Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obitelj Gurdulić
  • 25.10.2017. 16:30

Suho ljeto pune bačve, mokro ljeto prazne bačve

Suho ljeto pune bačve, mokro ljeto prazne bačve, moto je Đordana Gurdulića, jednog od priznatijih i iskusnijih vinara i vinogradara otoka Hvara. Ovaj Jelšanin sa suprugom Angelikom ima ekološku proizvodnju grožđa i maslina, a sve su povezali s turizmom.

  • 592
  • 38
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo mora biti budućnost Hrvatske, a ako je još i u sprezi s turizmom plus je svakako tu. Ali to nije uvijek baš lako. Ovako je to organizirao jedan poljoprivrednik s otoka Hvara.

Suho ljeto pune bačve, mokro ljeto prazne bačve, moto je Đordana Gurdulića, jednog od priznatijih i iskusnijih vinara i vinogradara otoka Hvara. Ovaj Jelšanin sa suprugom Angelikom, inače Njemicom, sve je organizirao zajedno s obitelji. I upravo obitelj je na prvom mjestu i u poslu i u odlučivanju. A rade na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, te u turizmu. Normalno, obitelj nije dovoljna pa i u poljoprivredi i u turizmu moraju angažirati i zapošljavati radnike. Ali pišemo o njima jer upravo su oni primjer zatvorenog kruga. Uzgajaju voće, grožđe i masline, a veliki dio toga upravo kroz restoran i apartmane prođe do gostiju. No, sada je upravo vrijeme kada dio njih iz turizma prelazi u poljoprivredu.

Važno je da masline idu odmah u preradu

"Ne možemo sami. Uvijek dođu pomagati prijatelji a i angažiramo radnike. No, mnogo pomažu strojevi kao što su tresači i cerade. I važno je da masline idu u preradu odmah. U roku od pet do šest sati se sve naše masline koje taj dan uberemo prerade u uljari Božić u Svirću. I vrijeme berbe je jako bitno. Sve je sad prije.

Na maslinu treba paziti

Nekada se išlo samo iza Svih svetih brati masline. A danas do tog vremena poberemo svoje masline tako da se, kao što je vidljivo, ukriža s turizmom. Jer i sezone turističke su sve duže i mnogo je gostiju koji baš vole dolaziti u kasnije ljeto i ranu jesen. Kod mene prvo beremo bijelo grožđe, bogdanjušu, parč, tartinku, trebljinku i to već 10 ili 15. rujna. Ima i pošipa koji se bere već krajem kolovoza. A plavac je druga priča, bere se u listopadu", kaže nam.

Početak desetog mjeseca bere se crno grožđe a već i masline. Pa kada voze po putu, dodaje, ne znaš voze li grožđe crno ili masline. "No, ako hoćeš kvalitetno ulje moraš ih pobrati do 15. studenog. Već prvi tjedan desetog mjeseca kreće berba maslina", priča Gurdulić koji sa sinovima Stefanom i Simonom i suprugom uskoro treba na svoje imanje preseliti i dio gastronomske ponude.

Kao neku kušaonu svojih proizvoda na jednom od imanja bi imao jer smatra da i današnji turisti vole taj način boravka u prirodi. Tu možete vidjeti razne vrste kokošiju i purana, kao i janjaca i ovaca.

"Možemo se pohvaliti i uzgojem ekomaslina, grožđa, mandarina te ostalog mediteranskog voća i povrća od kojeg spravljamo ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje, vino, marmelade te ostale ukusne i zdrave proizvode. Proizvodi su pakirani u ručno rađenim, unikatnim pakiranjima", priča naš domaćin.

U ekološkoj proizvodnji od 2010. godine

Zanimljivo je da je pored dosadašnjih maslina uz područja oko Jelse i u nižim područjima sada pokušao i na većoj visini. Na lokalitetu Humac. Tamo je i hladnije, i druga je klima općenito.

A kod masline je drugačije u odnosu na grožđe. Ona ipak traži i vode i osjeti sušu. Može se biljci pripomoći da prevlada sušu. Na dubljim tlima izdrži, a na plićim nije dobro. Tamo gdje je kršovito i brdovito to je plitko tlo. A i sorta donosi sobom svoje odlike i mogućnosti prema nekoj klimi. Oblica dosta dobro trpi sušu jer ima dubinski korijen, a posebno dobro drži stara maslina. No, talijanske sorte imaju plitak korijen i pogađa ih suša.

Vinograd obitelji Gurdulić

Ima obitelj Gurdulić 450 maslina, a na rodu od 250 do 300, a ima i na Humcu 100 maslina od dvije do tri godine starosti.

"Tamo je malo drugačija klima. Višlje je. A i vidite da se vremenom masline uzgajaju sve sjevernije. Kao što je primjerice Istra. Upravo na Humcu mi se dobro pokazala istarska bjelica, dok su zimi ostale sorte promrzle, a frantojo je potpuno stradao. Bjelica nije ni malo osjetila problem s klimom. Vidjet ćemo kada dođe na rod ali sve upućuje da je jako dobro. Godine 2010. naša ukupna proizvodnja grožđa i maslina ulazi u ekološku proizvodnju po kojoj smo među prvim proizvođačima na otoku Hvaru. No, 2013. dodjeljena nam je oznaka "Hrvatski otočni proizvod" za ekstra djevičansko maslinovo ulje, konzervirane crne masline i voćne marmelade. Oznaku "Hrvatski otočni proizvod" dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova za proizvode vrhunske kvalitete", ističe Gurdulić.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Angelika Jelsa Gurdulić Ulje Vino Prošek Lavanda Humac Parč Bjelica Treblljinka Bogdanuša Plavac


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić