Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj orhideja
  • 02.08.2017. 18:00

Kako uzgojiti orhideje, cvijeće raskošnih cvjetova?

U našim domovima najčešće se mogu naći vrste iz roda Phalaenopsis. Njihovi cvjetovi su lijepi, raskošni i dugo traju i što je najvažnije cvjetaju svakih nekoliko mjeseci.

Foto: Bigstockphoto/benzoin
  • 1.798
  • 146
  • 0

Porodica orhideja (Orhideaceae) je druga najveća porodica u biljnom svijetu koja broji oko 700 rodova s oko 20 000 vrsta. U Hrvatskoj raste samoniklo oko 30 rodova s više od 100 vrsta koje su više zastupljene u primorju nego u kopnenim područjima i sve su zakonom zaštićene.

U prirodnom staništu orhideje rastu u sjeni lišća u krošnjama ili na tlu u korijenju stabala. Orhideje se mogu prilagoditi našim životnim uvjetima (ovisno o vrsti) međutim prilikom njihovog smještanja ipak morate paziti, kako bi pružili odgovarajuću njegu vašim biljkama.

Potrebna visoka vlaga i manje svjetla

U našim domovima najčešće se mogu naći vrste iz roda Phalaenopsis. Njihovi cvjetovi su lijepi, raskošni i dugo traju i što je najvažnije cvjetaju svakih nekoliko mjeseci. Orhideje iz ovog roda najbolje bi bilo smjestiti na istočni prozor. Ljeti bi taj prozor, tokom popodnevnih sati, trebalo zakloniti zastorima ili sličnim materijalima. Vrste iz roda Phalaenopsis zahtijevaju visoku vlagu (60-70%) i ne pretjerano puno svjetla, pa ih možete držati i na južnom prozoru. Izbjegavajte izlaganje direktnim sunčevim zrakama, jer će vaša orhideja dobiti opekotine po listovima i to će uzrokovati daljnje propadanje, a ako je držite na tamnom mjestu njezini listovi će postati tamni i rijetko će cvasti.

Presaditi se može nakon 1-3 godine u posebni supstrat, i uvijek se presađuje nakon cvatnje, nikako prije ili za vrijeme cvatnje. Kod presađivanja pazite da ne oštetite korijen, a sve trule dijelove odstranite.

Nakon cvatnje, rezanje

Najbolji način zalijevanja koji odgovara orhidejama je potapanje, na taj način se kora koja se nalazi u supstratu napuni vodom i polako otpušta vlagu, što odgovara korijenju orhideje. Sljedeće potapanje preporuča se tek kada supstrat postane potpuno suh. Kad temperatura padne ispod 18 °C treba smanjiti zalijevanje kako korijen ne bi počeo trunuti. Poželjno bi bilo redovito prskati listove i zračno korijenje.

Nakon cvatnje, odrežite orhideju na trećem zglobu cvjetne stapke. Na taj način potičete razvoj nove cvjetne stapke, a u nekim slučajevima može izrasti i novi mladi izdanak orhideje. Prihranjivati možete s umjetnim tekućim gnojivom, na način da razrijedite gnojivo na jednu četvrtinu i dodate u vodu gdje potapate orhideju, i tako tri ili četiri zalijevanja.

Autorica: Marina Hadrović, mag. ing. agr.,
Podružnica Savjetodavne službe Zagrebačke županije, Sv. Ivan Zelina

Foto: Bigstockphoto/benzoin


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Orhideje Uzgoj