Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Od polja do stola
  • 15.11.2022. 12:00
  • Osječko-baranjska, Vardarac

'Od polja do stola' uz solare? Što se krije iza uspjeha poznatog baranjskog restorana?

Da mladi mogu uspješno preuzeti vođenje poljoprivredno-ugostiteljskog obrta, svakim danom dokazuje obitelj Lazar iz Baranje koja duže od četiri desetljeća vodi restoran Citadela iz Vardarca

Foto: Vedran Stapić
  • 4.903
  • 483
  • 0

Zatekli smo ga na tabli od 200 hektara u berbi kukuruza. On je Đuzepe Lazar (32), mladi baranjski poljoprivrednik iz Vardarca, jedan od članova složne obitelji čija se djelatnost može doslovno opisati popularnom konstrukcijom "od polja do stola“.

Jer oni uz ratarsku proizvodnju imaju i govedarsku farmu, ali i restoran Citadela, nadaleko poznat po pripremi tradicionalnih baranjskih jela. 

Danas zapošljavaju 28 ljudi u zajedničkom poljoprivredno-prehrambenom obrtu, kojega su Đuzepe i njegova sestrična Nensi naslijedili od svojih očeva, Doze i Silarda.

Kupci prepoznaju razliku domaćeg i kupovnog

Posao su u obitelji podijelili, što bi se reklo, bratski. Đuzepe s ocem i stricem brine o 420 hektara ratarskih površina i blagu na farmi. Dok brat, mama, sestrična i strina vode restoran.

"Poljoprivredom smo se bavili oduvijek, ali se od 2000-tih godina ozbiljnije ubacili u nju, kupili prvu zemlju, traktore, mehanizaciju i od onda se širimo“, rekao nam je Đuzepe. 

Slavonsko-srijemski podolac na farmi obrta Citadela

Ovogodišnji prinosi ratarskih kultura su prepolovljeni, priča nam. U Ritu gdje smo ga zatekli u kombajnu, rezultati su još solidni, kaže, ali tamo gdje je tlo pjeskovitije nije bilo ništa od ovogodišnjeg kukuruza. 

Žitarica su ubirali oko šest tona po hektaru, a uljarica oko dvije. Soja je, kaže, posebno podbacila, pa su od očekivanih pet tona požnjeli svega polovicu.

Oko 50 hektara zemljišta drže u ekološkoj proizvodnji, većinom djetelinsko-travne smjese za hranidbu krava i tov junadi. U uzgoju imaju 120 krava s teladi, koje su cijelu godinu na pašnjaku.

Telad sa četiri mjeseca prikupljaju i odvoze u daljnji tov, tako da godišnje u tovu imaju još 120 grla godišnje, većinom francuske limousin pasmine. Uzgajaju i podolca, autohtonu slavonsko-srijemsku pasminu goveda od čijeg mesa rade gulaš, što zadovoljni gosti posebno cijene.

"Mislim da se prepozna razlika između kupovnog i domaćeg, bolji je plasman mesa kroz restoran, nego prodajom“, kaže ovaj mladi poljoprivrednik.

Restoran Citadela, poznat po tradicionalnim baranjskim ribljim specijalitetima

Njegov mlađi brat Sebastijan (29), koji vodi Citadelu, otkiva kako im najčešće navraćaju domaći gosti, koji znaju što žele.

"Gotovo uvijek se odlučuju za fiš paprikaš“, napominje, a čiji glavni sastojak nabavljaju u uzgajalištu Smuđ iz obližnjeg Bilja. “Oni su nam dugogodišnji dobavljač šarana, smuđa, nekada i štuke“, otkriva nam Sebastijan Lazar.

U obitelji se međusobno lako dogovore oko podjele posla, tvrdi, ali pravilo je da "svi rade sve“.

Ovaj poznati restoran u Vardarcu otvoren je prije 44 godine, a uz njega je stasao i objekt sa četiri trokrevetne sobe.

Oslonac i partner u financiranju investicija kroz fondove im je, kažu, OTP banka.

Kada je korona zatvorila restoran, obitelj se usredotočila na poljoprivredu i stoku. Sada je pak situacija obrnuta, uslijed lošijih prinosa na poljima ove sezone. Diverzifikacija poslovanja im daje itekako potreban balans u izazovnim vremenima.

Račune za struju planiraju smanjiti solarima

U širenju posla se oslanjaju i na EU fondove. Korisnici su nekoliko mjera Programa ruralnog razvoja, kroz koje su za farmu napravili osočaru, nabavili prikolicu i telehender, zbrinuli stajnjak, ali i obnovili restoran.

Sada čekaju rezultate operacije 4.1.1. za podno skladište za žitarice, ali i natječaja 4.1.3. za ugradnju solarnih panela na krov farme.

Troškovi električne energije narasli su im trostruko "sa 15 tisuća kuna mjesečnog računa za struju skočili su na 45", kaže Đuzepe. Zato će im se višestruko isplatiti vlastita solarna elektrana.

Investicija izgradnje sustava od 100 MW koštat će ih oko 900 tisuća kuna, a iz EU fonda očekuju povrat od 70 posto.

U njihovim nastojanjima da unaprijede proizvodnju redovito ih prati OTP banka, koja im je oslonac i partner u financiranju investicija kroz fondove. "Podrška te banke nam puno znači", govori ovaj poljoprivrednik, jer im planova im ne nedostaje. 

"Namjeravamo napraviti novu farmu za tov junadi, pa bi proširili kapacitet sa sadašnjih 100 na 500 komada, uz podno skladište, a ako bude prilike još proširiti i zemljište“, otkrio nam je Đuzepe.

Kod obitelji Lazar je baš dinamično. Valja svakodnevno brinuti o usjevima i stoci, održavati mehanizaciju, dobavljati namirnice za restoran i organizirati posao. Dan im je kratak, ali napredak je vidljiv na svakom koraku.

Pogledajte video prilog:


Fotoprilog


Tagovi

Obrt Citadela Đuzepe Lazar Sebastijan Lazar Program ruralnog razvoja OTP Banka EU fondovi


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]