Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićna zvijezda
  • 15.12.2015. 16:30

Crvene krasotice OPG Mesarić prkose statistikama

Pored roza, bijelih i špricanih najtraženije kraljevski crvene Božićne zvijezde.

  • 1.824
  • 607
  • 0

Cvjećarstvo OPG-a Mesarić nedaleko Ludbrega, blagdanske je Božićne zvijezde (presadnice) posadilo već u srpnju, kako bi u listopadu dobile boju i bile spremne za adventsku prodaju.

Pred nastupajuće blagdane mnogima je ukrašavanje doma nezamislivo bez Božićne zvijezde (Euphorbia Pulcherrima), a potraga za tim cvijetom kraljevsko crvene boje počinje već s prvim danima Adventa. U to vrijeme kada je o najpopularnijem blagdanskom cvijetu riječ, obitelj Đurđice i Željka Mesarića iz Velikog Bukovca, nedaleko Ludbrega ima pune ruke posla.

Uzgoj cvijeća za balkone, okućnice, vanjske prostore

Njihovo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi se uzgojem i prodajom presadnica cvijeća uglavnom za uređenje balkona, okućnica i drugih vanjskih prostora, odnosno uzgojem ciklama i božićnih zvijezda. Iako potonju mnogi smatraju cvijetom (cvijet joj je neugledan) riječ je zapravo o pricvjetnim listovima (braktejama) čija je uloga u prirodi privlačenje kukaca i oprašivanje.

10 tisuća presadnica Božićne zvijezde uvezeno iz Italije.

Blagdanske su krasotice Mesarići ove godine pribavili iz Italije, oko 10 tisuća komada presadnica (u Hrvatskoj ih nema), veličine do 5 cm, u što su uložili oko 70 tisuća kuna. Već su u srpnju posađene u tegle, a u listopadu, kaže nam Željka Mesarić (38) dobivaju boju, u vrijeme kada se satnicom izjednače dan i noć. Iskusna cvjećarka to zna jer u mirisima je cvjetnica odmalena, budući je plastenike i tridesetogodišnji posao sa cvijećem, preuzela od roditelja 2000. godine.

Suptropska biljka u ponudi OPG-a već osam godina

Božićnu zvijezdu, suptropsku biljku porijeklom iz Južne Amerike (Meksiko) u ponudi imaju već osam godina. Tamo je crvena krasotica uvriježeni samonikli grm sa srcolikim, okruglastim i nazubljenim listovima. U postojbini može narasti i više od dva metra, a umjetno uzgojena od 40 do 60 cm. Biljka zahtijeva (idealnu) temperaturu oko 20-tak stupnjeva, vlagu i svjetlo(st), ali ne prejaku.

Zatvorenog grijanog prostora 3.500, a otvorenog 1.000 četvornih metara.

Božićna je zvijezda kod Mesarića smještena u grijanom zatvorenom prostoru kojeg broje na 3.500 četvornih metara, dok otvorenog uzgojnog, imaju tisuću. Posao sa cvijećem zahtijeva 24-satni angažman pa supružnici po potrebi zapošljavaju nekolicinu sezonskih radnika za brigu o navodnjavanju biljaka, gnojidbi, uklanjanju lišća, kontroli možebitnih štetnika.

Zbog hvatanja kamenca biljka se ne zalijeva po listu

Crvena je krasotica nježna biljka koja se ne smije zalijevati po listovima da se ne bi uhvatio kamenac, već se to čini posebnim sustavom prilagođenih cjevčica. Na izravnom jakom suncu ne smije biti pa se mora stavljati u zasjenu. Ova je godina toplija pa je supružnicima vrijeme išlo na ruku, jer bi u drugom slučaju bilo i više izdataka za grijanje prostora. On se nemalo mora i ventilirati kako se na listovima ne bi pojavila gnjiloća.

Štetnici botritis, gljivice i bakterijska oboljenja

Napadaju Božićnu zvijezdu i štetnici, uvelike Botriris (Botrytis cinerea), odnosno siva plijesan koja je mogući napasnik u svim razvojnim fazama. Prepoznatljiva je jer na rubovima listova tj. braktejama izaziva smeđe pjege, a česta je i u staklenicima gdje vlaga zraka prelazi 90%. Boljke biljke su i ostale gljivične bolesti (trulež korijena) poput onih koje izaziva uporna Pythium ultimum, Thielaviopsis basicola, odnosno bakterija Erwinia carotovora.

Razvoju bolesti nerijetko pogoduje suvišna vlažnost tla koje mora propuštati vodu. Zaraza Božićne zvijezde rješava se fungicidima odnosno dezinfekcijom tla, a ono se, kaže Željka Mesarić valja i hraniti za što koriste kombinirana NPK gnojiva. Ističe da su im u vrijeme adventa, odnosno pred Božić, najtraženije crvene Božićne zvijezde koje nisu i jedine jer oplemenjenim inačicama stvorene su Božićne zvijezde roze, bijelih, špricanih i šarenih boja. Ludbreški ih cvjećari prodaju od 20 do 30 kn, ovisno o veličini biljke i tegle.

Blagdanska krasotica uz odgovarajuće uvjete traje nekoliko godina

Blagdanska krasotica , ako joj se stvore odgovarajući uvjeti može trajati i nekoliko godina. U kućnim uvjetima treba joj podariti pola dana svjetla i isto toliko mraka, ne treba je držati pored izravnog izvora topline (radijatori, peći), umjereno ju treba zalijevati, a pri kupnji valja birati čvrste biljke sa zdravim cvjetovima i listovima čiji vrhovi nisu načeti žutilom. One koje se prodaju na vanjskim štandovima nisu preporučljive zbog hladnoće koje se biljka tada nakupi.

U ponudi stotinu vrsta cvijeća!

Obitelj Mesarić cvjetni asortiman od stotinu vrsta prodaje u vele i maloprodaji na lokalnim specijaliziranim, ali i drugim prigodnim sajmovima poput predstojećeg božićnog. U Zagrebu se njihovo cvjetno šarenilo može naći na Splavnici tik do Trga Bana Jelačića, odnosno na tržnicama Dolac i Špansko.

Prodaja uz pomoć Poljoprivredno-cvjećarske zadruge Varaždinski cvijet

Cvijeće OPG-a prodaje se i po velikim trgovačkim lancima uz pomoć, u Hrvatskoj najveće Poljoprivredno-cvjećarske zadruge Varaždinski cvijet, čiji su Mesarići članovi. Nositelji su i žiga Ludbreški rozetin za kvalitetu proizvoda, a članovi su i Udruge cvjećara ludbreške regije, u kojoj je pedesetak proizvođača cvijeća. Udružili su se, kažu, kako bi osnaženo izlazili na tržište jer gospodarska je situacija teška, a cvijeće je danas luksuz. Ne kupuje se kao nekad, a teže je i sa naplatom robe.

U Hrvatskoj isplata u roku od 60 dana u inozemstvu za 30.

U Hrvatskoj im trgovački lanci novac isplaćuju u roku od 60 dana, dok je to u inozemstvu, u Sloveniji i Austriji gdje cvijeće već neko vrijeme plasiraju, u roku od mjesec dana. Kod nas bilježe i dužnike, uključujući i trgovačke lance sa sveukupno nenaplaćenih 100 tisuća kuna.

U opremu dosada uloženo 2 milijuna kuna

Zarada u cvjećarstvu ističu nije laka, zahtijeva puno rada i modernizaciju opreme koju su i oni postepeno zanavljali i dosad sveukupno uložili 2 milijuna kuna. Ističu kako im se stalno nude nove vrste cvijeća, ali oni su odani uglavnom ponudi balkonskog asortimana od pelargonija, surfinija, bacopa i drugih do ljetnica begonija, salvije, jaglaca, tratinčica. Imaju i začinskog bilja, ali i jesenskog i zimskog cvijeća poput krizantema, maćuhica, multiflora, ciklama i Božićnih zvijezda.

Božićne zvijezde imaju genskog vlasnika

U slučaju potonjih Mesarići kažu da sami ne mogu raditi njihove presadnice jer biljke imaju genskog vlasnika, a takvi im izdaci za dozvolu sada nisu u planu. Ulaganja su u cvjećarstvu, u kojem se nekada u pravilu započinjalo sa pelargonijama, značajna. Počevši od primjerice nekih specijalnih susptrata (250 litara je 100 kuna), odnosno tresetne zemlje koje oni za Božićnu zvijezdu i neke druge biljke uvoze iz Litve.

Cvjećarstvo je kod nas gospodarski na niskim granama, tvrde Mesarići pa onima koji bi se bavili takvim uzgojem savjetuju da radije započnu s nekim povrćem. Žao im je što kod nas država ne potiče cvjećarsku proizvodnju, primjerice, sobno se bilje ne proizvodi već uvozi, a takvi primjerci imaju karakter umjetnog. U listopadu su kažu bili u Bruxellesu na skupu Udruženja poljoprivrednika cijele Europe, uključujući i cvjećare.

Država ne potiče cvjećarstvo pa se dosta toga uvozi

"Tamo su proizvođači cvijeća obznanili podatke o tome kakva im je prethodni tjedan bila prodaja, cijena, kako je klima utjecala na cvjetnice, a ja sam iznijela friške hrvatske podatke iz 2010. godine", požalila nam se cvjećarka. Dodala je da su za ovogodišnje adventsko vrijeme pribavili i tonu pšenice koju su ne tako davno posadili, a na tržište će je plasirati ovih dana.

Oni koji pšenicu siju sami oko blagdana Svete Lucije, cvjećarka savjetuje da oko 10 dkg pšenice posade na prst debelo zemlje, koju valja malo navlažiti, ali ne i preliti vodom. Ako se to učini stvorena je podloga za stvaranje plijesni. Treba ju držati na toplom, ali ne preblizu izvora topline, odnosno valja kontrolirati i proces klijanja. Po potrebi i zbog estetike pšenica može i podšišavati, zaključuje Željka Mesarić.


Tagovi

Đurđica Mesarić OPG Mesarić Božićna zvijezda Presadnice


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.