Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Središnja Istra
  • 09.01.2019. 15:00

LAG Središnja Istra: Pazinski cukerančić, Malvasia, Domaće od malih nogu

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na redu je LAG Središnja Istra.

Foto: LAG Središnja Istra
  • 158
  • 6
  • 0

Lokalna akcijska grupa središnje Istre, LAG "Središnja Istra“ je udruga čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave Grad Pazin, Općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun , Tinjan i Sv. Petar u Šumi, predstavnici privatnog sektora te predstavnici civilnog sektora s područja središnje Istre. Osim navedenih osnivača, LAG “Središnja Istra” od svibnja 2015. godine obuhvaća i Grad Poreč te Općine Funtanu, Sveti Lovreč, Višnjan, Vrsar i Žminj. Ukupna površina LAG-a "Središnja Istra“ iznosi 872,06 km², a broj stanovnika prema Popisu stanovništva iz 2011. godine iznosi 44.386 stanovnika. LAG broji ukupno 36 članova i 4 zaposlena, a njegovo sjedište nalazi se u Pazinu.

Nakon pripremnog razdoblja, LAG-u je u 2017. godini dodijeljeno sveukupno 9.819.870,48 kn za provedbu podmjera 19.2., 19.3. i 19.4. iz Programa ruralnog razvoja, a u ožujku 2018. godine, LAG "Središnja Istra“ je raspisao prvi LAG natječaj za mjeru 1.1.3. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ sukladan istoimenoj operaciji 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja. Temeljem natječaja, u studenom su donesene odluke o odabiru projekata za 25 pristiglih prijava koje će, nakon provjere Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, biti temelj za dodjelu 25 pojedinačnih potpora namijenjenih malim poljoprivrednicima u iznosu od 111.678,00 kn odnosno sveukupno 2.791.950 kn. U 2019. godini LAG planira raspisivanje novih natječaja ali i provedbu dvaju projekata suradnje među LAG-ovima.

Domaće od maih nogu, Malvasia Myth i Malvasia

Radi se o projektu "Domaće od malih nogu“ na kojem LAG surađuje s ostalim LAG-ovima s područja Istarske županije, a usmjeren je na stvaranje preduvjeta za povećanje potrošnje te uvođenje novih namirnica i proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u odgojno- obrazovne ustanove. Drugi projekt je "Malvasia Myth“ s međunarodnim partnerima iz Grčke, Italije i Španjolske koji će uključiti istraživanje porijekla zajedničkog nazivlja "malvasia“, razvoj međunarodnog Malvasia brenda te vezanu digitalnu promociju uključenih područja.

LAG "Središnja Istra“ aktivno provodi i projekte iz različitih EU fondova i programa.

Jedan od trenutno najznačajnijih jest projekt "INSiGHTS“ iz programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav u sklopu kojeg LAG zajedno s lokalnim turističkim zajednicama radi na razvoju održivog turizma na svom području. Neke od najvažnijih aktivnosti na projektu jesu izrada Razvojne turističke strategije područja turističkih zajednica središnje Istre, Motovuna i Žminja 2018-2025, revidiranje i označavanje biciklističkih i trail staza te izrada turističkih karti. Interaktivna verzija karte obuhvaća prikaz biciklističkih i trail staza te dodatnog sadržaja na i u blizini staza kao što su eno-gastronomska ponuda, prirodni lokaliteti, primjerci kulturne baštine te sportski i avanturistički sadržaji. Jedinstven i personalizirani doživljaj autentične Istre dostupan je za sve zainteresirane na poveznici: www.authentic-istria.com.

Pazinski cukerančić 

Zahvaljujući dugogodišnjem radu LAG-a "Središnja Istra“ i bliskih suradnika, "Umijeću pripreme tradicijske slastice Pazinski cukerančić“ dodijeljeno je svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra te je kao takvo uvršteno na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Specifičnosti Pazinskog cukerančića kriju se u njegovoj recepturi te sastojcima kao što su amonijak za kolače koji se koristi za dizanje tijesta, te domaće vino sorte malvazija u koje se pečeni cukerančić umače neposredno prije posipavanja kristal šećerom, a Pazinski se cukerančić ističe i svojim razgranatim oblikom. Iako nedostatak povijesnih izvora onemogućuje da se sa sigurnošću odredi koliko dugo postoji praksa izrade cukerančića, s obzirom na usmena svjedočanstva, može se pretpostaviti kako ta tradicija seže daleko u prošlost te kako ova tradicionalna svatovska slastica zauzima vrlo važnu ulogu u gastronomskoj kulturi ovoga kraja.

LAG "Središnja Istra“ kao nositelj ovog uvrštenja, kontinuirano provodi mjere zaštite odnosno potiče očuvanje i promociju Pazinskog cukerančića putem mnogobrojnih aktivnosti.

Osim spomenutih, LAG "Središnja Istra“ ima značajna iskustva u provedbi drugih projekata iz Europskog socijalnog fonda, programa Europa za građane te nacionalnih programa na kojem je surađivao s mnogobrojnim lokalnim dionicima na temama koje se tiču lokalnih namirnica i gastronomije, ruralnog turizma, obrazovanja, zapošljavanja i sveukupnog razvoja ruralnog područja.

Više o LAG-u Središnja Istra pogledajte ovdje.


Tagovi

LAG LAG Središnja Istra Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰