Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj božura
  • 10.06.2020. 09:00
  • Požeško-slavonska, Ramanovci

Božuri obitelji Burić: Tajna uspješnog uzgoja leži u plitkoj sadnji

Postoji oko četrdeset vrsta ovog ukrasnog bilja, a u Hrvatskoj rastu najmanje tri vrste božura. Maja i Marijan Burić iz Ramanovaca, uzgojem ovog cvijeća bave se već pet godina.

Foto: Facebook/ OPG Burić
  • 19.690
  • 1.404
  • 0

Božur je trajnica porijeklom iz Kine, ali samoniklo raste i u drugim dijelovima Azije te u Europi i Sjevernoj Americi. Postoji oko četrdeset vrsta ovog ukrasnog bilja, a u Hrvatskoj raste najmanje tri vrste božura.

Maja i Marijan Burić iz Ramanovaca, uzgojem ovog cvijeća bave se već pet godina.

"To je sve jednaka vrsta zeljasti božur, a imamo nekoliko najpopularnijih boja, a to su baby roza, Sarah Bernard, najtamnija Karl Rosenfeld, Aleksandar Fleming sličan boji ciklame i imamo bijeli, koji dolazi najkasnije. Jako smo zadovoljni, stvarno. Lijepi su napredni, kuglice su u veličini u kojoj trebaju biti, pinciramo okidavamo i onda to sve urodi plodom. Vrijeme sadnje je kasna jesen. Nakon berbe čekamo da se sve posuši do korijena, onda ide rezanje tog dijela. Oko 10 centimetara iznad tla ih režemo i nakon toga kada se skrati, onda može krenuti i vađenje i razmnožavanje iste biljke", pojašnjava Maja.

Tajna uspješnog uzgoja je u plitkoj sadnji

Tajna uspješnog uzgoja božura je u plitkoj sadnji, a ako se posade preduboko, neće procvjetati. Obitelj Burić prakticira strojnu sadnju.

"Riječ je o sadilici koja troredno radi te redove koji nisu preduboki, jer božur ne voli biti duboko posađen. Voli tik ispod zemlje, s tim da smo mi sve ove dosadašnje, nakon prve berbe ogrtali, jer ipak on voli biti ogrnut, primjerice kao krumpir. Brže se onda u korijenu i razvija biljka. Ima svoju komociju dolje u zemlji i to je kasnije poželjno, ali ne odmah. Da bi cvijet dosegao svoj maksimum treba se pliće posaditi. Puno ljudi mi dođe na tržnici i pita kako to da moj božur ne cvijeta. Prvo mi padne na pamet da su ga duboko posadili", otkriva Maja.

Trenutačna aktualna radnja oko božura je berba, a prije toga potrebno je pinciranje pupova. Ovom metodom biljka postaje niža, ali gušća.

"Znači potrebno je ostavljanje samo onog jednog glavnog pupa da bude što krupnija i kvalitetnija ta kuglica. Sada je jedini posao berba i bilo je nešto špricanja protiv cvjetojeda. Prvi put nam se pojavio nakon svih ovih godina, ali uspješno smo ga suzbili", priča gospođa Burić. 

Cvjetojed, inače pripada skupini najznačajnijih štetnika jabuke, a kako njegov naziv sam i govori grize pupove raznog cvijeća i može se dogoditi da napadnuti cvijet otpadne. "Još uvijek se on tu i tamo pojavi, ali to nije nešto strašno da se ne može suzbiti na vrijeme. On dođe na kuglicu i te latice počnu smeđiti i sušiti se. Tek kad se zavuče u njega i počne jesti, onda je kuglica uništena. Kada ga malo opali to su te prve latice koje se ni ne vide. Kada ga se na vrijeme ošprica onda je to pod kontrolom", ističe Maja.

Kupovati cvijeće dok je još u pupu

Maja smatra kako je kultura kupovanja božura i općenito cvijeća trebala biti u vrijeme dok je ono još u pupu. "Što će vam rascvjetani cvijet. On će za par dana početi opadati i to je to, bacite ga. To je po meni pogrešno, pogotovo kod božura. Mi hodamo od kuglice do kuglice i probamo je li ona mekana na vrhu. Ako je ona se bere, bez obzira je li kuglica pukla, ona manje ili više te pokazuje svoju boju. Treba ga kupiti, po meni, u ranoj fazi da se što dulje uživa u ljepoti cvijeta." 

Božur je višegodišnja biljka pa sadnja podrazumijeva dobru pripremu tla, a prema riječima naše sugovornice božur je veoma zahvalan kada je riječ o prihrani. "Ovdje nismo još s ničim špricali i s ničim gnojili. Oni su fenomenalni jer je bila jako dobra prva priprema tla prije sadnje. To je dida izvezao stajski gnoj, on to ne štedi i to je tako dobro zagnojeno tako da još uvijek za tim nemamo potrebe", otkriva Maja.

Pomoć iz mjera ruralnog razvoja

Maja i suprug Marijan, osim božura uzgajaju i kale, a u tome im je pomogla operacija 6.3.1. Programa ruralnog razvoja.

"Iza nas je jadan dio ulaganja, konkretno, ovih dana smo u završetku mjere, kroz koji dan će doći i drugi plastenik i grijanje u oba plastenika. Isplata je u dvije rate, prva rata je pola od cijele mjere, ostatak sredstava je vlastito ulaganje i po završetku ulaganja, u poslovni plan, podnosi se zahtjev za isplatu druge rate", rekao je Marijan.

Isto tako planiraju aplicirati i na operaciju 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti. "Trenutno smo u tome, obavili smo prve razgovore. Plan je dalje ulaganje u vlastiti OPG, širenje posla svakako rezanog cvijeća božura i kala. Plan je i kupovina i skladišne hladnjače, jedan mini logistički centar u Ramanovcima pa ćemo vidjeti kako će to sve ići", dodao je Marijan.

Inače božuri su jako zahvalni i kada je riječ o njihovoj trajnosti i održavanju u vazi. "Najjednostavnije, svakih tri do četiri dana potrebno je samo štucnuti dolje stabljiku i promijeniti vodu. Ne treba nakrcati punu vazu vode da je to teško za nositi, nego dolje jedno desetak centimetara, ovisi i o vrsti vaze naravno", ističe Maja.

Kada je riječ o isplativosti uzgoja božura, Maja i Marijan za sada su zadovoljni. "Možda zato što smo još uvijek dosta mali pa nemamo velike količine i nemamo problema s plasiranjem. Sada čekamo odgovor na ponudu za 17 tisuća komada sadnica. Vidjet ćemo što će biti kasnije kada te godine dođu, kada dođe taj rod, ali nadamo se da će sve biti ljepše od ove korona godine i da će ići u izvoz. Mislim da ne bi trebalo biti problema. Ako imate pravi kvalitetan proizvod sve bi trebalo biti pod kontrolom", zaključuju supružnici.

Poput karanfila božuri doživljavaju renesansu popularnosti. Jedan je od najfotografiranijeg cvijeća na društvenim mrežama, koji krasi brojne uređene interijere i savršen je miris nadolazećeg ljeta.

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Božur Uzgoj Plitka sadnja Pupanje Mjere Višegodišnja biljka


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner