Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Abdovina
  • 05.08.2017. 10:30

Abdovina - moćan diuretik, ljekovita za ljude i životinje

Danas se abdovini daje značenje zbog antimikrobnog i antipatogenog djelovanja, a još joj je veće značenje po tome što njeni sastojci imaju jako citostatičko djelovanje i da se kao takva rabi u kemoterapiji.

Foto: Bigstockphoto/gubernat
  • 10.309
  • 184
  • 0

Abdovina (lat. Sambucus ebulus L.), aptovina ili smrdljiva bazga pripada rodu Sambucus, odnosno velikoj porodici Cariophilaceae čije su vrste uglavnom šumske biljke. Neke od njih dolaze i na mjestima gdje borave ljudi, a neke su poznate po dekorativnosti. Od preko 40 vrsta roda Sambucus u Hrvatskoj dolaze crna, crvena bazga i abdovina. Abdovina je vrlo vrijedna ljekovita biljka za ljude i životinje i zato joj treba posvetiti pažnju koju zaslužuje.

Abdovina je od davnina poznata ljekovita biljka, koristila se kod zatvora i kao diuretik kod vodene bolesti. Od boba se pravio pekmez i sirup i koristio za pospješivanje izlučivanja mokraće. U srednjem vijeku biljari su plodove abdovine smatrali vrjednijim od plodova crne i crvene bazge. U to doba abdovinu su upotrebljavali i za liječenje konja.

Po sastavu slična crnoj i crvenoj bazgi

Opis: Zeljasta stabljika visoka je od 50 do 250 cm, debela je, šuplja, zelena, žljebasta, rijetko dlakava i odbojnog mirisa (naziv smrdljiva bazga). Listovi su na peteljkama, jednostavni ili dvostruko perasti, imaju od 7 do 13 izduženih liski i palistića. Liske su duguljaste, šiljate i oštro nazubljene, a palistići slični. Abdovina je vrlo uočljiva po krupnim cvjetovima. Cvjetovi su mnogobrojni i sakupljeni u vršnom grozdastom cvatu poput kišobrana. Cvjetovi su bijeli ili blijedo crvenkasti. Cvjeta od lipnja do kolovoza, a plodovi dozrijevaju sve do rujna. Plodovi su male, crne, sjajne, eliptične koštunice, odnosno bobe, ispunjene ljubičastim sokom i s tri do četiri sjemenke. Plodovi su kao i cvjetovi vrlo uočljivi.

Rasprostiranje i stanište: Posvuda je rasprostranjena od nizinskog do planinskog područja. Javlja se u većim ili manjim grupama, uz ljudska naselja, rubove šuma, putove i obale rijeka, na zapuštenim mjestima, na kamenitim obroncima i različitim tlima.

Kemijski sastav: Sličnog je kemijskog sastava kao crna i crvena bazga. Svi dijelovi sadrže gorke tvari, eterično ulje i razne šećere te tvari koje djeluju diuretički, purgativno i izazivaju mokrenje. Plodovi sadrže gorke tvari, eterično ulje, tanine, šećer, organske kiseline, pektine, glikozid sambunigrin i antocijan sambucijanin.

Koristi se i u kemoterapiji

Vrijeme sabiranja: Za ljekovite potrebe služe plodovi, listovi, cvjetovi i korijen abdovine. Korijen se iskapa u rano proljeće ili jesen. Cvjetovi se sabiru za vrijeme cvatnje, a to praktično znači cijelo ljeto, listovi u jesen, a plodovi kada su potpuno zreli.

Ljekovitost: O upotrebi abdovine različita su mišljenja. Jedni je ne preporučuju, a drugi joj daju veliku vrijednost. Vrlo je važno da se danas abdovini daje značenje zbog antimikrobnog i antipatogenog djelovanja, tj. djelovanja protiv unutrašnjih infekcija uzrokovanih bakterijama. Još joj je veće značenje po tome što njeni sastojci imaju jako citostatičko djelovanje i da se kao takva rabi u kemoterapiji.

Abdovini se pripisuje učinkovitost u liječenju mnogih bolesti. Ona je na prvom mjestu sredstvo za izlučivanje vode, znoja, žuči i otrovnih tvari. Pripravci od korijena i nadzemnih dijelova uzrokuju pojačano lučenje mokraće što je korisno kod nagomilavanja mokraćne kiseline i vodene bolesti uzrokovane oboljenjem bubrega. Čaj od lišća koristan je kod oboljenja dišnih putova i katara pluća. Značajno je da je list djeluje kao čistač jetre i regulator funkcije bubrega. Čaj od cvjetova također pospješuje mokrenje, liječi organe za disanje, a koristan je i za smirivanje visokog krvnog tlaka. Bobicama se također pripisuje pospješivanje mokrenja, izazivanje znojenja i čišćenje organizma. Od boba se može napraviti sirup, sok i pekmez. Ti pripravci također pospješuju izlučivanje mokraće i plinova, a služe i kao lijek protiv šećerne bolesti. Od plodova se mogu napraviti kašasti oblozi koji služe protiv gljivičnih bolesti prstiju i nogu i za skidanje bradavica. Iz boba, cvjetova i korijena može se prirediti i ljekovita rakija.

Liječenje životinja

Kontraindikacije: Abdovina u propisanim dozama ne izaziva štetne posljedice. Ne bi je smjele uzimati osobe sa žučnim komplikacijama, osobe slabog želuca i one s aktivnim čirom na želucu.

Za životinje: Abdovina se koristi i za liječenje životinja kod oboljenja crijeva, gušterače, bubrega, žuči i dišnih organa. Vrijedno je znati da se abdovina konjima daje kod upale crijevnog trakta i bolesti probavnog sustava uzrokovanih raznim parazitima.

Autorica: Marija Glavaš

Foto: Bigstockphoto/gubernat


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Abdovina Ljekovita biljka Diuretik

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]