Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodnja
  • 02.09.2016. 07:30

Rujan - vrijeme za berbu, ali i sjetvu!

Rujan je mjesec u kojem se beru plodovi povrtnjaka i voćnjaka, priprema zimnica, ali je rujan i mjesec sjetve i sadnje.

Foto: Pixabay.com
  • 6.164
  • 522
  • 0

Stiže rujan i većina radova je vezana uz berbu, skladištenje proizvoda i pripremanje zimnice. Međutim, rujan je mjesec u kojem se siju i sade mnoge povrtne i voćne vrste.

U rujnu se beru plodovi mnogih povrtlarskih i voćarskih kultura. Berba povrtlarskih kultura namijenjenih pripremanju zimnice je posao koji obilježava ovaj mjesec. Krumpir, mrkva, peršin se vade, čiste, suše i pripremaju za skladištenje. Odbaciti plodove koji su oštećeni ili imaju simptome neke bolesti. Beru se paprika, patlidžan, krastavac, rajčica, mahune, bundeve i drugo povrće. Od kvalitete ubranog povrća, načina berbe i manipulacije ubranim plodovima ovisi i mogućnost njihovog daljnjeg čuvanja i prerade.

Berba povrtlarskih i voćarskih kultura

U voćnjaku se beru jesenske sorte jabuke, kruške, šljive i druge voćne vrste. Kod berbe jabuke vrlo je važno odrediti pravi trenutak berbe. Plodovi koji nisu dovoljno zreli, zeleni, i plodovi koji su prezreli se lošije čuvaju i skloni su bržem propadanju. Određivanje trenutka berbe je važno i za sve ostale voćne kulture.

Rujan je i vrijeme velikih radova u povrtnjaku i voćnjaku.

Nakon berbe u povrtnjacima je potrebno ukloniti biljne ostatke. Ostatke možemo usitniti i kompostirati ili nam mogu poslužiti za prekrivanje gredica i malčiranje. Od kukuruzovine i biljnih ostataka možemo napraviti gredicu. Na tlo položimo deblji sloj kukuruzovine, zatim sloj biljnih ostataka i pokošene trave. Gredicu prekrijemo slojem zemlje koji treba biti veći od 10 cm. Ovako pripremljena gredica bit će spremna za proljetnu sadnju, a na njoj veoma dobro uspijevaju tikvice, dinje i slične kulture.

Ukoliko želimo produžiti vrijeme berbe nekih povrtnih kultura, potrebno je prekriti ih agrotekstilom ili formirati male plastenike. Na ovaj način možemo spriječiti štete od jesenskih mrazeva. Sjetvu i sadnju obavljati na otvorenom i u zaštićenom prostoru.

Sjetva špinata i raznih salata

Siju se špinat i razne salate u periodima od 10 dana kao bi se osigurala kontinuirana berba. U jesenskoj sjetvi se vrlo dobro pokazala kombinacija salata - luk i matovilac - luk. Za sjetvu koristiti zimske sorte salate koje mogu prezimiti. Mogu se sijati i saditi rotkvice, rukola, blitva, rabarbara. Kod kelja pupčara prikraćivari vrh biljke. To će imati za posljedicu veće glavice koje se formiraju na stablu. Obaviti gnojidbu kelja pupčara, poriluka. Poriluk dodatno zagrnuti zemljom. Krajem mjeseca saditi bijeli luk, luk kozjak, srebrenac.

Kompostnu gomilu treba promiješati, prorahliti je. Zreli kompost odvojiti i pripremiti za jesensku gnojidbu. Zaražene biljke i biljne ostatke ne kompostirati.

Od kvalitete ubranog povrća, načina berbe i manipulacije ubranim plodovima ovisi i mogućnost njihovog daljnjeg čuvanja i prerade.

Sakupljati sjeme povrtnih kultura, cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja. Sjeme očistiti od primjesa, ukloniti oštećene sjemenke. Sjeme za narednu sezonu uzimati samo od zdravih biljaka, jer je sjeme prenositelj mnogih biljnih bolesti. Sakupljati sjeme mahunarki, paprike, patlidžana, nevena, krastavca, rajčice, kadifice i svih drugih vrsta koje uzgajate u svom vrtu.

Višegodišnje ljekovite biljke, kao menta i matičnjak, razdijeliti i rasaditi. Jednogodišnje sakupiti, sušiti.

U voćnjaku je, pored berbe, vrijeme brige i sadnje. Pripremiti skladišta za jesenje, kasne sorte voća. Odrediti optimalan termin berbe kasnih sorti jabuke i kruške. Pratiti vrijednost šećera u grožđu.

Termin za sadnju jagode

Posljedni tremin za sadnju jagode je prvi dio rujna. U starim jagodnjacima ukloniti stolone i osušeno lišće. Posaditi češnjak pokraj bokora jagode. On je prirodna zaštita od mnogih štetnika i uzročnika bolesti jagode.

Prvi dio rujna je period kada se završava kalemljenje voćaka. U voćnjaku sakupiti opalo lišće i po mogućnosti ga iskoristiti za kompostiranje ili pripremu listinca. Sakupiti opale plodove, kao i plodove koji se zadržavaju u krošnji (mumificirani plodovi). Ne orezivati voćne vrste, jer mladice još nisu završile proces odrvenjavanja. Orezivanje u ovom periodu može potaknuti razvoj novih prirasta koji će izmrznuti tijekom zime. Za orezivanje sačekati da mladice odrvene i opadne lišće sa stabla.

Vršiti pripreme za jesensku sadnju voćnih sadnica. Obaviti pripremu tla.

Vrijeme je vađenja lukovica i gomolja mnogih cvijetnica: dalije, gladiole. Izvađene lukovice i gomolje očistiti, prosušiti, uskladištiti na tamnom i hladnom mjestu u papirnim vrećicama ili drvenim gajbicama. Sadnja lukovica i gomolja cvjetnih vrsta koje cvjetaju rano u proljeće.

Rujan je vrijeme sjetve mnogih trava, travno-djetelinskih smjesa. Kraj rujna je rezerviran za sjetvu sočnog graška, ozime grahorice, žitarica.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Sjetva Sadnja Rujan Radovi Orezivanje Priprema


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]