Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje ruže
  • 16.10.2017. 07:30

Kako razmnožiti ruže iz sjemena?

Vrijeme je da sakupite plodove ruže. Iz sakupljenih plodova iskoristite sjemenke kako bi razmnožili ruže.

Foto: Pixabay/gosiak
  • 13.978
  • 270
  • 0

Ruže se mogu razmnožavati generativno iz sjemena. Na ovaj način možda nećete dobiti identičnu ružu, ali možete dobiti sasvim novu sortu ruže koja će plijenti svojom jedinstvenom ljepotom. Ruže koje uzgojimo na ovaj način su dugovječnije, otpornije na bolesti, niske temperature i vrlo brzo možete dobiti mnogo biljaka. Na ovaj način ćete umanjiti troškove nabavke sadnica ruža.

Sakupite plodove

Sada je pravo vrijeme da prikupite plodove ruža iz dvorišta svojih prijatelja, parkova. Birajte plodove koji su zreli, bez znakova truljenja, simptoma drugih oboljenja i znakova oštećenja od štetnika. Plodovi ne smiju biti suviše mekani, gnjecavi, ali ni tvrdi, presušeni. Zreli plodovi srednje tvrdoće daju sjeme s najboljom klijavošću.

Ruže koje uzgojimo na ovaj način su dugovječnije, otpornije na bolesti, niske temperature i vrlo brzo možete dobiti mnogo biljaka.

Sakupljene plodove otvorite i odstranite crveni omotač. Sjemenke isperite toplom vodom ili upotrijebite čaj koji će dezinficirati sjeme. Sjeme ruža može se razlikovati po obliku i boji.

Obavezna stratifikacija sjemena

Nakon što smo dobili sjeme ono se mora pripremiti za sjetvu. Da bi sjeme klijalo i niklo ono mora proći kroz proces stratifikacije, odnosno mora biti izloženo niskim temperaturama. U prirodi je sjeme cijelu zimu izloženo djelovanju niskih temperatura, a naš je zadatak da imitiramo te uvjete.

Sjeme se izmješa s vlažnim supstratom u nekoj posudici ili se drži između dva sloja papira. Zamotajte u plastičnu vrećicu koja će spriječiti isušivanje. Postupak pripreme za stratifikaciju je identičan kao kada pripremate sjeme povrća ili cvijeća za klijanje. Ovako pripremljeno sjeme je spremno za stratifikaciju i smjestite ga na donju policu hladnjaka gdje je temperatura 5 do 7ºC.

Proces stratifikacije traje oko dva mjeseca. Tijekom tog perioda redovno pregledavajte: jesu li supstrat ili papiri dovoljno vlažni, odstranite sjeme koje pokazuje znake truljenja ili druge atipične promjene koje ukazuju na propadanje sjemena.

Sjetva sjemena

Nakon dva mjeseca, nekada i ranije, sjeme će završiti proces stratifikacije i početi klijati. To je pravi trenutak da sjemenke koje su pustile malu klicu plitko posadite u zasebne posudice ili u redove u većim posudama. Supstrat treba biti rastresit, bogat humusom, da ima dobre vodno - zračne karakteristike.

U prirodi je sjeme cijelu zimu izloženo djelovanju niskih temperatura, a naš je zadatak da imitiramo te uvjete.

Sjemenke ne stavljajte preblizo, jer malim biljčicama treba prostor kako bi se razvile. Posude s posijanim sjemenom trebaju biti u prostoriji sa sobnom temperaturom (oko 20ºC), najbolje ih je smjestiti na prozor koji je okrenut na jug. Ruže za nicanje traže dosta svjetlosti.

Nakon sadnje sjemenke zalijete. Tijekom nicanja i rasta redovito pregledavajte saksije. Zalijevanje treba biti umjereno. Mlade ruže su veoma osjetljive na višak vlage, ali i na nedostatak. U tom pogledu traže dosta pažnje.

Sadnja mladih biljaka

Njega mladih biljčica traje sve do proljeća. Čim vrijeme to dozvoli, biljke treba početi iznositi napolje po nekoliko sati i vremenom taj period produžavati. Naglo iznošenje i sadnja biljaka dovest e do propadanja mladih sadnica. Na početku perioda kaljenja ne iznosite male ruže na direktnu sunčevu svjetlost, mogu nastati ožegotine. Prvo ih iznesite u sjenu na otvorenom i polako ih navikavajte na vanjske uvjete.

Kada prođe opasnost od mrazeva posadite ruže u dvorište i nastavite ih održavati kao i druge ruže. Kada se na mladoj biljci ruže pojavi prvi pupoljak cvijeta uklonite ga kako bi dali vremena da biljka razvije što bolji korijen.

Foto: Pixabay/gosiak1980


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!