Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začinsko bilje
  • 22.11.2018. 07:30

Kim - začin i lijek za probavne tegobe

Kim je vrlo cijenjena samonikla biljka ljekovitog djelovanja. Zahvaljujući svom ugodnom mirisu i okusu, njegova je primjena vrlo svestrana.

Foto: Pixabay/Coffee
  • 32.294
  • 162
  • 0

Kim (Carum carvi) pripada porodici štitarki (Apiaceae). Poznat još u antičko doba, njegova je upotreba raširena po cijeloj Europi, ali i ostatku svijeta. Plodovi kima koriste se za poboljšanje okusa hrane i pića, uz različite primjene u pučkoj medicini. Okus sjemenki i listova kima je topao, slatkast, pikantnije arome.

Otporna je dvogodišnja biljka koja naraste do 60 cm visine. U rano ljeto pojavljuju se bijelo ružičasti cvjetovi. Listovi su perasto sastavljeni i usko razdijeljeni. Korijen izgledom podsjeća na pastrnjak, no manje je veličine.

Njegove se sjemenke siju u ranu jesen. Tlo treba biti ocjedito, na sunčanom položaju. Za uzgoj korijena, kim se sadi u redove te plijevi i prorijeđuje na 20 cm. Sjeme kima može se brati već sljedećeg ljeta, dok je berba korijena iduće jeseni. Kim se može sijati i u proljeće u plitke rupe ili u plitice koje se prekrivaju perlitom. Nakon što biljke dovoljno narastu, slijedi presađivanje u lonce, a u vrt se mogu presaditi u rano ljeto.

Sjemenke kima skupljaju se ljeti prije nego što otpadnu. Štitci sa sjemenkama stavljaju se u papirnate vrećice i suše na prozračnom mjestu. Sjeme se treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama.

Kim je vrlo široke primjene u kulinarstvu. Sjemenke se dodaju varivima, juhama ili umacima. Također se dodaje pitama od jabuka, keksima, pecivima ili siru. Korijen se priprema kao povrće. Listovi se dodaju juhama i salatama. Sušene sjemenke se koriste cjelovite ili kao mljevene. Zbog svojeg kemijskog djelovanja, dobro se uklapa u teško probavljiva jela, kao što su mahunarke, kupus i divljač.

Kim je bogat antioksidansima, vlaknima i eteričnim uljima. Odličan je izvor minerala, kao što su željezo, magnezij, bakar, kalij, selen i cink. U sjemenkama kima, prisutni su vitamini A, C, B.

Kim ima ljekovita svojstva, posebice antibakterijsko djelovanje. Listovi, korijenje i sjemenke potiču rad probavnog sustava, što se očituje kroz izlučivanje sline i želučanog soka. U medicini, kim se koristi kod problema uzrokovanih nadimanjem, te grčeva u želucu, nedostatka apetita, kašlja.


Povezana biljna vrsta

Kim

Kim

Sinonim: kumin, kimelj, komin, pitomi kumin, obični kim | Engleski naziv: Caraway | Latinski naziv: Carum carvi L.

Kim se upotrebljava kao začin u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Može biti jednogodišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka. U pučkoj medicini upotrebljava se protiv... Više [+]

Tagovi

Kim Začin Pučka medicina Antioksidansi Vitamini Minerali


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.