dature su obično jednogodišnje ili dvogodišnje dok je Brugmansia višegodišnja biljka. Cvjetovi Datura rastu uspravno (na sve strane) dok cvjetovi Brugmansia uvijek vise zvonoliko prema dolje.

Plod Dature je okruglast veličine oraha i nazubljen bodljama kao kesten, dok su plodovi Brugmansia duguljaste mahune. I na kraju sjemenke; sjeme Brugmansia je obloženo plutenom ovojnicom, a te ovojnice nema na sjemenkama Datura koje imaju i karunkule (privjesak spojen na sjemenku pun masti i proteina). Brugmansie ćete najčešće naći kao ukrasno bilje posađeno u vrtovima dok se Dature rjeđe sade, a nalazimo ih divlje na razrovanim sušnim lokacijama-iz godine u godinu. Neke Dature mirišu kao npr. noćne cvjetnice D. wrightii i D. innoxia Mill., ali miris nije tako intenzivan kao kod Brugmansia.

Brugmansiama cvijet uvijek visi prema dolje

Aktivni sastojci

Glavnu skupinu aktivnih sastojaka u spomenutim rodovima tvore bitropanski alkaloidi hioscijamin, atropin, skopolamin, skopin, beladonin. 64 tropanska alkaloida su izolirana samo iz D. stramonium L. Tipični primjeri manje zastupljenih alkaloida u D. stramonium L. su tigloidin, aposkopolamin, apoatropin, hioscijamin N-oksid i skopolamin N-okside17-20. Osim toga, kužnjak još sadrži kumarine, treslovine (5 %), saponine, i malu količinu eteričnog ulja.

Istraživanja su provedena u distribuciji hioscijamina i skopolamina u D. stramonium L. Najveći sadržaj pronađen je u stabljici i lišću mladih biljaka, a hioscijamin dominira. No, sadržaj alkaloida varira među vrstama ovih rodova pa tako npr. D. innoxia Mill. ima najveći sadržaj skopolamina. Iz cvjetova i nadzemnih dijelova D. metel identificirano je i nekoliko vitanolida od kojih neki pokazuju citotoksičnu aktivnost. Sjemenka D. metel sadrži oko 16 % ulja čiji je prosječni masnokiselinski sastav 14 % palmitinska kiselina, 30 % oleinska kiselina, te 52 % linoleinska kiselina. Ovo ulje također sadrži značajne količine sterola (oko 13.4 g/kg) i tokoferola (oko 3.4 g/kg) koji su medicinski važne tvari.

Ljekovitost u narodnoj medicini

U pučkoj medicini kužnjak se koristio u liječenju bolesti živaca, grčeva, mjehura, jakog iritirajućeg kašlja, reume, prhuti, ukočenosti, upaljenih očiju, za izazivanje seksualne požude, te za dimljenje prostorija u kojoj je ležala osoba oboljela od astme. Hemeroidi su se u Europi liječili tako da se stražnjica izloži vrućoj pari u koju se stavi lišće biljke. Za opadanje kose i perut se glava mazala sokom dobivenim od plodova. Kužnjaci su se upotrebljavali kao halucinogena droga. Sjemenke Dature su se koristile kao analgetik (zubobolja i namještanje lomova), anthelmintik (crijevni nametnici) i antiupalni lijek (groznica).

Chumash Indijanci su štovali daturu

Zapadna pučka medicina rabi kužnjak za liječenje akni, epilepsije, halucinacija, za relaksiranje nervnog sustava itd. Od lišća su se također, pripremale parne kupelji protiv kašlja i bronhitisa, a sok se zakuhavalo i miješalo sa svinjskom mašću za vanjsku primjenu kod svih vrsta opekotina i rana koje sporo zarastaju, oteklina i bolnih mjesta uslijed reume i artritisa. Dodatno, kužnjak se koristio kao antikolinergik, kao narkotik i anestetik. Ponekad se kao u Etiopiji i Keniji za masiranje bolnih dijelova tijela koristi ulje sjemenki.

Ljekovitost u današnjoj farmaceutskoj industriji

Sastojci Datura i Brugmansia zastupljeni su u velikom broju farmaceutskih proizvoda današnjice. Skopolamin-hidrobromid djeluje sedativno uspavljujući, ublažavajući mišićne grčeve. Nezaobilazna je tvar u današnjoj medicini za morsku bolest, kao antiemetik nakon buđenja iz anestezije protiv povraćanja, predoperativno radi smanjenja lučenja sline, za ublažavanje grčeva dišnog trakta kod astme i za Parkinsonovu bolest.

Skopolamin se koristi u oftamologiji za širenje zjenica, te kao sedativ za manijakalna stanja (šizoidni pacijenti) i delirium tremens. Atropin-sulfat se koristi za oživljavanje pacijenta uslijed srčanog udara, ublažavanje grčeva u probavnom sustavu, kontrolu rinitisa i peludnu groznicu, kao protuotrov za pilokarpin, fizostigmin, otrovanje kolinesteraznim insekticidom cipermetrinom. Još je koristan kod oftamoloških pregleda za širenje zjenica. Atropin jača djelovanje morfina. Hioscijamin se koristi kao antikolinergik i antispazmodik.

Uzimanje kužnjaka snažno pojačavaju učinke psihodelika (meskalin, psilocibin, LSD, bufotenin, ayahuasca, pa čak i marihuane). U posljednjim znanstvenim radovima, dokazano je antimikrobno djelovanje metanolskog ekstrakta D. stramonium L. i D. innoxia Mill. prema Gram pozitivnim bakterijama, te antibakterijsko djelovanje D. stramonium L. prema uzročniku kolere. Za neke je Dature utvrđeno antitumorsko djelovanje, ali još se ne koriste za tu vrstu oboljenja.

Skopolamin hidrobromid injekcije se

svakodnevno koriste u medicini

Znanstvenici bagdadskog sveučilišta su 2011. godine objavili rad u kojem tvrde da Datura usporava dijeljenje stanica raka. Ekstrakt napravljen od mljevenih sjemenki D. stramonium L. je negativno utjecao na množenje stanica raka dojke. Dodatno, prema drugom znanstvenom radu iz 2010. godine u Madrasu, za metanolski ekstrakt lista D. innoxia Mill. je utvrđeno antitumorsko djelovanje prilikom proliferacije tkiva rakom debelog crijeva i larinksa. I u 2014. godini je u Indiji objavljen rad o snažnom antitumorskom djelovanju metanolskog ekstrakta D. metel. Svi navedeni radovi obećavaju mnogo, no potrebno je provesti još brojna istraživanja.

Otrovnost Dature i Brugmansie

Kužnjak i njegovi bliski srodnici pripadaju porodici pomoćnica (Solanaceae) kao i krumpir, patlidžan, paprika i paradajz, što su sve naše popularne prehrambene biljke. No u istu porodicu spadaju i neke od najotrovnijih biljaka ovog podneblja, bunika, velebilje, bijeli bun, pa čak i mandragora. Predstavnici roda Datura i Brugmansia sadrže veliki broj otrovnih tvari. Otrovni dijelovi biljke su list, cvijet, zreli plod, sjeme, stabljika, cijela biljka. Prvi simptom trovanja i predoziranja je intenzivna žeđ jer para-simpatomimetici suše usta i blokiraju znojenje.

Ostali simptomi trovanja su raznoliki, uznemirenost, babinski refleks, konfuzija, vrtoglavica, konvulzije, pospanost, klonulost, posrtanje, halucinacije, ubrzani srčani puls, opijenost, gubitak pamćenja, mučnina, širenje zjenica oka, podražljivost, suhoća kože, nerazumljiv govor, povišena tjelesna temperatura, nesvjestica, nekontrolirano mokrenje, slabljenje vida. Dodatno, izražena je amnezija nakon prestanka djelovanja otrova. Velika većina osoba koje su koristile kužnjak opisuju svoja iskustva kao ekstremno neugodna, mentalno i fizički. Prilikom predoziranja, lako može doći do smrtnog ishoda.

Brugmansie su jako otrovne (pogotovo za djecu)

Stoka se ne bi smjela napasivati na pašnjacima na kojima rastu vrste kužnjaka. Trovanja su zabilježena u goveda, koza, konja, ovaca, svinja i peradi. Sijeno i silaža se ne bi smjela raditi sa njiva na kojima raste kužnjak. Djeca se s druge strane, mogu otrovati već samim udisanjem nektara cvjetova.

Lišće često može uzrokovati osip po rukama ukoliko ga se dira duže vrijeme. Kada rukujete biljkom, zapamtite da prije doticanja lica, jedenja i pripremanja jela uvijek prethodno operete ruke. Ako ikad iskusite glavobolje, zbunjenost, probleme s vidom nakon rukovanja s Daturama ili Brugmansiama, velika je vjerojatnost da ste se nenamjerno otrovali. U južnoj Americi i Aziji, prostitutke naivnim turistima u piće stavljaju Daturu da ih omame i lakše opljačkaju, a američkim turistima u Europi, nekoliko puta je kod uličnih dilera prodana datura umjesto LSD-a!

Zabilježeni slučajevi trovanja

Sadržaj alkaloida u vrstama dvaju spomenutih rodova može varirati od biljke do biljke u omjeru 5:1. Osim toga, može ovisiti o starosti biljke, lokaciji na kojoj raste, dijelu biljke i klimatskim prilikama. Dodatno, kod ovih je biljaka jako mala razlika između aktivne i smrtne doze i mnogi su se opekli na njoj. I na kraju, pravi efekt počinje tek 2 do 4 sata nakon uzimanja. Podosta se ljudi otrovalo jer nisu čekali dovoljno dugo pa su uzimali još misleći da je doza premala. Zato je kao i kod opijuma sigurnije pušiti lišće jer se djelovanje brže može osjetiti. Zbog prethodno navedenih činjenica, biljka je izrazito opasna za amatere.

John Smith, utemeljitelj Jamestowna u kojem

su se vojnici otrovali kužnjakom

Mnoge tragedije su uzrokovane kužnjakom. Devedesetih godina prošlog stoljeća, u SAD-u mediji su prenosili vijesti o smrti mladih i adolescenata nakon namjernog uzimanja Dature. Djeca koja posežu za sjemenkama kužnjaka jer su lako dostupne i besplatne, naročito su osjetljiva na trovanje atropinom koje često završava fatalno. Ali, zabilježeni su slučajevi i nenamjernog trovanja kada je šesteročlana obitelj završila u bolnici nakon konzumacije kužnjaka u varivu. U nekim državama zakonom je zabranjeno kupovati, prodavati i uzgajati vrste roda Datura.

U SAD-u se jedna vrsta roda Datura naziva Jimson weed zbog događaja zabilježenog u Jamestownu, Virginia, gdje su se britanski vojnici hranili blanširanim mladim lišćem kužnjaka dok su pokušavali ugušiti Baconovu pobunu 1676. godine. Nakon toga su sedam dana proživjeli u promijenjenom stanju svijesti. Valjali su se u svojem izmetu, cerekali, radili grimase te su se tek nakon 11 dana vratili potpunoj svijesti ne sjećajući se ničega od prije.

Slučajna trovanja su se događala prečesto da bi se ovu biljku moglo preporučivati. Čak su prema znanstveniku Ramirez M. i sur. u 1999. godini zabilježena trovanja medom koji su pčele izradile kužnjakovim nektarom.

Terapija uslijed trovanja kužnjakom

Zbog neuobičajenog ponašanja i konfuznog stanja, žrtve trovanja se najčešće hospitaliziraju. Promatraju se pacijenti sljedećih 24-36h nakon ingestije. U slučaju otrovanja kao prva pomoć treba se potaknuti povraćanje i ispiranje želuca aktivnim ugljenom (najpopularniji je aktivni ugljen od vrbe Salix alba). Da bi se umanjili efekti trovanja može se upotrijebiti lijek fizostigmin. Benzodiazepini se mogu koristiti da se smanji pacijentova uznemirenost. Ostalo je sve u simptomatskom liječenju te dopunskoj terapiji kisikom i hidracijom.

Uklanjanje kužnjaka

Distribucija D. innoxia u RH prema Pandža M. i

Stančić Z. radu iz 1999

Ne zna se jesu li Dature u Europu stigle iz Novog svijeta skupa s drugim vrstama iz porodice pomoćnica ili su ih Cigani s obala Kaspijskog mora prenijeli po Aziji i Europi u Srednjem vijeku. No, još od doba vjerovanja u vještice, imati kužnjak u vrtu se smatralo nesrećom. I na njivama bi se trebalo čupati kužnjak. Nasadi se mogu održavati slobodnima od kužnjaka uz upotrebu širokolisnog herbicida. U nekim je zemljama Datura proglašena invazivnom vrstom, a i kod nas se ubrzano širi. Prema FCD bazi podataka, u Hrvatskoj tretiramo D. innoxiu Mill. i D. stramonium L kao alohotnu, izvan kulture, naturaliziranu i invazivnu vrstu.

Kada neka vrsta postaje invazivna, smatramo da oduzima prostor našim zavičajnim vrstama i kao takva postaje opasnost za bioraznolikost nekog kraja. Zbog toga, obično zakon zahtijeva njeno uništavanje.

Ritualne namjene

Dature su dio legendi, povijesti, religije i medicine u različitim narodima širom svijeta od prapovijesti pa do danas. Pronađeni su dokazi o korištenju dature kao ritualne biljke u Aziji i Novom svijetu još prije 3.000 godina. Na obje polutke dature su smatrane svetim biljkama te su se koristile za iniciranje vizija, čitanja sudbine te vračanja. No, gledajući povijesno, datura nije imala toliku vrijednost i poštovanje u Europi kao što je to bio slučaj u Aziji i Americi. Razlika u stajalištima vjerskih učitelja s obje strane Atlantika je bila ogromna, u Europi su svećenici daturu sotonizirali (žene kojima je datura rasla u vrtu proglašavane su vješticama), dok su u Meksiku utjelovili Santo Toloache, sveca zaštitnika dature. Vjerni štovatelji Svetog Toloache-a nude mu cvijetove Dature i ispijaju čaj daturinog lišća kao poseban ritual.

Invazija kužnjaka D. stramonium L. u

zagrebačkim Gajnicama

Pleme Zuñi, stoljećima prenosi legendu o ovoj biljci s koljena na koljeno: Jednom davno, duboko u srcu planete Zemlja živjeli su dječak A'neglakya i njegova sestra A'neglakyatsi-tsa. Često su šetali zemljinom površinom istražujući bića i pojave. Vrativši se domu, majci bi ispričali svoje doživljaje. Ipak, jednoga dana sinovi blizanci Boga sunca odlučiše da brat i sestra znaju previše jer mogu vidjeti budućnost. Tog dana blizanci Sunce-boga ostaviše brata i njegovu sestru da zauvijek nestanu u zemljinoj utrobi. Ali, iznenada, dva prekrasna cvijeta izviriše iz tla baš na mjestu gdje su djeca propala. To su bili isti oni cvjetovi koje su brat i sestra polagali ljudima na glavu da im donesu vizije. Njima u spomen, bogovi nazvaše ovaj cvijet A'neglakya, a njegova se djeca raširiše daleko po Zemlji donoseći ljudima vizije. Dodatno, prema tradiciji Zuñi naroda, svećenici kiše mole duhove predaka za kišu pomoću korijena D. innoxia.

Zuni indijanci njeguju legendu o kužnjaku
  • korištena je za a pred žrtvovanje (npr. pokapanje živih supruga uz njihove netom preminule muževe),
  • bila je učestali sastojak vještičjih napitaka,
  • za pripadnike hindusa, kužnjak je bio sveta biljka. Prema Hinduskoj religiji Datura je rasla iz prsiju božanstva Shive. U siječnju, hindusi polažu cvjetove i plodove Datura na Shivine oltare. Na festivalu Shive, vjernici se skupljaju u hramu Pashupatinath u Kathmanduu da bi pušili Daturu pomiješanu s Cannabis sativa (Ganja). Obje su ove biljke svete za Shivu
  • Datura se koristila i za namjerno trovanje žrtava. Jedna fanatička sekta štovatelja Kali pripremali su poseban napitak od kužnjaka ( D. fastuosa var. alba). Prema njihovom vjerovanju Kali mračno božanstvo smrti i plodnosti zahtijevalo je barem jednu mušku žrtvu dnevno. Napitkom bi ovi fanatici postizali grupnu atmosferu neustrašivosti i gnjeva dok bi napadali žrtvu (najčešće putnike-namjernike), te ih omamili netom prije žrtvovanja,
  • na području Anda Brugmansie se nazivaju Chamico. Koriste se kao čaj ili cigarete radi izazivanja vizija. Vjeruje se da su stari vračevi i šamani u Peruu koristili Daturu kao narkotik kod izvođenja rituala ili kirurških operacija (npr. bušenje lubanje),
Prema legendi iz Shivinih prsa izrasta kužnjak

D. metel

  • Kod većine indijanskih plemena Yaqui, Huichols, Yokut, Zuni, Navajo i Tubatulo, (u južnoj i srednjoj Americi), Datura se koristi osim kao medicina, i kao sredstvo za zrelost! Djevojke i mladići u početku puberteta piju napitak od ove biljke izrađen od usitnjenog korijenja koje se u vodi kiselilo desetak dana. Od napitka se osjećaju kao paralizirani, i doživljavaju 24-satne halucinacije,
  • U Vodoo tradiciji upotreba Dature je uobičajena u ritualima zombifikacije (uništavanje volje). Zato se i naziva zombi-krastavac. Postoje neke teorije da je napitak od kužnjaka pripreman radnicima na plantažama jer bi se onda njima lakše kontroliralo,
  • U Tanzaniji se ekstraktom korijenja prskaju kuće radi odbijanja zmija,
  • Nigerija i Mozambik imaju rituale inicijacije koji uključuju pušenje listova kužnjaka ili konzumaciju blanširanih listova,
  • Južnoamerički Indijanci Jivaro pripremaju piće Chicha od prženog kukuruza i soka od B. sanguinea. Kombinacija kužnjakovih sjemenki i alkoholnih pića čini se da je globalni fenomen i prisutna je u različitim plemenima u Americi, u Kini u mješavini s vinom, u srednjovjekovnoj Europi s pivom,
  • Šamani i Brujos Novog svijeta znaju kako koristiti biljku za astralna putovanja. Datura također, potpomaže vizije promjene oblika pa se učestalo spominju osjećaj letenja i transformacije u pticu,
  • Među nekim se plemenima na području Sibundoy Brugmansia miješa u pasju hranu kao dio starog čarobnog rituala lova. Vjeruje se da će pas dobiti vizije o lovini i zbog toga je brže pronaći,
Prorokovanje pomoću kužnjaka
  • Cigani su je koristili za prorokovanje i kao afrodizijak. Kad bi svog sipljivog konja trebali prodati na sajmu, dali bi mu Daturu da izgleda zdravije i čilo pa bi postigli bolju prodajnu cijenu. A, Ciganke bi zarađivale tjerajući crva iz crijeva, rana, zuba i očiju tako što bi čarale nad pacijentom pored žeravice. Pacijent bi trebao zažmiriti, a one bi u tom trenutku bacile sjeme Dature na žeravicu. Sjeme bi se raspuklo, a zbog ulja i vode bi se uvijalo kao crv. To bi pacijentu bio dovoljan dokaz da je čaranje uspjelo.
Prema legendi Taoista, Datura alba je cvijet zvijezde Sjevernjače (Danica) jer su vjesnici koji su došli sa te zvijezde na zemlju donijeli Daturine cvjetove. Prema prastaroj tradiciji, ako je osoba sakupljala Daturu smijući se, svi koji budu pili napitke od te Dature će se smijati. No, ako je sakupljač plakao, svi koji će probati vino od te Dature će također plakati. U Kini se ova biljka smatra svetom jer dok Buda govori, s neba pada rosa i vlaga na ovu biljku.

Uzgoj Dature za potrebe farmaceutske industrije

Prekrasna nijansa cvjetova

Brugmansia vulcanicola

Dature su jednogodišnje biljke, a u toplijim klimatima kao u Dalmaciji - postaju višegodišnje. Efikasno se same šire pa ih se ponegdje smatra invazivnom vrstom (Australija). Obično iz sjemena izrastu na istom mjestu na kojem su rasle prethodne sezone. Nisu zahtjevne, no što ih bolje tretirate zalijevanjem i gnojenjem, to će bogatije cvasti.

Priprema sjemena.

Iako većina Datura lako raste iz sjemenja, nekim vrstama treba malo pripomoći, jer im uz toplo tlo i adekvatnu vlagu nekad treba i do osam tjedana za klijanje. Stratifikacija će pomoći sjemenju (zamrzavanje/odmrzavanje) da proklije za do 21 dan. I prethodno namakanje sjemena preko noći poboljšava klijanje. A, možemo i potaknut klijavost. ako malo "oštetimo" vanjsku opnu sjemenke, ili nekakvim škaricama ili sa malo brusnog papira. Time omogućujemo vodi da lakše prodre u unutrašnjost sjemenke i potakne klijanje. Sjemenku oštetite samo sa strane.

Sijanje.

Dature se najčešće direktno siju u tlo, ali mogu se uzgajati i u rasadniku. U krajevima s vrućim ljetima, sijanje se odvija odmah vani u proljeće dok je vanjska temperatura oko 16°C. Ako se sije prvo u rasadnik, sadnice se presađuju kada dosegnu visinu od 8 - 12 cm. Preporučeni razmak kod uzgoja ovisi o specifičnoj vrsti (primjer: 50 - 100 cm između redova, 75x75cm razmaka). Za 1 ha potrebno je oko 7 – 8 kg sjemena. Ako ste sijali Dature prvo u zaštićeni prostor za rasad, utrošiti ćetemanje sjemena (oko 2kg sjemenki za 1h).

Plod Datura innoxia, srpanj 2014.

Presadnja.

Dature ne vole uznemiravanje i premještanje, pa ako ih već sijete u zatvorenim prostorijama, onda to napravite na jiffy posudama tako da prilikom presađivanja ne dirate korijen. Presadite na stalnu lokaciju u kasno proljeće ili rano ljeto, nakon zadnjih mrazeva kada su Dature visoke oko 8 - 12 cm i imaju 4 lista. Ne vole prejaku hladnoću, no bez problema podnose temperature do -5°C. Dobro zalijevajte dok god ne krene stabilni rast.

Pozicija.

Dature se uzgajaju na sunčanoj poziciji, na po mogućnosti na plodnom vapnenastom tlu. Razmak neka bude dovoljno velik jer neke vrste dature vole rasti u širinu.

Rast.

Ponekad Dature oklijevaju prilikom rasta. Budite strpljivi jer im treba vremena, a onda odjednom buknu u grm s prekrasnim mirisnim cvjetovima. Dature dobro reagiraju na gnojenje pa je čak i sadržaj korisnih alkaloida pod utjecajem dodavanih nutrijentata u tlo. Tako je za uzgoj D. innoxia Mill. preporučljivo dodati 2t/ha stajskog gnojiva prije sijanja, te 80kg//ha N i 90kg//ha P2O5 u vegetativnoj fazi rasta.

Nametnici.

Kukci baš i ne napadaju Dature. Ako ih i uočite, ne koristite Sevin insekticid jer uzrokuje nepravilnosti u rastu lista. Ne koristite nikakve insekticide koji se sprejaju po lišću. Herbicide također nemojte koristiti u blizini Dature jer joj škode.

Njega.

Plijevljenje je potrebno samo dok biljka ne ojača. Plijevljenje i razrjeđivanje direktno u tlo sijanih biljaka trebalo bi se odraditi kada su biljčice velike 10 cm (u slučaju ako su sijane u zaštićeni prostor), drugo plijevljenje se radi mjesec dana kasnije (nikako ne koristite herbicide u blizini kužnjaka). Može se i navodnjavati svakih 10-15 dana. Ako su ljeta jako vruća i sušna, može se malčirati.

Nametnici i bolesti.

Dature su otporne biljke, ali ih napadaju ista virusna oboljenja koja napadaju cijelu porodicu pomoćnica i kao takve mogu postati izvor bolesti za druge slične kulture. Zato se ne preporučuje krumpire, paradajze, paprike i patlidžane saditi u blizini kužnjaka. Dodatno, propadanje i gnjiljenje korijena uzrokovati može gljivica Sclerotium rolfsii, gljivica Corticium solani (synonym: Thanatephorus cucumeris) i još nekoliko virusnih uzročnika zbog kojih uočavamo simptome kao uvrtanje lista, usporeni rast i požutjelo lišće. Alternaria crassa, je gljivica koja uzrokuje pjegavost lišća i može ubiti Datura spp.

Žetva.

Može se obaviti od pojave cvjetova pa do kasne jeseni i prvih mrazeva. Obično je to u kolovozu pa se ujutro kad je sunce osušilo kapljice rose pristupa berbi rezanjem sa srpom. Ako se biljka uzgaja zbog potreba farmaceutske industrije za alkaloidima, vrijeme žetve se podešava prema sadržaju istih. Tako su npr. znanstvenici dokazali da je najveći sadržaj skopolamina u biljci D. innoxia Mill. u trenutku dok cvate. Zelena masa vrste D. metel se u indijskoj klimi ubire u dva do tri ciklusa. Ako se uzgaja zbog listova, plodovi se ubiru netom nakon formiranja, inače šiljci s ploda oštećuju list tijekom vjetrovitog vremena. Moguće je obaviti još nekoliko ciklusa berbe u razmaku jednog do dva mjeseca. Plodovi se beru kada sazru, ali su još zeleni.

Prinos.

U Indiji prinos svježe biljne mase je 10,5-14,5 t/ha, a suhih sjemenki 600-1200kg/ha pa do 1700kg/ha za D. Innoxiu Mill.. Na primjeru Nigerije, sadržaj ukupnih alkaloida u vrsti D. metel L.najveći je na vrhuncu vruće i sušne sezone, a najniži je u kišno doba.

Nakon žetve.

Listovi i stabljike beru se u doba cvjetanja, tj. od lipnja do jeseni. Branje se obavlja ručno, trganjem listova bez peteljki ili rezanjem biljki u jutarnjim satima. Potrebno je osušiti prikupljeni materijal u hladu ili u sušari na temperaturi do 45-50°C. Preporučuje se sušenje u komorama sa žicama na koj se biljka može objesiti. Plodovi se suše na suncu dok se ne raspuknu. Sjemenke se od ovojnice ploda odvajaju vršidbom te se nakon daljnjeg sušenja na temperaturi do 60˚C pakiraju. Suhe zrele sjemenke su blijedo smeđe boje, spljoštene s malim udubljenjem. Iako zaudaraju kada su svježe, sada osušene nemaju miris dok se ne zgnječe. Ne smiju se odlagati u vlažnom prostoru. Za ekstrakciju alkaloida, suhi zeleni dijelovi biljke se melju. Što su sitnije čestice nakon mljevenja, efikasnija će biti ekstrakcija.

U Indiji i Iranu se vrste roda datura uzgajaju

radi proizvodnje skopolamina

Plantažni uzgoj u svijetu i Hrvatskoj - žetva alkaloida

Brugmansie su jednostavne za uzgoj jednom kada shvatite da im odgovara obilno zalijevanje i gnojenje. Vole tlo koje može zadržati vodu i nutrijente. Jednom kada se učvrste, postaju jako otporne biljke kojima ne smeta radikalno obrezivanje nakon cvatnje. Osim što se rezidba radi zbog održavanja prihvatljive veličine i oblika, ona će potpomoći razmnožavanju. Zelene ili odrvenjele reznice će biti jednako uspješne. Najbolje su one od oko 30 cm, ali možete odrezati i duže, do 1 m. Potrebno ih je odložiti u teglu ili direktno u zemlju na blago osvijetljenu poziciju u vrtu. Sjemenke Brugmansie nisu korisne u našem klimatu jer se biljke učestalo unakrsno oprašuju pa se sljedeća generacija može uvelike razlikovati od roditeljske biljke.

Ekonomika uzgoja.

Iako se alkaloidi skopolamin, hioscijamin i atropin mogu proizvesti sintetički, ekonomičnije ih je ekstrahirati iz biljaka kao što su: Atropa, Duboisia, Hyoscyamus, a sada i Datura spp. Vrste D. stramonium L., D.metel L. i D. innoxia Mill. se plantažno uzgajaju kao farmaceutske biljke radi izolacije spomenutih alkaloida u Centralnoj Americi, Sjevernoj Americi, Etiopiji, Indiji, Iranu i Engleskoj.

Da bi u Hrvatskoj uzgajali Daturu u farmaceutske svrhe, morati ćete se pripremiti na dugu prepisku s Ministarstvom zdravstva jer uzgoj ove biljke nije uređen našim zakonima. No, valja biti uporan jer bi trebala vrijediti ona: "Što nije zabranjeno, to je dopušteno.". Ako ste prethodno pronašli dobrog i sigurnog kupca zelene ili suhe biomase u farmaceutskoj industriji, ne odustajte.

Nažalost, ne postoje podaci o trgovinskoj statistici za D. metel, iako se povremeno koristi u industrijskoj ekstrakciji alkaloida. Početkom 80-ih prošlog stoljeća, tržišne cijene skopolamin-hidrobromida i hioscijamin-sulfata bile su približno US$ 850/kg i US$ 470/kg.

No, u katalozima dobavljača danas, cijene se razlikuju prema veličini pakiranja (provjerite kineske dobavljače). Među Datura metel biljkama koje se eksperimentalno uzgajaju u Iranu, najveći sadržaj skopolamina je pronađen u stabljikama (0.3%) i mladom lišću (0.25%), u biljaka starih 6 tjedana, te u korijenu (0.2%) biljaka starih 16 tjedana.

Datura innoxia - najbolji izvor skopolamina u prirodi

Prema nekim znanstvenim radovima, u D. innoxia Mill. je sadržaj skopolamina od 0,52-0,62 %, što ovu vrstu čini jednim od najboljih izvora skopolamina u prirodi. Osim što se skopolamin može proizvesti iz osušene biljke, može se proizvesti i u laboratorijskim uvjetima. Znanstvenici Raoufa Abd El-Rahman, El-WakilH El-Din, Abou Gabal A. El-Said i Khlifa H.D za svoj rad iz 2008. godine uzgajaju stanične kulture (tkivo korijena) D. metel L. radi proizvodnje skopolamina in vitro. Ovakva je proizvodnja skopolamina uspješna, ali nije ekonomski opravdana. Nakon 4 tjedna, prinos biomase bio je prosječno 2.3 mg/l na dan, a prinos skopolamina 0.84 mg/l na dan.

Samonikla D. innoxia izvan dvorišta na Srimi

Recepti.

List, stabljika, korijen, kao i sjemenke koriste se za liječenje. Astma se liječila pušenjem lule punjene smjesom srolanog lišća duhana i kužnjaka u omjeru 100:1 (sto dijelova lista duhana i jedan dio lista kužnjaka). Dim bi opuštao grč bronha i ublažavao napad gušenja. U Nigeriji su se sušeni listovi kužnjaka miješali sa soli i paprom te palili radi tretiranja astme. Dodatno, mljevene sjemenke se mogu dodati u vino ili pivo, rade se čajevi napravljeni od listova i cvjetova, tu su i ekstrakti hladne vode od korijenja, a Asteci su znali izraditi anestetik od srolanog lišća u obliku čepića ili kao klistir. Na ovaj bi način bile izbjegnute neke neugodne nuspojave. Kao afrodizijak se Datura koristila tako da se listovi trljaju po tijelu. Izrađivana je i tinktura (200g sjemenki kužnjaka se moči u 1L 70 % alkohola i nakon 30 dana se procijedi).

D. innoxia Mill. sredinom dana zatvara cvijet

Ovakva tekućina se koristila za masaže, obloge ili flastere protiv bolova ili grčeva. Dodatno, u Etiopiji se proizvodi ulje od sjemenki kužnjaka za masažu bolnih dijelova tijela. Neki srednjoamerički Indijanci su konzumirali Daturu kao hranu mljevenu i pomiješanu sa glinom radi neutralizacije otrova.

Ostale primjene.

Dature se koriste u proizvodnji nekih poznatih parfema, Serge Lutens Datura Noir i Evening Edged in Gold, Keiko Mecheri Datura Blanche, White Datura od Iluminum Perfume i dr. Prilikom liječenja osoba nakon trovanja organofosftaima (neki nervni otrovi), bolnice ostaju bez kompletne zalihe atropina. Kužnjak (D. staomonium L.) lako dostupna biljka u našoj okolini sadrži atropin i ostale antikolinergijske tvari. Koristi se i kao repelent za insekte pa se uzgaja u blizini kultura koje želimo zaštititi, te u domaćinstvu protiv buha i moljaca koji žive u brašnu i kukuruzu. Koriste se za suzbijanje nekih tropskih nematoda koje napadaju korijen poljoprivrednih usjeva (Meloidogyne javanica). Sjemenke pomiješane sa brašnom sirka koriste se za otrovne mamce za štakore. U istočnoj Africi listovi se koriste za bojanje platna u zeleno.

Farmaceutsko ratarstvo

Od datura se proizvode razni parfemi

kao što je Sergelutens Daturanoir

Dature i Brugmansie su biljke prekrasnih dekorativnih cvjetova, no pristupati im treba s poštovanjem, a koristiti ih treba s oprezom. To nisu biljčice za dječju i adolescentsku zabavu jer su zabilježene grozne tragedije uzrokovane konzumacijom ovih vrsta. Dva prijatelja su krenula na kampiranje koje se zbog konzumacije Dature pretvorilo u ubojstvo. Također, zabilježen je slučaj mladića koji si je odsijecao dijelove tijela pod utjecajem Brugmansie.

Halucinacije uzrokovane ovim biljkama traju dugo, teško ih je razlikovati od stvarnosti, te ponekad dolazi do trajnog oštećenja ljudske psihe. Eksperimentiranje s ovim opasnim vrstama radi zabave trebale bi izbjegavati sve osobe, a pogotovo one sa srčanim problemima.

No istovremeno, Dature i Brugmansie su nevjerojatno korisne biljke. Da bi imali dovoljno atropina, skopolamina i hioscijamina, netko ih treba proizvoditi. Farmaceutski usjevi je termin koji se upotrebljava za proizvodnju biljaka koje farmaceutska industrija koristi kao sirovinu za izolaciju pojedinih aktivnih tvari. U Hrvatskoj je nažalost, takav vid poljoprivrede zapostavljen. No, u nekom boljem svijetu možda bi baš nacionalni imunološki zavod proizvodio skopolamin i atropin u kooperaciji sa stotinama ratara i na taj način osiguravao nacionalne potrebe za ovim medicinski neophodnim tvarima. D. innoxia Mill. sama se širi našim priobalnim pojasem jer joj odgovara klima i tlo, a mi ne iskorištavamo potencijal koji nam priroda pruža, već uvozimo skupe lijekove. Zašto?


Fotoprilog


Tagovi

Datura Brugmansia Kužnjak Tatula Smrdljika Skopolamin Atropin Hioscijamin Farmaceutski usjevi Sjeme Momoy Alkaloidi Ljekovitost Halucinogeni Analgetik Antiupalni lijek Astma Farmaceutski proizvodi Antimikrobna svojstva Trovanje Invaziv


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]