Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Laneno ulje
  • 28.02.2020. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Profesor kemije Hrvoje Mikuldaš proizvodi nerafinirano, ekološko laneno ulje

Lan je, iako tradicionalna hrvatska kultura, s vremenom iščezao s naših polja zbog čega je tržište preplavio uvozni s istoka Europe, Rusije i Kazahstana, kaže magistar kemije koji se okrenuo proizvodnji ekološkog, sirovog, nerafiniranog ulja.

Foto: arhiva Hrvoja Mikuldaša
  • 1.972
  • 221
  • 0

Kada ne predaje u školi, magistar kemije iz Bjelovara, Hrvoje Mikuldaš, svoja znanja i "trikove", prikupljene tijekom studija te usavršavanja na polju prirodne medicine i uravnotežene prehrane, primjenjuje u proizvodnji lanenog ulja. Upozorava da je lan, iako je bio tradicionalna hrvatska kultura, s vremenom iščezao s naših polja zbog čega je tržište preplavio uvozni s istoka Europe, Rusije i Kazahstana.

U travnju 2018. pokrenuo je tvrtku za proizvodnju ulja i masti, Supstancija d.o.o. te proizvodi ekološko, sirovo, nerafinirano ulja od lana. "Temeljna djelatnost moje tvrtke je proizvodnja ulja i masti, a trenutno nam je ekološko, sirovo, nerafinirano laneno ulje jedini proizvod. Za to sam se ulje odlučio jer su upravo lanene sjemenke izuzetno bogate omega-3-masnoćama, koje su nam nužne za zdrav život, a u sve više rafiniranoj hrani, tih masnoća, na žalost, gotovo da i nema. Riječ je o masnoćama koje su gradivni blokovi svake naše stanice u tijelu i ako ih nema, polako dolazi do degeneracije i disfunkcionalnosti.

Kako omega-3-masnoće naš organizam ne može sam sintetizirati, potrebno ih je unositi iz drugih izvora, a jedan od najboljih izvora je upravo lan jer ima i do tri puta više tih masnoća nego, primjerice, konopljino ulje te čak četrdeset puta više nego maslinovo ulje. Stoga laneno ulje predstavlja najkoncentriraniji, najjednostavniji i istovremeno najjeftiniji izvor tih masnoća“, pojašnjava magistar kemije, koji je za osnivanje tvrtke koristio sredstva HZZ-a za samozapošljavanje.

Ističe kako su dobrobiti konzumacije lanenog ulja i vrlo iscrpno, znanstveno dokumentirane i potvrđene kod kardioloških, neuroloških, kožnih, alergijskih i tumorskih stanja. Čak i stari latinski naziv za lan linum usitatisimmum, podsjeća profesor, znači "jako koristan“ jer se od pamtivijeka koriste svi dijelovi te biljke.

Ulje je nestabilno na sobnoj temperaturi pa nije pogodno za izvoz

"Počeo sam skromno, bez ulaganja u reklame, a takav pristup njegujem i danas. Naime, dragocjenija mi je preporuka zadovoljnih kupaca, nego li sterilna reklama u medijima. Moji poznanici i prijatelji spontano su širili priču pa se njihov dobar glas o mom proizvodu daleko čuo i baza kupaca se u ove nepune dvije godine, bitno povećala. Iako samo laneno ulje nije nepoznanica na našem tržištu i dostupno je na gotovo svim odjelima zdrave hrane, mnogi se žale na gorkast okus ulja iz dućana, koji indicira užeglost te se sve više odlučuju za ulja iz male, domaće proizvodnje.

Naše ulje do kupaca dolazi izravno, a ne kroz trgovine, svježe je i nerafinirano, prešam ga hladnom metodom, koristeći znanja i "trikove" iz kemije, koja su sakupljana tijekom studija i daljnjeg usavršavanja na polju prirodne medicine i uravnotežene prehrane“, kaže nam profesor Mikuldaš koji čitavu svoju priču temelji na toplom, ljudskom pristupu kupcima. 

Lan ima i do tri puta više omega-3-masnoća nego, primjerice, konopljino ulje te čak četrdeset puta više nego maslinovo ulje. Stoga laneno ulje predstavlja najkoncentriraniji, najjednostavniji i istovremeno najjeftiniji izvor tih masnoća, kaže profesor. 

Prodaja ovakvog ulja van granica Hrvatske nije moguća, no proizvođač ipak ne odbacuje mogućnost prodaje ulja u dućanima širom Hrvatske, pod uvjetom da se prodajni centri suglase s njegovim uvjetom da će se čitavo vrijeme ulje čuvati u hladnjaku, radi njegove nestabilnosti na sobnoj temperaturi.

Edukacija i informiranje kupaca

"Vrlo je važno voditi računa o problemu prekidanja hladnog lanca prilikom transporta. To što ovaj proizvod nije pogodan za izvoz, ne predstavlja nikakav problem jer laneno ulje sasvim dobro može postojati kao lokalni proizvod. Budući da ga sve dobne skupine mogu i trebaju konzumirati, problema s tržištem nema. No, vrlo je važno uložiti trud i energiju u edukaciju kupaca i informiranje. Zato sam se odlučio za izravan, osoban pristup, što kupci jako cijene“, kaže naš sugovornik.

Smatra kako je potencijal za širenje tržišta velik, budući da bi svatko od nas dnevno trebao konzumirati dvije velike žlice lanenog ulja kako bi se namirile potrebe organizma za omega-3-masnoćama. 

Hrvatska proizvodnja lana je nedovoljna

"Moja se tvrtka tek zagrijava i nije ni izdaleka ostvarila potencijal proizvodnje koji može imati. Svjestan sam da je ovakav pristup sporiji, ali ga smatram boljim, stabilnijim i dugoročno kvalitetnijim“, kaže Hrvoje. Upozorava i kako se u Hrvatskoj lan još uvijek ne uzgaja u količini koja bi zadovoljila potrebe proizvođača.

"Dosta je uvoznog lana s istoka Europe, Rusije, Kazahstana, ali nadamo se da će se ovaj trend u skoroj budućnosti promijeniti. Naime, lan je bio tradicionalna hrvatska kultura, no s vremenom je iščezao, da bi se nedavno počeo polako vraćati na naša polja. Zbog nedostatka, ali i zato što smo isprobali domaće sorte te nismo bili zadovoljni kvalitetom ulja, tvrtka Supstancija također prerađuje uvozni lan. No, kada se, vremenom, udruže znanja i iskustva, siguran sam da će domaći lan stajati uz bok vrhunskom lanu koji nam dolazi iz uvoza, što potvrđuju i istraživanja Agronomskog fakulteta u Zagrebu“, kaže on.

Podsjeća kako će lan donijeti bogatiji plodored, a i mnogo bolju zaradu uzgajivačima ako se odluče na ekološku certifikaciju, u čemu je Hrvatska, kaže, sve bolja i bolja."Planovi za budućnost su, u prvom redu, orijentirani na razvoj poslovanja kroz širenje proizvodnje, a bilo bi odlično imati i kontrolu čitavog procesa, od polja do konačnog proizvoda, uz suradnju s domaćim proizvođačima lana, kojima poručujem da hrabro krenu u nove izazove i kulture te porade na tome da postignu vrhunsku kvalitetu sirovine.

Iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da kvalitetan proizvod uvijek nađe kupca, bez obzira na cijenu, sve je više onih koji žele proizvod u čiju kvalitetu vjeruju jer dolazi od proizvođača koji već ima njihovo povjerenje“, poručuje Bjelovarčanin Hrvoje Mikuldaš.


Tagovi

Hrvoje Mikuldaš Laneno ulje Ekološka proizvodnja Supstancija doo


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]