Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RH
  • 01.02.2019. 15:35
  • Dubrovačko-neretvanska, Dubrovnik

Uručeni ugovori vrijedni 10 milijuna kuna, dogovoren i laboratorij za analizu tla

Ugovore vrijedne gotovo 10 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja, uručio je ministar Tolušić danas poljoprivrednicima u Dubrovniku.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 429
  • 53
  • 0

Ministarstvu poljoprivrede dana je suglasnost za sklapanje sporazuma sa Sveučilištem u Dubrovniku o financiranju nabave opreme za laboratorij Zavoda za mediteranske kulture u svrhu provođenja pedoloških analiza.

Suglasnost je dobivena na danas održanoj sjednici Vlade u Dubrovniku, a sporazum vrijedan 300.000 kuna su po završetku sjednice potpisali potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Barun. Sredstva su osigurana u Državnom proračunu, a utrošit će se za nabavku opreme za laboratorij Zavoda za mediteranske kulture u svrhu provođenja pedoloških analiza, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Omogućavanje pedološke analize

"Na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije ne postoji niti jedan laboratorij za provođenje fizikalno-kemijskih ispitivanja tla, a znamo da su te analize osnovni preduvjet uspješne poljoprivredne proizvodnje. Zato je ovaj laboratorij od značaja ne samo za studente Sveučilišta već i za cijelu poljoprivrednu aktivnost ovoga kraja", rekao je Tolušić. 

Ministar je u Dubrovniku uručio i 22 ugovora vrijedna 9,8 milijuna kuna za projekte iz Dubrovačko-neretvanske županije financirane iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. Riječ je o projektima ulaganja u uljare, potpora razvoju mladih poljoprivrednika kao  i pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima. Tri projekta usmjerena su na povećanje kvalitete proizvodnje maslinovog ulja te rekonstrukciju i opremanje proizvodnih kapaciteta za preradu maslina, a financiraju se kroz operaciju 4.2.1. "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima - objekti za proizvodnju ulja".

Nešto više od pola milijuna kuna dodijeljeno je mladim poljoprivrednicima Dubrovačko-neretvanske županije koju u okviru operacije 6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima" svaki sa 50.000 eura ulažu u kupuju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala. Mladi poljoprivrednici mogu izgraditi ili opremiti objekte za proizvodnju, preradu ili prodaju svojih proizvoda, a financira im se i kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta te kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.

Uručena 22 ugovora iz Programa ruralnog razvoja 

Sedamnaest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz ovoga kraja ostvarilo je potporu za pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima u okviru operacije 6.2.1. Programa ruralnog razvoja, kojom financiramo turizam u ruralnom području, tradicijske i umjetničke obrte, kao i različite usluge u ruralnim područjima uključujući preradu i trženje proizvoda.

"Dodjelom bespovratnih sredstava iz europskih poljoprivrednih fondova projektima čiji su nositelji obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji izravno doprinosimo razvoju gospodarstva u najjužnijim krajevima Hrvatske. Nemaju svi dijelovi Hrvatske jednake potrebe, no izmjenama Programa ruralnog razvoja stvorili smo mogućnost da svaki ruralni kutak naše zemlje može iskoristiti sredstva za ono što je lokalnoj zajednici najpotrebnije", naglasio je Tolušić, zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zavid za mediteranske kulture Pedološka analiza Program ruralnog razvoja Ugovori Dubrovnik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.