Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleno poduzetništvo
  • 27.05.2016. 09:00

Poljoprivreda kao radna terapija?

Na 18 hektara zemlje oni sade biljke, okopavaju ih, plijeve i obavljaju druge poslove. Od plodova pripremaju pekmeze i sokove, a uče se radu i na uzdignutim gredicama. Da su u tome uspješni dokazuju i prve europske narudžbe.

  • 3.212
  • 718
  • 0

"Naš dom ima voćnjak, vrt i svinjogojstvo. U vrtu je i plastenik. U voćnjaku ima od voća: kruške, jabuke, šljive i orasi. Naši korisnici pomažu: farbati voćke s krečom, orezivati voćke, skupljati grane u voćnjaku koje su orezane i brati zrelo voće. U plasteniku imamo od povrća: paprike, paradajze, mrkve, peršin, zelje, zelenu salatu, korabu, repu, krastavce i još štošta.

Prošlo je dvije godine od kada imamo jagode koje smo posadili na njivi. Voda teče kroz šlauf da bi se jagode zalijevale. Kad su jagode zrele, crvene i vrijeme im je za ubrati, onda ih iskoristimo za jelo. Baš su fine. U štali imamo velike svinje i odojke". Svojevrsni je to prikaz života koji je uprizorio Damir Ozvačić - korisnik Centra za pružanje usluga u zajednici iz Ozlja.

Deinstitucionalizirani oblik skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama

Damir je osoba s umanjenim intelektualnim sposobnostima koji sa svojim prijateljima živi u stambenoj zajednici, odnosno deinstitucionaliziranom obliku skrbi o osobama s intelektualnim poteškoćama od 21 do 50 godina. Prema riječima ravnateljice Centra Ozalj, Dijane Borović Galoić, njihovih sveukupno 78 korisnika, uključeni su u tzv. organizirano stanovanje pod nadzorom asisten(a)ta.

Zaživio je u Ozlju takav oblik stanovanja s ciljem da pokažu kako se osobama s invaliditetom može pružiti odgovarajući - integrirani - život u društvenu zajednicu, što potvrđuju i u radnoj terapiji centra.

Presadnice na uzdignutim gredicama

Korisnici centra uključeni u rad u poljoprivredi

Oni su doznajemo u praksi proveli svojevrsno zeleno poduzetništvo odnosno uključili su korisnike u rad u poljoprivredi, što se pokazalo punim pogotkom. To više jer su korisnici, (u ustanovi su dugovjeko) vrijedni radnici koji se bave svim poljodjelskim radovima. Uz nadzor dva agronoma oni sade biljke, paze na njihov rast, okopavaju ih, plijeve, čiste granje, pomagali su u obnavljanju voćnjaka, krečenju njihovih stabala, berbi. Kada su plodove od 700-njak voćaka i ubrali, uz kuharicu centra spravljali su pekmez i sokove, nemalo od jabuka starih sorti.

U Centru za pružanje usluga u zajednici Ozalj korisnicima s umjerenim intelektualnim poteškoćama, u radnoj su terapiji osmislili rad u poljoprivredi.

Na 18 hektara pet je plastenika, pomoć pružaju stručnjaci s Agronomskog fakulteta

Na 18 hektara zemlje doznajemo nalazi se pet plastenika, a u kompletnim poljodjelskim aktivnostima pomažu im stručnjaci s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. (Na)učili su ih kako napraviti uzdignute gredice i raditi na njima, odnosno usvojili su korisnici znanje podizanja novih nasada, ali i timskog rada. Već su kaže Borović Galoić uživali u plodovima ranih trešnji, a ponosni su i na breskve koje im odlično uspijevaju.

Uzgoj bobičastog voća: aronije, malina, kupina, ali i jagoda

Imaju i bobičastog voća od aronije, malina, kupina odnosno ubiru sa polja i svoje jagode. Korisnici rade i presadnice, a kada izgrade gospodarske objekte, svojih 60-tak svinja premjestit će u njih. Za tih 500 četvornih metara čekaju sredstva od Ministarstva socijalne politike i mladih u iznosu od 2,5 milijuna kuna.

Sakupljanje oraha

"Imamo zaposlena tri radnika na poljoprivredi odnosno onih koji rade sa mehanizacijom", otkriva nam ravnateljica ustroj aktivnosti dodajući kako uz pomoć veterinara proizvode i sjeme za osjemenjivanje krmača, od nerasta kojeg imaju, a kasnije planiraju i odojke prodavati. Za aktivnosti koje će ubuduće realizirati očekuju europska sredstva iz regionalnog i socijalnog fonda, a za povlačenje novca iz Europe, kao i pisanje projekata, zadužena je njihova poliglotkinja Katarina Radman Petrušić istodobno i psihologinja centra.

Ništa manje vrijedni nisu ni ostali djelatnici zaduženi za uspjeh Ozlja, a to su agronomi Tomislav Belavić i Branka Novosel te rehabilitatori Davorka Sila, Ljerka Ladika, Ante Badurina odnosno svo osoblje i radnici - ali i korisnici ustanove. Ističe to ravnateljica Borović Galoić koja kaže kako timski rad dovodi do uspjeha.

Podrška gradonačelnice Ozlja Gordane Lipšinić i resornog ministarstva

Sretni su i da imaju podršku grada Ozlja, odnosno gradonačelnice Gordane Lipšinić kao i resornog ministarstva. Nedavno su posjetili Berlin, 150 godina star evangelistički kompleks, gdje doznali smo postoji u svakom pogledu prilagođen hotel kojeg vode osobe s invaliditetom, a njihova su vrata otvorena svim gostima, sa i bez invaliditeta - bez razlike. Gostovali su tamo u sklopu međunarodne inkluzivne utrke u trčanju "Run of spirit" gdje su osvojili drugo mjesto.

Krečenje voćnjaka

Proizvodi s polja putuju u Berlin

Posjet nije, pokazalo se bio samo revijalnog karaktera jer kada su domaćini saznali kako i što sve Ozalj proizvodi, zatražili su da im plodove sa svojih polja ubuduće zrakoplovom, uz plaćene troškove dostavljaju u Berlin. Poslovni dio valja još u potpunosti dogovoriti, a njihovo zeleno poduzetništvo pokazalo je ohrabrujuću perspektivu. Potonju očekuju i kada je riječ o batatu, kojeg su također posadili uz polja svojih ratarskih kultura kukuruza, ječma.

Poljoprivredne aktivnosti za korisnike u radnoj terapiji osmišljavaju rehabilitatori i agronomi koji korisnike svemu poučavaju nadzirući ipak njihov rad. U stambenim zajednicama gdje u pravilu žive samostalno, također su pod paskom djelatnika centra koji ih posjećuju u intervalima a i svi su povezani mobitelima. Korisnici mjesečno dobivaju sedamstotinjak kuna za mjesečni kućni budžet, s kojima su kaže ravnateljica Borović Galoić naučili sami raspolagati.

Vjenčanje Krune i Kristine u starom gradu Ozlju nad Kupom

Sretna dodaje da će se njihovih dvoje korisnika Kristina (40) i Kruno (43) 17. lipnja i vjenčati u starom gradu Ozlju nad Kupom! Značajan je to događaj za njih jer pokazalo se da osobe s invaliditetom društvo nikako ne treba izopćavati već ih odmalena treba integrirati u zajednicu počevši već od vrtića. Takva će smatraju u Ozlju, rana psihosocijalna podrška u konačnici spriječiti institucionalizaciju osoba s invaliditetom.


Fotoprilog


Tagovi

Ozalj Korisnici Umjerene Intelektualne Poteškoće Dijana Borović Galoić Europski Projekti Centar Pružanje Usluga U zajednici Radna Terapija Zeleno Poduzetništvo Bobičasto Voće Uzdignute Gredice Agronomi Inkluzivna Utrka Berlin


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]