Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj fazana
  • 26.01.2022. 13:30
  • Varaždinska, Majerje

Obnovljen uzgoj u našoj najstarijoj i najvećoj fazaneriji

Zahvaljujući ulaganjima tvrtke Ecoagro, u cijelosti je obnovljen tehnološki proces proizvodnje fazanske divljači. Već u prvoj godini ostvarili su izvrstan rezultat.

Foto: Igor Čolaković
  • 3.271
  • 199
  • 0

Uzgoj fazanske divljači započeo je još grof Marko Bombelles, koji je iz južne Moravske 1870. godine uvezao prve fazane.

Nastavljajući ovu tradiciju, 1952. godine kod Majerja u Varaždinskoj županiji je izgrađena i fazanerija, a uzgoj je svoj vrhunac dosegnuo sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. No, ova najveća fazanerija u našoj zemlji, s godišnjim kapacitetom od 300 tisuća jediniki, s vremenom je zapala u probleme te joj je prijetilo gašenje.

U fazaneriju uloženo 6 milijuna kuna

Svjestan duge tradicije uzgoja fazanske divljači, ali i značajnog gospodarskog potencijala ove farme, kao pasionirani lovac, Stanko Kočevar, vlasnik uspješne tvrtke Oculus, odlučio ju je kupiti i ponovo postaviti na noge. Ecoagro, tvrtka u njegovom vlasništvu, kupila je i trčkariju s pripadajućim zemljištem od 21 hektara, inkubatorskom stanicom za valjenje pilića, halom za podni uzgoj fazanskih pilića, boksove s natkrivenim ispustima, volijere i zimovnike, veterinarsku stanicu te druge prateće objekte, a u veljači prošle godine iz Mađarske je uvezeno novo matično jato.

Godišnji kapacitet je 300 tisuća jediniki

Zahvaljujući velikim ulaganjima, koja su premašila 6 milijuna kuna, u cijelosti je obnovljen tehnološki proces proizvodnje fazanske divljači. Kako saznajemo, već u prvoj godini ostvarili su izvrstan rezultat.

"Pokrenuta je proizvodnja jednodnevnih fazanskih pilića i njihov uzgoj, ponovo su zaposleni bivši radnici koji imaju ogromno iskustvo, obnovljene su volijere i drugi objekti, a divljač koju smo proizveli plasirali smo lovozakupcima širom Hrvatske, od Dubrovnika do Istre", istaknula je mag. ing. agronomije, agroekonomike, lovstva i pčelarstva Jasmina Grđan Buhin, tehnička direktorica u tvrtki Ecoagro te polaznica doktorskog studija lovstva i kinologije na Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Na tradiciji grade vlastitu uspješnu priču

Ova mlada stručnjakinja naglasila je kako su u proizvodnju uveli i HACCP sustav kvalitete te sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001.

"Naš je cilj da najprije domaćim lovoovlaštenicima ponudimo kvalitetne i zdrave fazane izvrsne genetike te da našu ponudu s vremenom proširimo i na inozemna tržišta. Tako primjerice, 2023. godine planiramo u Francuskoj nabaviti i novo matično jato", otkriva nam sugovornica dodajući da, kako tvrtka u ekološkom uzgoju ima svinje mangulice, planiraju i izgradnju dvolinijske klaonice za obradu mesa svinja, ali i fazanske divljači.

"Potražnja za takvim proizvodima iz ekološkog uzgoja je velika, stoga uz uzgoj fazana za lov, a s vremenom i  trčki, prepelica te divljih zečeva, planiramo uložiti i u razvoj proizvoda od životinja koje ćemo uzgajati na našim farmama", najavljuje uz napomenu da kod uzgoja posebnu pozornost posvećuju zdravstvenoj ispravnosti hrane za hranidbu, a koju kupuju isključivo od lokalnih proizvođača te proizvode na vlastitim površinama.

Hrana je lokalna

Namjera im je biti samoodrživim, stoga planiraju i nova ulaganja u poljoprivredne površine. "Kako će se proizvodnja povećavati, potrebe za hranom bit će sve veće. Cilj nam je uložiti i u gradnju silosa, sušare i miješaone hrane", kaže mag. Grđan Buhin i poručuje da nastavljaju tradiciju koja je dulja od stoljeća i na njoj nastoje izgraditi vlastitu uspješnu priču.

Započinje novi ciklus proizvodnje

Nakon što su s uspjehom završili prvu godinu proizvodnje fazanske divljači, u tvrtki Ecoagro uskoro će započeti novi ciklus uzgoja.

Sezona lova na fazane je pri kraju pa već u veljači počinju formiranje matičnog jata. "Do 15. lipnja ćemo svakom fazanu pridružiti šest ženki. Nakon ubiranja, jaja će ići u inkubatore, na 21 dan, pa zatim na 4 dana u valionike. Nakon valjenja, izlegli pilići bit će premješteni u posebne, grijane hale u kojima će ostati tri tjedna, a potom će sa 4 tjedana biti u boksovima s ispustima", opisuje te otkriva kao će ih iz njih preko dana puštati na travnjake, a onda će sa 7 tjedana biti pušteni u volijere gdje će imati iste uvjete kao i u lovištu.

"Važno je, naime, da uzgojimo divlje fazane, koji će se dobro snalaziti u lovištima, u koja će doći punih pet mjeseci od valjenja", rekla je tehnička direktorica.

Uzgoj fazanske divljači zahtijeva puno znanja i iskustva, koje je ipak očuvano zahvaljujući zaposlenicima iz okolice, koji su nekada i stvorili ovu fazaneriju u čijim se najboljim danima ona uzgajala u čak 3,5 turnusa što je prosječno 280 tisuća jednodnevnih fazanskih pilića.

Tehnička direktorica tvrtke Ecoagro Jasmina Grđan Buhin

Već u prvoj godini obnovljene proizvodnje uspjeli su postići izvrsnu valivost od čak 76 posto. "Pred nama je novi proces uzgoja u kojem ćemo postići još bolje rezultate i povećati našu godišnju visokokvalitetnu proizvodnju. Veliku opasnost u ostvarivanju toga cilja predstavlja ptičja gripa, koja može ugroziti naše matično jato i nanijeti katastrofalnu štetu", komentira naša sugovornica te dodaje kako se najstrože pridržavaju svih zaštitnih mjera i naredbi koje je propisala veterinarska inspekcija.

"Iako nas još očekuje puno posla i novih ulaganja, prošla je godina pokazala da smo uspjeli fazaneriju ponovo postaviti na noge, pokrenuti proizvodnju fazanske divljači i našim lovoovlaštenicima ponuditi fazane visoke kvalitete", zaključila je Jasmina Grđan Buhin.


Fotoprilog


Tagovi

Fazanerija Ecoagro Stanko Kočevar Uzgoj fazana Matično jato Jasmina Grđan Buhin Valjenje


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]