Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Penjačice
  • 01.07.2013.

Kuća u opsadi penjačica bugenvilija

Brazilske ljepotice na Diošu

  • 31.057
  • 1.321
  • 0

U seoskim vrtovima dominiraju obične biljke, povremeno su ukrašene nekim, za našu regiju atipičnim vrstama, kao što su palme, fikusi, adami ili alokacije, mousse (banane) i ostale zanimljive biljke.

Kuća Marie Vojta sa Dioša je doslovno „obučena“ u bugenvilije, resp. bougainvilleou (Bugenvilea). Ime je dobila po francuskom mornaru. Biljka iz porodice glabre većinom očekujemo​​ u Dalmaciji, ali ne u srcu kontinenta. Čak i ovdje su međutim ove biljke, koje vole toplo i sunce, našle svoje mjesto.

U literaturi ćete pročitati da bugenvilija cvate od travnja do lipnja, ali kod gospođe Marije cvatu cijelo ljeto, i to nekoliko puta! Nevjerojatne ružičaste, crvene, ljubičaste, narančaste, ali i bijeli cvjetovi privući će sve prolaznike, ali i pčele. U ovu brazilsku ljepoticu se Marija zaljubila prije dvadeset godina, kada je prvu sadnicu dobila od supruga Josipa (bivšeg direktora firme Ribnjačarstvo Končanica) iz Italije. „Imala je ljubičaste cvjetove. Sada je više nemam. Uginula mi je nakon sedamnaest godina uzgoja.“

Budući da ju je obilje cvjetova, kojima je bila prva bugenvilija svake godine tijekom ljeta prepuna, fasciniralo odlučila je naručiti novu sadnicu i počela je surađivati ​​sa uzgajivačem ove zanimljive biljke, Denisom Bojčićem. On se bavi uzgojem bugenvilija već nekoliko godina i ima veliko iskustvo. Na osnovi savjetovanja želi osigurati, da iduća sadnja njoj pođe za rukom.

Bugenvilija nije zahtjevna. Samo pri presađivanju ne podnosi „hladne noge.“ Zato je dobro staviti pri presađivanju na dno tegle stiropor,“ kaže uzgajivačica. „Ne voli jednogodišnji boravak u stanu, zahtijeva biti na suncu. Otporna je na bolesti i štetnike. Nije zahtjevna na tlo i gnojiva. U zimi ju spremam u podrum na temperaturu od 10-12 °C, iako može izdržati mraz do -7 °C. Tijekom zime otpadne lišće i ostane bez cvjetova. U to vrijeme ju samo malo zalijevam, otprilike jednom svaka tri do četiri tjedna da se korijen ne isuši. U proljeće ju izvadim van, orežem i pognojim kombiniranim gnojivom. Od tog vremena puno zalijevam. Tijekom vegetacije zalijevam ujutro.“

Marijino eksperimentiranje sa reprodukcijom je bilo uspješno: „U proljeće narežem reznice sa četiri pupa, dva moraju biti u tlu! Ako uzgajate bugenviliju s ljubavlju, sigurno će vam pokloniti puno cvjetova. Najbogatija cvatnja nastupa, kada je biljka stara četiri do pet godina. Plod je duguljasta narančasta boba oblika kruške, veličine jednoga centimetra puna sjemenki. Penjačica može narasti i do dvadeset pet metara,“ doznajemo od Marije.

Osim bugenvilija Marija voli gladiole i Amaryllise. Amaryllise je dovezla iz Austrije i ima ih gomilu - od bijele, crvene, ružičaste i križanaca. „Moj suprug je sa svakog svojeg putovanja dovezao nekakvu biljku.“ I sama je uvijek dovezla nekakav cvijet kao podsjetnik na svoja putovanja,“ rekla nam je Maria, bivša tajnica firme Ribnjačarstvo Končanica, gdje je radila do umirovljenja.

Gospođa Marija uživa ​​u ljepoti cvijeća i boja, ali bez svoga psa Alda, koji joj je uvijek za petama, to ne može proći. Ima važnu ulogu - čuva svoju gospodaricu i njezine brazilske ljepotice poput blaga.

Autor: Alena Rais


Tagovi

Bugenvilija Penjačice Presađivanje Cvijeće


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!