Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bio enzim
  • 05.05.2020. 09:00

Od ostataka iz kuhinje napravite sami prirodni deterdžent, gnojivo i pesticid

Pitate li se kako svoju kuću, okućnicu i vrt održati čistim, a da ne koristite kemijska sredstva, koja su opasna za zdravlje? Pročitajte u nastavku kako.

Foto: Depositphotos/Pixavril
  • 9.366
  • 283
  • 1

Svakodnevnom upotrebom vrlo agresivnih i toksičnih kemijskih preparata za čišćenje i održavanje doma, dovodite u opasnost svoje, ali i zdravlje svih ukućana te kućnih ljubimaca. Jeste li znali da vlastiti dom, okućnicu, povrtnjak ili voćnjak možete čistiti i održavati na jednostavan, jeftin, a pri tom sasvim prirodan i zdrav način, bez korištenja štetnih kemijskih sredstava?

Postoji rješenje i vrlo jednostavno ga je napraviti, a sve sastojke imamo nadohvat ruke.

Što je potrebno za pripremu?

 Uz plastičnu posudu sa zatvaračem od 5 litara, potrebno nam je:

  • 1 dio smeđeg šećera (300 grama);
  • 3 dijela otpada od voća i povrća (900 grama);
  • 10 dijelova vode (3 litre).

Želite li smanjiti ili povećati količinu koju pripremate, prilagodite joj i veličinu posude.

Tajna se krije u organskoj otopini koja nastaje fermentacijom voća, povrća, šećera i vode, a zove se bio enzim.

Svatko od nas može ovo proizvesti na vrlo jednostavan način, iskoristivši svježe ostatke voća poput kore: naranče, limuna, mandarine, kruške, banane, kao i ostatke jabuka te raznog drugog voća. Možete iskoristiti i ostatke povrća poput mrkve, krastavaca, salate, koji neopravdano završavaju u kanti za otpatke.

Otpadni bio enzim je odlično, prirodno i zdravo rješenje, a naročito za osobe koje pate od alergije na kemijska sredstva. Stručnjaci tvrde da je njegovo djelovanje toliko blagotvorno, da jedna litra može pročistiti 1.000 litara kontaminirane riječne vode.

Kako ga napraviti?

U pripremljenu posudu ubacite ostatke/kore voća i povrća, u navedenim količinama, zatim dodajte smeđi sećer i za kraj u posudu ulijte vodu. Dobivenu smjesu potrebno je dobro promiješati da bi se šećer rastopio tj, sjedinio sa vodom. Kada je smjesa ujednačena, postupak je gotov i potrebno je da čvrsto zatvorimo posudu, te je ostavimo na tamno i hladno mjesto, ali ona nam uvijek treba biti nadohvat ruke.

Slijedi proces fermentacije tijekom kojega će se stvarati plinovi (to ćete znati po ispupčenim stranicama posude/boce ) pa je potrebno prvih mjesec dana svaki drugi ili treći dan otvarati zatvarač kako bi se oni ispustili.

Zapišite datum pripreme jer tek nakon tri mjeseca fermentiranja, otopina će biti spremna za upotrebu. Tekućinu čija će boja varirati od svjetlije do tamnije smeđe, procijedite te ulijte u tamne boce i čuvajte na hladnom, suhom i mračnom mjestu.

Ako je otopina pravilno pripremljena, rok trajanja joj je neograničen. Potrebno ju je razrijediti s vodom, prema potrebi.

Nešto ne štima s enzimom?

Otpadni enzim nikad se ne može pokvariti, ma koliko dugo stajao. Kvari se jedino ako nisu zadovoljavajući uvjeti u kojima se priprema ili je pogrešan postupak njegovog spravljanja. 

Ako počne jako zaudarati, poput trulih jaja ili izmeta, kako tome doskočiti?

Vrlo jednostavno: dodajte još jedan dio smeđeg šećera.

Na primjer, u bocu koja sadrži 1 litru vode, treba brzo dodati 100 g šećera. Smjesu dobro promješajte, a poklopac zatim čvrsto zatvorite. Nakon što ste je hermetički zatvorili više ne otvarajte. Mjesec dana kasnije, kad se otvori, vidjeti ćete da se masa "oporavila".

Problemi koji se mogu javiti

Dodavanjem ostataka agruma, enzim će imati ugodan miris.

U ovoj smjesi ponekad se mogu naći crvi. Kako se to dogodilo?

Glavni razlog je taj što poklopac nije bio čvrsto zatvoren. Kad se čvrsto zatvori crva neće biti.

Što ako se pojavi plijesan?

Prije korištenja fermentirane enzimske otopine taj ostatak treba filtrirati, tako da ostane samo čist enzim. Izdvojeni ostatak treba baciti u slivnik kako bi se pročistio otpadni sistem ili se može osušiti i koristiti kao gnojivo.

Djelotvornost i upotreba

Iako su mnogi sumnjičavi te smatraju da ovakva jednostavna tekućina ne može zamijeniti snažne deterdžente i kemijske preparate, svjedočanstva korisnika govore sasvim suprotno. Njegova primjena je višestruka:

  • čisti i dezinficira sve površine u kućanstvu;
  • djelotvorno uklanja kamenac;
  • uspješno razgrađuje masnoće, tvrdokorne mrlje i razne druge nečistoće;
  • otklanja pesticide i ostale kemijske supstance s voća i povrća:
  • pomaže u eliminaciji štetnih mikroorganizama;
  • uništava plijesni;
  • čisti i osvježava odjeću i obuću;
  • pročišćava zrak;
  • otklanja neugodne mirise;
  • djeluje kao prirodan pesticid i herbicid;
  • obogaćuje tlo i pridonosi zdravlju i rastu biljaka;
  • njeguje kožu i dlaku kućnih ljubimaca;
  • pomaže u borbi protiv žohara, mrava, muha i komaraca;
  • eliminira elektromagnetsko zračenje;
  • štiti okoliš;
  • pročišćava podzemne vode.

Ovisno od namjene, mijenja se količina koju koristimo.

Može se koristiti i kao pesticid

Uz pomoć ove ekološke tekućine vaš dom će blistati posebnim sjajem, a njena antibakterijska svojstva pobrinut će se za vaše i zdravlje vaših ukućana. Možete je koristiti za pranje posuđa, namještaja i podova, a u tom slučaju preporučljiv je omjer 100 ml otopine na 1 l vode.

Odlično je prirodno rješenje za uklanjanje nečistoća, pesticida i drugih otrova s voća i povrća. Ostavite voće ili povrće trideset minuta u otopini razrijeđenoj s vodom (u omjeru 30 ml na 1 l vode). Nakon toga ga operite u čistoj vodi.

Odjeća i obuća namočena i oprana u ovoj smjesi, odisat će besprijekornom čistoćom i svježinom. Sve tvrdokorne mrlje nestat će nakon što tkaninu ostavite nekoliko sati namočenu u otopini, a zatim je dobro operete.

..I za čišćenje kupaonice

Bio enzim se pokazao i kao izvrsno rješenje za održavanje kupaonice - za čišćenje odvoda, uklanjanje kamenca i neugodnih mirisa. Za čišćenje odvoda i uklanjanje kamenca, ulijte otopinu u odvod ili natopite područje zahvaćeno kamencom te ostavite da djeluje preko noći. Osim što posjeduje snažna antibakterijska svojstva, otpadni bio enzim je djelotvoran i u eliminaciji raznih štetnika koji nemilosrdno napadaju voćnjake, povrtnjake, ali i stambene prostore. Eliminira lisne uši, rastjeruje mrave, žohare i druge insekte, a pomaže i u borbi protiv komaraca i muha.

Pomiješajte 15 ml bio enzima i 500 ml vode, mješavinu uliti u bočicu s raspršivačem te poprskajte područje s kojeg želite eliminirati štetnike.

...I protiv komaraca

Primjerice, poprskate li stupove terase ovom otopinom, konačno ćete moći uživati u ljetnim večerima bez prisutnosti dosadnih komaraca. Također je dragocjeno ekološko gnojivo te potpuno bezopasan pesticid i herbicid. Obogatit će zemljište vašeg voćnjaka i povrtnjaka, eliminirati sve nametnike, a ujedno poboljšati kvalitetu te okus voća i povrća.

Za gnojidbu voća, povrća ili cvijeća i eliminiranje štetnika, otopinu razrijedite s vodom u omjeru 30 ml na 2 l vode te poprskajte tlo oko biljaka ili same biljke ako su kontaminirane na primjer lisnim ušima. Važno je napomenuti da koncentrat ove otopine ne treba koristiti nerazblažen jer može oštetiti biljke i zakiseliti tlo. 

Bio enzim učinkovito pročišćava zrak i otklanja neugodne mirise poput mirisa nekih namirnica (luka, češnjaka) neugodnih mirisa kuhinjskih ili kupaonskih odvoda, mirisa duhana i kućnih ljubimaca.


Tagovi

Bio enzim Zaštita okoliša Prirodni deterdžent Prirodno gnojivo Ekološka tekućina


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]