Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Štenta
  • 20.03.2019. 07:30
  • Karlovačka, Park prirode Žumberak

Žumberački OPG Štenta je uzgoju zdrave hrane pridružio i seoski turizam

Mladi supružnici Štenta u Parku prirode Žumberak uzgajaju maline, jagode i aroniju od kojih proizvode ukusne sirupe i džemove, a od buča i bučino ulje, sok od buče i mrkve te razna brašna. Nositelji su znaka "Med hrvatskih pčelinjaka", a proizvodnju baš kao i seoski turizam, dalje razvijaju sredstvima Programa ruralnog razvoja.

Foto: Arhiva OPG Štenta
  • 2.087
  • 301
  • 0

OPG Štenta nalazi se na području Parka prirode Žumberak - području Natura 2000, pa je Ivica davno došao na ideju da im i proizvodi nose oznaku "Zdrava hrana iz Parka prirode Žumberak". Prepoznatljivo po tom nazivu, gospodarstvo koje je od 2004. nosilo naziv OPG Ivica Štenta, i koje djeluje po principu ekološke proizvodnje, prošle je 2018. godine postalo OPG Štenta, a vrijedni supružnici Danijela i Ivica, danas obrađuju osam hektara poljoprivrednih površina. 

Registrirani su za proizvodnju i preradu voća, povrća i meda. Proizvode bobičasto voće, jagode, maline i aroniju; siju uljanu tikvu iz koje koštice koriste za bučino ulje i bučino meso kao bazu za fini gusti sok od buče i mrkve, a od pogača rade domaće bučino brašno. Na manjoj površini siju kukuruz, ječam, zob i pšenicu, a na vlastitom kamenom mlinu prerađuju ih u domaća brašna. Proizvode voćne sirupe od cvijeta i od bobica bazge, sirup od maline i sirup od aronije. Pripremaju i domaće džemove od svih vrsta voća koje proizvedu.

Nositelji znaka "Med hrvatskih pčelinjaka"

Na imanju se nalaze i pčele od kojih dobivaju kvalitetan livadni, bagremov i kestenov med. Ponosni su nositelji znaka "Med hrvatskih pčelinjaka", a prošle je godine njihov med od kestena dobio zlatnu, a bagremov srebrnu medalju. Od mješavine meda rade krem med, skupljaju pelud te propolis od kojega proizvode otopinu propolisa i pakiraju kao kapi ili sprej.

Bogatstvo plodova vrijedne obitelji 

Imaju i manji voćnjak s jabukama i kruškama od kojih isto rade sokove, a počeli su i s uslužnom preradom voća u sokove. U manjim količinama uzgajaju i gljive shiitake koje suše, melju i prodaju kao prah. “Navodnjavamo nasade iz vlastitih cisterni u kojima skupljamo kišnicu”, opisuje Ivan proizvodnju koju su odlučili modernizirati sredstvima iz Programa ruralnog razvoja.

Korisnici su IAKS mjere 10 odnosno tipa operacije 10.1.3. "Očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti" čiji godišnji iznosi potpore za kontinentalnu nizinsku regiju iznose 183 EUR/ha, brdsko-planinsku 147 EUR/ha i mediteransku 102 EUR/ha. Prijavili su se i na podmjeru 6.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava", tip operacije 6.3.1. te im je odobrena potpora od 15.000 eura. 

Iskoristili sredstva Programa ruralnog razvoja 

"Prošle smo godine dobili prvu ratu te kupili traktor, malčer, sustav za navodnjavanje malina i aronije, a tijekom ove godine moramo još kupiti prikolicu, hladnjaču, prskalicu i montirati sustav za zaštitu od tuče na nasad malina. Time ćemo završiti mjeru i potkraj godine bi tražili isplatu druge rate. Mjere Programa ruralnog razvoja su zaista prilika za sve ozbiljne poljoprivrednike da moderniziraju proizvodnju i nabave si mehanizaciju i opremu o kojima su dosad mogli samo maštati. Mjere su dostupne svima i šteta bi bilo ne iskoristiti ih", priča Ivica koji sa suprugom planira i daljnja ulaganja. 

Naime, sve proizvode prodaju na kućnom pragu i na sajmovima zdrave prehrane diljem Lijepe naše. Budući da žive u prekrasnom krajoliku okruženi blagim brdima, pitomim šumama i blizu rijeke Kupe, mišljenju su da je šteta da i drugi ljudi ne upoznaju ljepote našeg kraja, pa su odlučili proširiti djelatnost i na turizam.

Za razvoj turizma nabavili i ljame 

"Prijavili smo se i na podmjeru 6.2. Programa ruralnog razvoja "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području" kako bi na OPG-u uredili ruralnu kuću i apartmane za smještaj gostiju. Dobili smo pozitivnu odluku administrativne kontrole i očekujemo početak radova na planiranom projektu", otkriva nam Ivica. 

Nabavili su i ljame 

U sklopu turističke ponude nabavili su i dvije ljame, Tomeka i Mojicu, koji će obogatiti ponudu i uveseljavati goste šetajući i fotografirajući se s njima. Tomek je, kaže, i ujahan pa će ga manja djeca moći i jahati. Cilj im je povezati poljoprivredu s turizmom, iskoristiti prednosti koje pruža netaknuta priroda, uključiti goste u manje radove na imanju poput berbe, povećati prodaju proizvoda i živjeti od poljoprivrede. Počeli su i s uređenjem kušaonice, ali zbog velikog obima prerade jabuka u prošloj godini nisu stigli završiti tako da ih to čeka u ovoj godini.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Štenta Ivica Štenta Danijela Štenta Bobičasto voće Med Prerada Ruralni razvoj IAKS mjere


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]