Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bartolić
  • 06.06.2017. 18:00

Prodaja proizvoda po turističkim kampovima

OPG Bartolić iz Istre na svom gospodarstvu uzgaja povrće,voće, dinje, lubenice a u ponudi ima i svake vrste presadnica. Uključeni su i u web tržnicu, a plodove sa imanja turisti će uskoro moći kupiti i u turističkom kampu Valamar.

  • 2.968
  • 323
  • 0

Na stoljetnoj zemlji nedaleko Poreča u Fuškulinima na oko 2,5 hektara Silvano Bartolić (48) ustrojio je svoj OPG, koji postoji kaže "otkad je i Hrvatske". Uzgaja na njemu mnoge kulture od povrća, voća do maslina kojih broji 800-tinjak stabala, talijanskih (pischoline i dr.) i hrvatskih sorti (istarska bjelica).

Konzervirane masline i ekstradjevičansko začinsko ulje

Prije su se kaže na njegovoj djedovini bavili stočarstvom, a on se okrenuo "uzgoju sezonskog povrća odnosno spravljaju maslinovog ulja", nemalo onog začinskog kao i konzerviranih maslina, koje radi po starim recepturama. Od povrća broji nekoliko vrsta rajčica, paprike, a ovih dana završava sadnju lubenica i dinja. Ima od voća maline i kupine, a ove godine zasadio je kaže i "pokoji grm goji bobica".

Manji uzgoj kiwana i ljutih papričica

Kako smatra da na zemlji uvijek valja uvoditi ponešto novoga, tako je Istrijan svoje gospodarstvo oplemenio i manjim uzgojem egzotičnog kiwana, a ima i plodova ljutih papričica (bude ih oko pet, šest tisuća komada) koje suši, kiseli, ali i prodaje svježe odnosno mljevene. Stavlja ih i u začinsko ekstradjevičansko maslinovo ulje. Oko 200 stabala maslina određeno je tvrdi "za kombinaciju ulja i konzerviranja plodova", koji prolaze proces odgorčavanja odnosno salamurenja u slanoj vodi od kamene soli, a ne one morske.

Maslinova ulja obogaćena začinskim travama

Svoja maslinova ulja naš sugovornik oplemenjuje začinskim travama koje uzgaja na imanju. Riječ je o ružmarinu, majčinoj dušici,origanu, lovoru, ali i ljutim feferonima i drugim biljkama. U zlatnoj tekućini maslina, stvara mix začinskih biljaka, s tim da uvijek neki od okusa "pojača" bilo da je riječ o ružmarinu, lovoru i dr. Pikantne okuse nemalo traže stranci a dosta ide maslinovo ulje s lovorom i ružmarinom, ali i ono s ljutom paprikom.

Cijena ekstradjevičanske tekućine za 2,5 dcl stoji od 50 do 70 kuna, a proizvod je popraćen i logom Istre te drugim prepoznatljivim karakteristikama. Za svoje je konzervirane masline ove godine dobio i odličja. Govori kako je lani bila srednje dobra godina za urod maslina a ova kaže "zasad dobro teče", na zemlji crvenici koja je zahvalna podloga toj biblijskoj biljci.

Traženi voćni namazi od kiwana

Osim ulja, traženi su mu i voćni namazi od kiwana (300 gr. je 25 kuna), kada ih ponudi na porečkoj ili nekoj drugoj tržnici odnosno prigodnim sajmovima zdrave i autohtone hrane. Trudimo se gostima ponuditi "domaće proizvode s oznakom podneblja" i prave kvalitete kaže naš sugovornik dodajući kako se u svemu "valja prilagoditi i vremenu pa postepeno uvoditi i nove kulture". Bartolić je tako na svom OPG-u, uvrstio i goji bobice, a posadio je kaže i (po)nešto paulovnije, brzorastućeg medonosnog kineskog drveta (u sedam godina naraste i do 25 metara) za koje radi i sadnice.

Slavonija sve više želi paulovniju

Već ih neko vrijeme traže diljem zemlje, posebice Slavonija, pa ih šalje i poštom a dvogodišnja "podrezana" sadnica stoji i do 200-njak kuna. Paulovnija je trenutni "hit" u Hrvatskoj, a riječ je o stablu široke krošnje plavoljubičastih cvjetova, koje voli vodu a podnosi temperature i do minus 20 stupnjeva. Kada je drvo mlado ističe Istrijan, lako puca i krhko je, a ono starije (po)služi za izradu namještaja. O tome koliko ta biljka može biti invazivna i pustiti duboko korijenje tek će se vidjeti, to više jer po brzini rasta podsjeća na bagrem koji se uz neobrađenu njivu ili polje doznajemo "začne" vrlo brzo.

Proizvodnja presadnica povrća, voća i začinskog bilja

OPG Bartolić ima registriranu i proizvodnju (pre)sadnica pa se gospodarstvom uvelike šire mirisi bosiljka, rajčice i drugog povrća i voća (maline). U plasteniku od 500 četvornih metara, ali i na imaju gospodin Bartolić radi sam, a kada je više posla oko sadnje, branja maslina i sličnog pozove se obitelj, prijatelji, ali i pokoji sezonac. To više jer valja obaviti posao sa presadnicama i ovih dana zadnjom sadnjom dinja i lubenica kojih će biti za oko dva mjeseca.

Povrće, cherry rajčice, mahune i krastavce OPG Bartolić već bere u svom plasteniku a na otvorenoj se zemlji plodi zelje, kelj, salata. Kako doznajemo gospodarstvo našeg sugovornika je uvršteno i u web tržnicu pomoću koje kupci preko interneta mogu (u)vidjeti poundu određenog OPG-a, naručiti robu ili pak doći na imanje što se zna dogoditi.

OPG Bartolić 3.800 pregleda na web tržnici

Ljudi su još uvijek pokazalo se, skeptični prema web prodaji ali ipak naš sugovornik broji 3.800 internet pregleda što nije zanemarivo. Istrijan je i član udruge koja okuplja 300-tinjak opegeova koji se predstavljaju, među ostalim i preko web tržnice dok je u udruzi aktivno njih 40-tak. Želja im je kaže da se domaći, kvalitetni proizvod(i) više popularizira, pa će tako i Turističko poduzeće Valamar (kamp) uskoro svojim gostima ponuditi proizvode nekolicine domaćih poljoprivrednih proizvođača, i to svakoga petka od 18 do 22 sata. To je prvi projekt takve vrste, a kakav će učinak polučiti vidjet će se, no kako god bilo, valja (za)početi sa zaštitom domaćih proizvođača, ali i širenjem njihovog tržišta zaključuje Silvano Bartolić.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Bartolić Istra WEB Tržnica Povrće Prodaja Uzgoj Sadnice Kamp Valamar


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.