Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 19.08.2017. 13:30

Za organsku proizvodnju koristimo 5,72% površine

Hrvatska za organsku proizvodnju koristi 76.000 hektara od čega 44,3 ide na pašnjake, 45,2 na obradivo zemljište, a 11 na trajne nasade. Među europskim zemljama zauzimamo 18. mjesto.

Foto: Pixabay/jasongillman
  • 1.145
  • 51
  • 0

IFOAM je međunarodna i jedina krovna organizacija u svijetu organske proizvodnje koja povezuje sve svoje dionike koji pridonose viziji organske proizvodnje, a ustanovljena je 1972. godine.

Okuplja 800 podružnica u više od 100 zemalja te ustanovljuje saveze na temelju regionalnih i sektorskih prioriteta. Jedan od saveza ove organizacije je i IFOAM EU Group, organizacija koja se bori za usvajanje ekoloških, društvenih i ekonomskih sustava zasnovanih na načelima organske poljoprivrede - zdravlju, ekologiji, pravednosti i skrbi.

Utjecaj na relevantne politike i institucije EU

Europska organizacija okuplja više od 180 članica i obuhvaća čitav lanac koji čini proizvodnju organske hrane, od poljoprivrednika i prerađivača, trgovaca, savjetnika, istraživača, tijela zaštite okoliša i, naravno, potrošača.

Kao takva, ima visoku razinu utjecaja na relevantne politike i institucije Europske unije jer udružuje zajednički, "organski" glas koji se čuje na svim razinama europskih institucija.

I Hrvatska pripada ovoj organizaciji i to s čak sedam članica što možete provjeriti u dokumentu ispod članka.

Hrvatska koristi 76.000 hektara za organsku proizvodnju

Na stranici se u vrlo atraktivnom vizualnom prikazu može otkriti koliko koja država ima površina koje su pod organskom proizvodnjom.

Otkrivamo kako Hrvatska za organsku proizvodnju koristi 76.000 hektara od čega 44,3% ide na pašnjake, 45,2% na obradivo zemljište, 11% na trajne nasade te 0,7% na ostalo. Odnosno, koristi 5,72 posto površine za ekološku proizvodnju.

Također, prema njihovim podatcima, Hrvatska ima 3.061 eko proizvođača te 320 prerađivača.

Usporedba s drugima

Hrvatska se ovim podacima može usporediti s Francuskom (5,01%) i Belgijom (5,2%). Što se tiče susjeda, samo Slovenija i Italija koriste veći postotak cjelokupnog zemljišta za organsku proizvodnju od Hrvatske - Slovenija 9,13%, a Italija 11,6%. Ostali susjedi imaju znatno manje zemljišta pod organskom proizvodnjom: Mađarska 2,43%, Crna Gora, 1,43%, Srbija 0,44% te BiH 0,03%.

Lihtenštajn ima najviše površine pod organskom proizvodnjom koja pokriva 30,2% cjelokupne površine, na drugom je mjestu Austrija s 21,3%, a na trećem Švedska sa 16,9. Hrvatska sa svojih 5,72% je na 18. mjestu.

Sve detelje možete proučiti ovjde.

Foto: Pixabay/jasongillman


Dokumenti


Tagovi

IFOAM EU Group Organska proizvodnja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekipa, siguran sam da među vama ima netko da mi pomogne reći koje su ovo sorte šljive... Nisam neki poznavatelj, gledam sortne liste, meni to sve slično.. pa me zanima drugo mišljenje. ;)
Unaprijed hvala :)