Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kaktusa
  • 21.02.2016. 13:30

Kaktusi i sukulenti zanimljivi tržištu Dalmacije

U Hrvatskoj je jedan od najvećih proizvođača kaktusa i sukulenata obitelj Bešlić iz Žažina kod Petrinje. Godišnje ih na tržištu Hrvatske plasiraju oko 50.000 komada. Kada je o kolekcionarima riječ, Istra broji oko 150 ljubitelja bodljikavaca.

Foto: katos/bigstockphoto.com
  • 4.620
  • 284
  • 0

Na spomen kaktusa, mnogi će se prisjetiti filmova o Divljem Zapadu s krajolicima u kojima su neizostavne kulise bile upravo te vrste bodljikavih biljaka nalik svijećnjaku.

Ne čudi jer postojbina im je upravo Sjeverna i Južna Amerika, nemalo Meksiko odnosno Sredozemlje i Afrika, kada je riječ o tzv. glatkom kaktusnom bilju i sukulentima.

Kaktusi na 800 četvornih metara natkrivenog prostora

Upravo njih na 800 četvornih metara natkrivenog prostora uzgaja obitelj Hrvoja Bešlića iz Žažine kod Lekenika. On je kaže treća generacija kaktusara koja je svoj profesionalni život vezala uz uzgoj kaktusa odnosno izgradnju modernog staklenika u Žažini, nadomak Petrinje, sa stalnom izložbom kaktusa. Počeci uzgoja bodljikavaca kod Bešlića sežu otprije 60 godina pa ne čudi da je Vrtni centar Kaktusi Bešlić d.o.o. danas vodeći proizvođač kaktusa i sukulenata na hrvatskom tržištu.

Botanička zbirka bake Emilije Bešlić

Posebnu vrijednost toj proizvodnji daje tzv. prozorska zbirka Hrvojeve bake Emilije Bešlić, koja je danas prerasla u botaničku kolekciju kaktusa. Šampionskom titulom ona se bila okitila još davne 1967. godine, a i njezin unuk Hrvoje broji mnoga priznanja. Završio je poljoprivrednu školu i svojedobno započeo studij hortikulture na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od kojeg ga je udaljio splet životnih okolnosti.

Na gospodarstvu ogledna predavanja studentima Agronomskog fakulteta

Ipak, sa fakultetom je itekako povezan jer na njegovom gospodarstvu, studenti Agronomskog fakulteta imaju ogledna predavanja. Oni se tako na licu mjesta uče kakve su kaktusi odnosno sukulenti vrste biljaka, na koji način opstaju u prirodi, kakve klimatološke (ne)prilike i tlo podnose.

Kaktusi su biljke mesnatice skromnih zahtjeva

Kaktusi su doznajemo iz porodice Cactaceae, a predstavljaju biljke skromnih zahtjeva, fiziološki odnosno morfološki se svrstavaju u mesnatice koje čine i mnogi drugi primjerci poput agava, rustike, aloe. Ulaze u njih i tustike (porodica Crassulaceae) odnosno rod Lithops sa svojim najneobičnijim sukulentom poznatim kao živi kamen.

Sukulent poprima karakteristike okoliša odnosno kamenja

Taj zanimljivi sukulent živi poprimajući karakteristike okoliša odnosno kamen(j)a, a nemalo ga ima u afričkim pustinjama gdje obitava nezamjetan od životinjskog svijeta, kojem ga u konačnici, odaje krunasti cvijet intenzivne žute boje.

U bodljikavim listovima agava uskladištena voda

Sukulenti Agave iz roda Agava kojih ima duž Dalmacije prepoznatljivi su po svojim odebljalim plavkastim, mesnatim listovima s bodljama, u kojima je uskladištena voda. Jedna od sukulentnih biljaka koje također ima na našem podneblju je i čuvarkuća (rod Sempervivum) koja se uzgaja i kao ljekovita, ali i ukrasna biljka. Potonjih a prvotno kaktusa, gospodarstvo Bešlić broji nekoliko stotina vrsta a godišnje ih na tržištu plasiraju i do 50 tisuća komada.

Cijene kaktusa i sukulenata po komadu od 5 do 5 tisuća kuna

Cijene ukrasnih bodljikavaca, ali i drugih sukulenata kreću im se od pet do pet tisuća kuna po komadu, što ovisi o vrsti biljke, specifičnostima uzgoja. Za proizvodnju su se kaže nam Hrvoje Bešlič i kreditno zadužili ( ustroj staklenika, vozni park), dva su se zajma riješili, ali još im je ostao dio novčanog tereta. U posao je priča uključena cijela obitelj, kao i podmladak srednjoškolci Paola, Vid i Katarina.

Za uzgoj osigurati pravovaljanu temperaturu, vlagu, svjetlost i tlo

Za uzgoj kaktusa ističe potrebno je osigurati pravovaljanu temperaturu, svjetlost, prozračnost i tlo ( da nije previše vlažno i (li) kiselo). Kako nisu zahtjevne biljke, odnosno nemalo uspijevaju u najekstremnijim uvjetima, kaktusi su utoliko i zahvalnije. Ali tako nije kada treba naći sezonske radnike za sadnju, prepikiravanje, a i rad oko kaktusa zahtijeva posebnu obuku zbog postojećih otrovnih vrsta tih biljaka.

Za proizvodnju kaktusa i sukulenata nema poticaja od države

Bešlići su razočarani što od države nema(ju) nikakvih poticaja za kaktusnu i suklunetnu proizvodnju, a trebalo bi je biti smatraju, jer kod njih se studenti, hobisti i uzgajivači mogu s biljkama upoznati i educirati na terenu.

Tim više jer oni su svojom proizvodnjom, kažu, smanjili hrvatski uvoz takve vrste lončanica. Značajni su proizvođači kaktusa i sukulenata u nama susjednim zemljama Italija, Austrija odnosno Nizozemska, Njemačka - a sve više i Kina, dok je najveći svjetski proizvođač i dalje Meksiko. U Hrvatskoj, kada je riječ o kaktusima i sukulentima raste interes pa će svi ljubitelji takvih biljaka na prve sajmove cvijeća moći otići već s proljeća, ponajprije na onaj Bjelovarski u Gudovcu. Bešlići za njega već pripremaju svoje primjerke biljaka koje su izlagali i na sličnim manifestacijama u Filip Jakovu, na Kvarneru, Puli, Floraartu u Zagrebu.

Najdugovječniji sudionici zagrebačkog Floraarta

Na potonjem su, pohvalili su se, dobili i priznanje kao najdugovječniji sudionici za 50 godina nastupa na toj cvjetnoj rapsodiji. Svoje primjerke ističu prodaju na kućnom pragu, u veletrgovinama, ali i Internet prodajom. U poslu s kaktusima i sukulentima, supružnici Bešlić kažu drži ih ponajprije ljubav, obiteljska tradicija i puno rada.

Slično nam govori i Vlado Bazikić vlasnik OPG -a Istrakaktus koji je aktivnosti bilježio u udruzi SPIN (bodlja) koja je okupljala tridesetak kolekcionara kaktusa i sukulentnog bilja iz Hrvatske. Organizirali su kaže izložbe tih biljaka no udruga se nakon devet godina postojanja ugasila zbog nedostatnih sredstava za rad. Izložbe su u istarskim Balama započinjali s blagdanom Velike Gospe a trajala je manifestacija i nekoliko dana. Istra, otkriva nam broji oko 150 kolekcionara kaktusa i sukulentnog bilja, koje se umjesto u Balama može razgledati i kupovati na jesen u Žminju, gdje se izložba preselila.

Istra dobro podneblje za uzgoj kaktusa i sukulentnog bilja

Zamjetnu brojku tamošnjih ljubitelja kaktusa naš sugovornik obrazlaže odgovarajućim podnebljem za kaktuse i sukulente koji vole sto posto suhu zemlju, a dotući ih može vlaga u vrijeme niskih temperatura“. Istrijan je kolekcionar već četiri desetljeća, a bez premca su mu južnoamerički kaktusi. Kolekcija mu broji oko tri tisuće komada različitih vrsta koje namjerava slikom, riječju i klasifikacijom ovjekovječiti u knjizi koju priprema. Na imanju od 350 četvornih metara ima dva staklenika kapaciteta oko 80.000 kaktusa, sve biljke sije a prodaja im može krenuti tek od četvrte godine odnosno kada dosegnu, kako kaže moralnu veličinu od barem tri centimetra.

Četvorni metar staklenika oko tisuću kuna

Za one koji bi željeli krenuti u proizvodnju sukulenata, naš sugovornik kaže kako uz potrebni komadić zemlje treba novčano podržati posao jer četvorni metar staklenika stoji oko tisuću kuna. Prije ulaska u takvu proizvodnju valja se educirati, načiniti poslovni plan, razmotriti tržište odnosno ponudu i potražnju. Bazikić ono što proizvede uspije i prodati u Istri a kaktusi i sukulentno bilje koliko mu je kaže poznato zanimljivo je tržištu Dalmacije.

Foto: katos/bigstockphoto.com


Tagovi

Kaktusi Sukulenti Proizvodnja Žažina OPG Bešlić Agronomski fakultet Studenti Ogledna Predavanja Uzgoj OPG Istrakaktus Kolekcionari Izložbe Bale Žminj Čuvarkuća Agave Tržište Dalmacija Prodaja Vlado Bazikić Udruga Spin Bodlje Uzgo


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]